morsko dobro

Raskinuće sporne ugovore o zakupu djelova obale

Iz Morskog dobra kažu da su utvrđene nepravilnosti kod velikog broja ugovora zaključenih sa privilegovanim pojedincima iz perioda vladavine DPS-a

18300 pregleda 33 komentar(a)
Komisije sada analiziraju ugovore(ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Komisije sada analiziraju ugovore(ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Gotovo dvije trećine dugoročnih investicionih ugovora, koje je prethodno rukovodstvo Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom zaključivalo sa uglavnom privilegovanim pojedincima zbog brojnih utvrđenih nepravilnosti, biće raskinuto.

To je “Vijestima” potvrđeno u ovoj državnoj kompaniji.

Upravni odbor preduzeća na čijem čelu je Blažo Rađenović, kako je “Vijestima” potvrđeno, na posljednjoj sjednici upoznao se sa informacijom o stepenu realizacije zaključenih dugoročnih ugovora i ovlastio je stručnu komisiju da u saradnji sa direktorom Mladenom Mikijeljom angažuje stručna lica građevinske i geodestke struke kako bi se utvrdilo faktičko stanje. Pregledano su 74 ugovora od kojih je, kažu u preduzeću, 75 odsto njih sporno.

Mikijelj je “Vijestima” kazao da je u prethodnom vremenskom periodu preduzeće formiralo komisiju za kontrolu svih investicionih ugovora o korišćenju morskog dobra.

“Komisija je formirana od advokata i diplomiranih pravnika. Ona je detaljno izvršila kontrolu svakog pojedinačnog ugovora od iniciranja izgradnje kupališta do potpisivanja ugovora i realizacije projekta, te je o tome sačinila izvještaj”, kazao je Mikijelj i naglasio da je komisija obradila ukupno 74 dugoročna investiciona ugovora.

Nakon rada prve komisije, kako je dodao, investicione ugovore, tehničku dokumentaciju i izvedeno stanje sagledaće inženjeri građevinske, arhitektonske i geodestke struke, kako bi sa tog aspekta preduzeće imalo potpunu informaciju o stvarnom stanju stvari na terenu.

“Imajući u vidu da su već uočena određena odstupanja i nepravilnosti na terenu u odnosu na stanje u tehničkoj dokumentaciji, nakon što stručna lica inžinjerske struke sagledaju kompletnu dokumentaciju i daju mišljenje, odmah ćemo pokrenuti proceduru raskida ugovora sa onim korisnicima koji nijesu poštovali zakonske procedure i ugovorene obaveze”, istakao je Mikijelj.

Kako se na višedecenijski zakup davala obala nakon izbora 2020. u vrijeme čekanja na formiranja tadašnje Vlade Zdravka Krivokapića, dok su javnim preduzećem još upravljali kadrovi DPS u periodu od 1. septembra do kraja novembra te godine zaključeno je više ugovora o dugoročnom zakupu djelova morske obale.

Prema podacima sa sajta JPMD u posljednjih 12 godina, kako je pisao ranije nedjeljnik Monitor, zaključeno je 30 dugoročnih investicionih ugovora za zakup i korišćenje morskog dobra, obale, plaža, marina. Čak devet u vakuumu od izbora do formiranja Krivokapićeve Vlade.

U Morskom dobru su zaključili ugovore sa investitorima bliskim bivšoj vlasti za zakup morskog dobra pod izuzetnim uslovima, na osnovu javnih poziva za izgradnju novih kupališta od Herceg Novog do Bara i Ulcinja. Po osnovu investicionog ulaganja zakupci su dobijali povoljne uslove zakupa od 10, 20 ili 30 godina, zavisno od lokacije.

Prema pisanju Monitora značajan dio obale otuđen je na desetine godina ili u nekim slučajevima gotovo i cijeli vijek. Mnogi vlasnici hotela, turističkih i ugostiteljskih objekata iskoristili su tu mogućnost i na duži rok postali vlasnici/zakupci dragocjenog dijela dobra od opšteg značaja, uz simbolične nadoknade. Izgradnjom novog kupališta ili uređenjem plaže dobijaju pravo da dugo eksploatišu atraktivne djelove obale, koje često i prisvoje tako što zabrane pristup građanima i turistima koji nisu gosti njihovih turističkih objekata.