Damjanović - Ozan: Bolje koristiti ekonomske potencijale

Namjera Turske je da bude prisutnija na tržištu Crne Gore, kazala je ambasadorka te zemlje Songul Ozan

3577 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija

Jačanjem ekonomske saradnje između Crne Gore i Turske težiće se korišćenju ogromnih potencijala u energetici, građevinarstvu, poljoprivredi, turizmu i trgovini na obostrano zadovoljstvo, ali i opštu korist zemalja Zapadnog Balkana. O tome je razgovarano prilikom susreta ministra finansija Aleksandra Damjanovića i ambasadorke Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Prema ocjeni ministra Damjanovića, ukupna spoljnotrgovinska razmjena, kao i drugi ekonomski parametri pokazuju da su dvije zemlje trenutno daleko od ostvarivanja punih ekonomskih potencijala, odnosno od poželjnih 250 miliona eura robne razmjene, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ukazano je da je pandemija koronavirusa u proteklom periodu otežala produbljivanje odnosa u maksimalnoj mogućoj mjeri. Zajednička namjera je, kako se navodi, da se ekonomska saradnja pospješi, uzimajući u obzir aktuelne okolnosti globalno složene situacije zbog rata u Ukrajini.

Damjanović je naglasio značaj dosadašnje podrške Turske Crnoj Gori, posebno preko kancelarije Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), kao i prisustva turskog kapitala, interesovanja turista iz te zemlje i izbora Crne Gore za mjesto stanovanja.

"Sagledavajući prioritete i izazove dalje saradnje - neophodno je, kroz principe konkurentnosti, efikasnosti i racionalnosti, raditi na jačanju finansijskih odnosa i tokova dviju zemalja", poručio je ministar finansija.

Ambasadorka Ozan je kazala, kako je saopšteno, da Turska Crnu Goru smatra savezničkom zemljom, iskrenim prijateljem, koji garantuje mir i prosperitet biznis ambijenta Zapadnog Balkana, kao i da je namjera njene države da bude prisutnija na tržištu Crne Gore.

"Ambasadorka je poželjela ministru finansija uspjeh u predstojećem zahtjevnom radu, navodeći da je upoznata i sa pređašnjim radom te da njegovu sadašnju poziciju smatra velikim dobitkom za crnogorsku ekonomiju", zaključuju iz Ministarstva finansija.

Bonus video: