Blokada stana u kojem su živjeli Svetozar i Đorđina Marović zbog 2.214 eura

Prije nego što je Opština upisala hipoteku, to je isto učinila i država Crna Gora prije dvije godine - zbog poreskog potraživanja od 10.000 eura

19413 pregleda 17 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: BORIS PEJOVIC
Miloš Marović, Foto: BORIS PEJOVIC

Uprava javnih prihoda Opštine Budva stavila je hipoteku na luksuzni dio penthausa od 287 kvadrata u kojem je živio bračni par Svetozar i Đorđina Marović, jer porez nije platila građevinska kompanija “MF invest” na koju je uknjižen.

To piše u listu nepokretnosti u koji su Vijesti imale uvid.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 2.214 eura u korst Opštine Budva na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, navodi se kao teret koji je sredinom maja upisan na tu nekretninu.

Riječ je o firmi u kojoj je partner Svetozarov sin Miloš Marović, a koja je gradila tu, nekada, jednu od najluksuznijih stambenih zgrada u Budvi, nadomak Autobuske stanice.

Prije nego što je Opština upisala hipoteku, to je isto učinila i država Crna Gora prije dvije godine - zbog poreskog potraživanja od 10.000 eura.

U pitanju je pentahaus od ukupno 480 kvadrata, kojeg čini stan od 287 kvadrata na petom spratu, uknjižen na MF invest i mansarda od 193 kvadrata, koja je do prije dvije godine bila uknjižena na Miloša Marovića, a koju je kasnije zaplijenila država Crna Gora.

Stanovi čine jedinstvenu cjelinu i u njemu su živjeli Marovići dok nijesu otišli za Beograd, prije pet godina. U međuvremenu odlukom Apelacionog suda je potvrdio presudu Višeg suda, pa je stan od 193 kvadrata oduzet, nakon što je dokazano da ga je mlađi Marović stekao kriminalom.

Miloš Marović, po nalogu SDT-a, uhapšen je 3. decembra 2015. godine, u okviru afere “Prijevor” i optužen da je bio dio kriminalne grupe koja je oštetila kasu grada Budve za 1,4 miliona eura.

Mlađi Marović je sporazum potpisao krajem istog mjeseca, samo nekoliko dana prije isteka tridesetodnevnog pritvora.

Početkom januara 2016. napustio je ćeliju Istražnog zatvora u Spužu. Novačanu kaznu je izmirio, ali je ostao dužan da odrobija još 11 mjeseci. Međutim, sredinom septembra 2020. nastupila je apsolutna zastara kazne i Miloš je od tada slobodan.

Opština Budva nedavno je preuzela po upola manjoj od procijenjene cijene đedovinu šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, nakon što nije bilo zainteresovanih za kupovinu tri parcele.

Uprkos tome, još oko 800.000 eura ostalo je da stariji Marović izmiri Opštini na ime protivpravne imovinske koristi njegove kriminalne grupe.

Problem je, međutim, što je imovina koju je založio kao garanciju da će izmiriti 1,1 milion eura, Opština već preuzela i nije uspjela da namiri iznos na koji se Marović obavezao sudskom presudom, a na osnovu sporazuma o priznanju krivice sa SDT-om.

Uhapšen je u decembru 2015. godine, a sljedeće godine pušten je iz pritvora nakon što je priznao krivicu i o tome zaključio sporazum koji je sud verifikovao.

Otišao je u Beograd, ali srbijanske državne institucije navodno ne mogu da ga pronađu, uprkos potjernici koju je za njim raspisala Crna Gora.

Glavna kazna, kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

Traže kontrolu Katnićevih sporazuma sa Marovićima

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva zatražio je od v. d. vrhovne državne tužiteljke i predsjednice Tužilačkog savjeta Maje Jovanović da se preispita rad Specijalnog državnog tužilaštva prilikom sklapanja sporazuma o priznanju krivice sa šefom budvanske organizovane kriminalne grupe (OKG) Svetozarom Marovićem i njenim članovima.

Prigovor je krajem aprila Maji Jovanović uputio sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović zbog sumnje da je, kako se navodi, višestruko precijenjena imovina koju su Marović i članovi kriminalne grupe ponudili kao garanciju da će Budvi vratiti milionski iznos koji su pokrali.

U prigovoru u koji su “Vijesti” imale uvid od Tužilačkog savjeta se zahtijeva da se, prije svega, “pročešlja” rad tužilaštva na čijem čelu je u vrijeme sklapanja sporazuma o priznanju krivice bio Milivoje Katnić.

Na ovakav potez, Zenović (Demokrate) se odlučio nakon što se od prodaje kompletne imovine Marovića, ponuđene kao garancija, u opštinsku kasu slila tek četvrtina od 1,09 miliona eura, koliko je odbjegli Budvanin bio dužan da uplati na ime imovine štete koju je njegova krimi-grupa nanijela gradu.

Bonus video: