Skupština izglasala rebalans budžeta: Nema kašnjenja isplate plata, penzija i socijalnih davanja

Zbog nove organizacione strukture Vlade bile potrebne promjene ovogodišnjeg Zakona o budzetu

70560 pregleda 115 komentar(a)
Detalj iz Skupštine, Foto: Skupština Crne Gore
Detalj iz Skupštine, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 25.05.2022. 22:59h

Skupština Crne Gore usvojila je večeras izmjene i dopune Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, pa će plate, penzije i socijalna davanja u junu biti isplaćeni na vrijeme.

Rebalans budžeta predložen je zbog nove organizacione strukture Vlade, koja ima 18 ministarstava i dva ministra bez portfelja.

Za rebalans budžeta je glasao 41 poslanik parlamentarne većine, dok je šest poslanika Demokratske Crne Gore, koji su bili u sali, bilo protiv. Ostali poslanici nisu bili prisutni na glasanju.

Zakon će stupiti na snagu danom objave u Službenom listu.

Nije prihvaćen nijedan amandman koji su predložile Demokrate.

Poslanik te partije Vladimir Martinović tražio je dodatna izdvajanja za kolašinsku infrastrukturu, dok je takođe poslanik Demokrata, Dragan Krapović tražio da se uveća budžet Nacionalne turističke organizacije, što u ovom trenutku nije bilo prihvatljivo za ministra finansija Aleksandra Damjanovića, jer bi se time, kako je objasnio, narušile postojeće budžetske pozicije.

Dodao je da se ti zahtjevi Demokrata mogu prihvatiti u najavljenom skupštinskom rebalansu tokom jula.

U odnosu na prethodni budžet, izdaci ovog uvećani su za ukupno 60 hiljada eura.

Damjanović je u uvodnom izlaganju kazao je da je danas zadnji momenat da se usvoje izmjene budžeta, kako bi ministarstva nesmetano radila u narednom periodu, a tokom rasprave je ponovio je da će suštinski rebalans budžeta vjerovatno uslijediti tokom juna ili jula, te da ne iskljućuje mogućnost novog zaduženja.

Predlog o "tehničkom rebalansu" je utvrdila Vlada na posljednjoj sjednici i poslala Skupštini radi donošenja po hitnom postupku, u cilju stvaranja uslova nesmetanog finansiranja potrošačkih jedinica nakon reorganizacije Vlade.

Damjanović je ranije danas u Skupštini u odgovoru poslanicima rekao da su trenutne tekuće budžetske rezerve 5,7 miliona eura, kada se u to uračunaju obaveze koje su plaćene i obaveze koje će se morati platiti, "uključijući kreditno-garantni fond".

"Od tog novca ćemo vjerovatno morati da platimo četiri miliona za put "Meljine-Petijevići", a to će možda biti posao za nadležne organe. Vidjećemo", rekao je Damjanović.

Povezani članci

18. Maj 2022.

Ima li korupcije u poslu sa Hamovićem?

Damjanović je na jučerašnjem Odboru za ekonomiju kazao da je tekuća budžetska rezerva od 67 miliona eura, trošena od strane prethodnog ministarstva u mnogo većoj mjeri nego što je planirano, kao i da su nakon upita sve potrošačke jedinice ukazale potrebu za dodatnim novcem u odnosu na ono što su bile projekcije prethodnog ministarstva.

”Za tri-četiri mjeseca je potrošen nivo rezerve za dva ili možda tri kvartala tekuće godine”, naveo je Damjanović.

U toku sjednice, na predlog Borisa Mugoše (SD), održan je minut ćutanja kako bi se obilježila godišnjica deportacije muslimanskih izbjeglica iz Herceg Novog 1992. godine.

U dnevni red sjednice su uvršteni predlozi Socijaldemokrata (SD) koji se odnose na uvođenje nulte stope PDV-a na hljeb i i ukidanje obračuna akcize na plastičnu ambalažu za domaće proizvođače hrane i pića, kao i one koji se bave preradom i pakovanjem prehrambenih artikala, dok je odbijen predlog da se povećaju naknade korisnicima stručnog osposobljavanja na 450 eura.

Izvjestilac Odbora za ekonomiju Petar Ivanović (DPS) kazao je neophodno da se što prije sazna stanje javnih finansija u Crnoj Gori

U ime kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da su od strane prethodnog ministra finansija Milojka Spajića širene dezinformacije o stanju javnih finansija, a da to pokazuje podatak da je u aprilu bio deficit od 40 miliona eura.

On je naveo da je nalaz Državne revizorske institucije (DRI) tokom decembra 2020. godine utvrdio da je stanje gotovine bilo 117 miliona eura, a da je prethodna Vlada govorila o "sprženoj zemlji".

Dejan Đurović iz Demokratskog fronta kazao je da će DPS sada podržati isti onaj budžet koji nisu podržavali ranije, a da će DF biti uzdržan prilikom glasanja.

Poslanik URA Miloš Konatar kazao je da rebalans budžeta pokazuje da se nisu značajno povećavala sredstva za novoformirana ministarstva, a da se sa tom činjenicom u prethodnom vremenu manipulisalo, jer su, kako navodi, mnogi govorili da će veći broj resora dovesti do enormno većih troškova.

Dragan Ivanović (SNP) kazao je da "tenički rebalans" omogućava da svi službenici početkom juna redovno dobiju plate. Naveo je da je prethodna Vlada obećavala mnoge investicije, koje se nisu desile, a da je zadatak nove da to promijeni.

"Prethodne Vlade su potpuno zaboravile na penzionere. Očekujem od Vas (Damjanovića) da odnos prema njima promijenite", poručio je Ivanović.

Popović: DPS glasa za budžet za koji su govorili da vodi u bankrot

Poslanica Demokrata Zdenka Popović kazala je da će DPS glasati za tehničke korekcije budžeta, a da su za isti taj budžet ranije govorili da će zemlju odvesti u bankrot, da zemlji prijeti "grčki scenario" kao i da je budžet dio projekta koji će uništiti Crnu Goru koji ima cilj da država postane dio "srpskog sveta".

Popović je kazala da se "tehničkim rebalansom" stavka ostale naknade uvećala za pet miliona eura u odnosu na dosadašnji Zakon o budžetu, da su ugovori o djelu uvećani za milion, dok su izdaci za službena putovanja uvećena za 1,4 miliona eura a istakla je da će svaki sljedeći rebalans budžeta urušiti standard građana.

U ime Liberalne partije i SDP-a Andrija Popović pitao je Damjanovića da li je tačno da država u trezoru ima 350 miliona eura bez depozita i deviznih sredstava, a da u zlatu ima 75 miliona eura vrijednosti.

"Koliko ja znam od toga nema bukvalno ništa", naglasio je Popović.

Damir Šehović (SD) kazao je da je trenutna ekonomska slika Crne Gore "sumorna".

"Oni koju su nas uveli u ekonomski sunovrat danas hoće da nas izbave iz tog sunovrata", rekao je Šehović.

Naglasio je da ta partija (SD) neće podržati tehnički rebalans budžeta jer se on zasniva na budžetu koji je projektovao bivši ministar Milojko Spajić, a koji ga je pravio, kako je kazao Šehović, na "populistički način".

Dodao je da bi podrškom ovakvom budžetu dali podršku organizicionoj strukturi Vlade, koja je manjinska, a koja ima 18 ministarstava, a protiv čega se protive iz SD-a.

Šehović je poručio da najave o suštinskom rebalansu budžetu pokazuju da su bile tačne ranije tvrdnje SD-a koje su se odnosile na kritike vođenja javnih finansija od strane prethodnog ministarstava.

Damjanović: Akcize na gorivo ćemo vjerovatno smanjiti na 50 odsto

Ministar Damjanović u odgovoru poslanicima kazao je da će u narednom periodu ako cijene goriva nastave da raste vjerovatno smanjiti akcize za 50 odsto, za šta postoji zakonska mogućnost, a trenutno su smanjene 40 odsto.

Jedan od razloga za suštinski rebalans mogao bi biti, kako je najavio Damjanović, i poboljšanje uslova životnih standarda penzionera, koji su kako je rekao Damjanović bili zanemareni u prethodnom periodu.

Ministar je poručio da je tekuća potrošnja limitirana iz zaduženja.

"Iz zaduženja smo trošili u tekuću potrošnju", rekao je Damjanović

Poručio je da inflacija "naduvava" prihode države.

"I opet je nedovoljno da se iskaže suficit, već imamo deficit od 36,4 miliona od početka godine. Inflacija se ponovo lomi preko ranjivih kategorija... Država će novac od prihoda u budućnosti morati da distribuira prema ranjivim kategorijama", istakao je Damjanović.

Ministar je kazao da se 1,4 miliona eura za službena putovanja preusmjerilo sa jedne na drugu pozicju, te da je dodatnih 400 hiljada upućeno Upravi policije za troškove tkz. službenih putovanja unutar Crne Gore, dodatnih 200 hiljada za potrebe odbrane vojnika u Crnoj Gori i inostranstvu,

"Predviđeno je dodatnih 200 hiljada za ovaj dom (parlament) za službena putovanje, dodatnih 400 hiljada eura za troškove goriva zbog povećanja cijena", rekao je Damjanović i dodao da nisu probijeni budžetski okviru tehničkim rebalansom budžeta.

Poručio je da je za iduću godine potrebno 250 miliona eura za otplatu državnih dugova.

"Ako dođe do pucanja kaiša onda bi trebali da se dodatno zadužimo, zašto da ne", naveo je on.

Govoreći o kapitalnim projektima, kazao je da su svi ugovori koji su potpisani po javnim nabavkama sa Direkcijom javnih radova i Direkcijom za saobraćaj pred raskidom, jer je cijena građevinskog materijala porasla višestruko.

"Ljudi koji izvode radove stenju, svi su u situaciju ili da raskidaju ugovore ili očekuju reakciju države koja mora da traži mehanizam da pomogne da kompenziraju dio gubitaka, jer Zakon o javnim nabavkama ne prepoznaje vanredne okolnosti".

Krapović: Za nove Vladine funkcionere preko pola miliona eura

Dragan Krapović iz Demokrata kazao je da će nova Vlada imati 54 nova funkcionera čija će bruta zarada biti oko 1.500 eura.

"To je 81 hiljada eura mjesečno, puta sedam mjeseci koliko traje ove godine ova Vlada, to je oko 570 hiljada eura", rekao je Krapović.

Bonus video: