Smokovac-Mateševo može izaći i na 1,2 milijarde

U cijeni ove dionice autoputa nema petlje na Smokovcu, prilaznih puteva, vodovoda, elektro mreže, cijenu diže eksproprijacija, odnos dolar-euro...
181 pregleda 0 komentar(a)
Moračica, Foto: Filip Roganović
Moračica, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.10.2017. 13:27h

Prioritetna dionica autoputa Smokovac Mateševo mogla bi građane na kraju koštati 1,2 milijarde eura, nakon što je predsjednik Komisije za revizuju Mladen Ulićević kazao šta sve neće biti finansirano iz ugovorene cijene od 809 miliona i da je za lokaciju petlje Smokovac urađen idejni projekat na lokaciji naseljenih mjesta Ras i Stara Zlatica.

Na početni iznos od 809 miliona za ugovorene radove dodaje se još 180 miliona eura kamata na kredit od kineske Eksim banke, dok, kako sada tvrde, neugovoreni radovi za petlju Smokovac, izgradnju vodovodne i elektromreže, pristupne puteve do petlji Veruša i Mateševo,... mogu koštati i cijelih 80 miliona eura koliko, prema ugovoru mogu maksimalno koštati “nepredviđeni radovi”.

Na ove sume dodaje se i oko pet miliona eura koliko je koštalo izrada raznih planova, projekata, studija, tendera i pregovora sa ranijim potencijalim izvođačima od 2007. do 2014. godine. Za eksproprijaciju i povezane troškove do sada je opredijeljeno oko 20 miliona eura, a do kraja projekta to bi moglo koštati još oko 20 miliona.

Kada je Vlada potpisala ugovor o kreditu od 944 miliona dolara sa kineskom Eksim bankom u oktobru 2014. godine euro je bio 1,27 dolara, pa je kredit vrijedio 743 miliona eura. Sada je taj kredit, zbog kursnih razlika, veći za 60 miliona, a u jednom trenutku zbog pada eura na kraju prošle godine bio je veći i za 160 miliona.

Profesor Ulićević saopštio je prije dva dana u emisiji “Načisto” na TV Vijesti da petlja na Smokovcu, pošto nije bila u idejnom projektu, nije mogla ni biti obuhvaćena u ugovorenih 809 miliona eura za tu dionicu. On je naveo da u ovoj cijeni nema ni troškova za izgradnju vodovodne i elektro mreže kao i pristupnih puteva do drugih petlji.

Na kritike ekonomske ali i građevinske struke da je javnost bila obmanuta, Ulićević kaže da to tako ne doživljava, ali i da nije njegov posao bio da na to upozorava.

U emisiji su pokazana saopštenja Ministarstva saobraćaja i Monteputa u kojima se navodi da projektovanja i izgradnja dionice košta 809 miliona eura, kao i da dionicu čine sve četiri petlje Smokovac, Pelev prijeg, Veruša i Mateševo. Ulićević tvrdi da petlje Smokovac nema u idejnom projektu na osnovu kojeg je potpisan ugovor o izgradnji.

“Tada nijesu postojali elementi da se u punom profilu projektuje petlja Smokovac”, kazao je Ulićević.

Ekonomista i tadašnji poslanik Mladen Bojanić kazao je da se smatra obmanutim jer im niko u parlamentu, kada se usvajao zakon o autoputu, nije rekao da petlja Smokovac i ostalo nije u ugovorenoj cijeni niti je to pisalo u materijalu koji su dobili. On je kazao da je sve to veoma neozbiljo jer Crna Gora zbog ove dionice postaje visoko zadužena zemlja.

Na pitanje zašto struka nije branila javni interes, Ulićević je kazao da to nije njihov posao i da je politika donijela odluku da se gradi.

Građevinski inžinjer Ivan Keković očekujem iznenađenje po sve građane Crne Gore kad sve ovo dođe na naplatu.

Prof. dr Jelisava Kalezić je potvrdila da je postavljanje petlje na Strganici bilo jeftinije i ekološki prihvatljivije rješenje od Smokovca.

"Praksa je da se rade tri varijantna rješenja, a ovdje nije urađeno niti jedno", dodala je Kalezić.

Bonus video: