Ibrahimović tražio obustavu zapošljavanja u kompanijama u vlasništvu države

Ministar koji dolazi iz redova Bošnjačke stranke u dopisu navodi da je u prethodnom periodu primjetan značajan rast broja zaposlenih i troškova zarada kod većeg broja privrednih društava koja pripadaju resoru Ministarstva kapitalnih investicija

62563 pregleda 121 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović zatražio je od kompanija koje su u nadležnosti njegovog ministarstva da obustave dalje zapošljavanje i optimizuju korišćenje ljudskih resursa.

Ibrahimović je dopis, koji je naslovio kao mjere poslovnih rashoda u privrednim društvima iz resorne nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicija, uputio kompanijama krajem prethodne sedmice.

U nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicija je 20 kompanija u većinskom vlasništvu države, među kojima su Rudnik uglja u Pljevljima, Elektroprivreda Crne Gore, CEDIS, CGES, Aerodromi, Luka Bar, Marina Bar, Monteput, Željeznički prevoz Crne Gore, Barska plovidba, Crnogorska plovidba, TO Montenegro...

Ministar koji dolazi iz redova Bošnjačke stranke u dopisu navodi da je u prethodnom periodu primjetan značajan rast broja zaposlenih i troškova zarada kod većeg broja privrednih društava koja pripadaju resoru Ministarstva kapitalnih investicija.

”Tražimo da u cilju zaštite interesa državnog kapitala sagledate mogućnosti racionalizacije poslovnih rashoda društva, zaustavite dalje zapošljavanje i izvršite optimizaciju korišćenja ljudskih resursa”, naveo je Ibrahimović u dopisu kompanijama koje su u većinskom vlasništvu države.

Ministar očekuje od rukovodstva kompanija da “racionalizuju sve troškove a prije svih troškove zaposlenih”.

Ibrahimović je kazao da je pred nama još jedna izazovna godina praćena poremećajima cijena energenata na globalnom tržištu bez naznaka skorije stabilizacije, dalekosežnim posljedicama krize u Ukrajini i još uvijek prisutnom COVID 19 krizom.

”Stoga bismo da skrenemo posebnu pažnju na značaj vašeg doprinosa koji, kao menadžment, možete dati u upravljanju povjerenim resursima. Očekujemo da uložite dodatne napore u racionalizaciji svih troškova, a prije svih troškova zaposlenih. U prethodnom periodu primjetan je značajan rast broja zaposlenih i posljedično troškova zarada, kod većeg broja privrednih društava koja pripadaju Ministarstvu kapitalnih investicija. Imajući u vidu prethodno navedeno, tražimo da u cilju zaštite interesa državnog kapitala sagledate mogućnosti racionalizacije poslovnih rashoda društva zaustavite dalje zapošljavanje i izvršite optimizaciju korišćenja ljudskih resursa”, naveo je Ibrahimović u dopisu.

Ibrahimović nije naveo imena firmi u kojima je, kako je rekao, značajan rast broja zaposlenih.

Bonus video: