Đurović: Povezivanjem biznis zajednica dodatno bi se učvrstile veze sa Bugarskom

"Želimo da predstavimo potencijale, ne samo primorja i centralne regije, već i sjevera, što će u krajnjem rezultirati povratkom, ali i produženim boravkom turista u pred i post sezoni", poručio je Đurović

2101 pregleda 0 komentar(a)
Plugčieva-Aleksandrovna i Đurović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Plugčieva-Aleksandrovna i Đurović, Foto: Biro za odnose sa javnošću

Bliska ekonomska saradnja je prioritet i od velikog značaja, a dodatno bi se ojačala uvezivanjem Privrednih komora ove dvije države, ocijenjeno je na sastanku ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića sa ambasadorkom Bugarske Meglenom Plugčievom-Aleksandrovom.

"Povezivanjem biznis zajednica dodatno bi učvrstili veze naše dvije države, a to bi predstavljalo veliku priliku za privlačenje investitora iz Bugarske. Ovdje konkretno mislim na oblasti turizma, poljoprivrede, održive energije i informacionih tehnologija", kazao je Đurović.

Sagovornici su se, kako je saopšteno, osvrnuli na turistički potencijal i različite modele uzajamne promocije.

"Želimo da predstavimo potencijale, ne samo primorja i centralne regije, već i sjevera, što će u krajnjem rezultirati povratkom, ali i produženim boravkom turista u pred i post sezoni. Sigurni smo da je naša država privlačna turistima iz Bugarske, pa želim da iskoristim ovu priliku da ih pozovem i poželim im dobrodošlicu u Crnu Goru", poručio je Đurović.

Plugčieva-Aleksandrovna informisala je ministra Đurovića, da je Bugarska spremna da Crnoj Gori prenese svoja iskustva iz procesa evropskih integracija, a sve u cilju boljih odnosa i bržeg pristupanja Crne Gore EU.

Istakla je da ambasada na čijem je čelu, aktivno radi na promociji Crne Gore u toj zemlji, pa je u 2020. izrađen promotivni spot, koji je u prethodnom periodu više puta emitovan u toj državi.

"Uvjeravam vas da će na kraju sezone statistika pokazati rast broja turista iz Bugarske", kazala je Plugčieva-Aleksandrovna.

Ambasadorka Bugarske je iskoristila priliku da informiše ministra Đurovića o osam projekata koje je realizovala i finansirala Bugarska razvojna agencija, u periodu od 2019. pa do danas, a na koje je trušeno 320.000 eura u oblastima zdravlja, edukacije, ekologije i ljudskih prava.

Plugčieva-Aleksandrovna je, kako navode, čestitala ministru stupanje na dužnost, te iskazala posvećenost Bugarske crnogorskom evropskom putu.

"Đurović se zahvalio sagovornici na intenzivnoj podršci koju njena zemlja pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ali i u svim drugim oblastima", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: