Milatović: Deficit budžeta od 36,4 miliona je istorijski najmanji

Budžetska rezerva nije potrošena nego je drugačije raspoređena

3844 pregleda 16 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Bivši ministar ekonomskog razvoja je danas saopštio da je realizacija kapitalnog budžeta od 20 odsto za četiri mjeseca ove godine, odnosno, 48 miliona eura od planiranih 240 miliona je više nego zadovoljavajuća.

"Istorijski posmatrano, realizacija kapitalnog budžeta za ovaj period je uvijek lošija, kako zbog vremenskih uslova na sjeveru zemlje, tako i zbog praznika na početku godine. Dakle, logično je da u periodu kada je gradjevinska aktivnost manjeg obima, realizacija kapitalnog budžeta bude manja. Saga o budžetskoj rezervi je ispričana - rezerva nije potrošena već je djelimično rasporedjena i to u najvećem dijelu za: podršku opštinama (u iznosu od 15 mil eura), osnivački kapital za Kreditno-garantni fond (10 mil eura), dodatnu podršku poljoprivrednoj proizvodnji (5 mil eura), finansijsku naknadu za novorodjenčad (5 mil eura), podršku za izbjeglice iz Ukrajine (2 mil eura) itd. Dakle, nije istina da su sredstva iz budžetske rezerve potrošena, već su ona svojevrsno namjenski rezervisana. Ako se novoj Vladi ne svidja ovaka raspored i namjena, može u svakom trenutku da promijeni shodno svojim prioritetima, i bez rebalansa budžeta - jer se radi o rezervi", tvrdi Milatović.

On je rekao da je deficit budžeta od 36 miliona (ili 0,7 odsto BDP-a) za prva četiri mjeseca je istorijski najmanji i da je ekonomska aktivnost u ovom dijelu godine u Crnoj gori G je uvijek najmanja - pa se tako naplati i najmanje prihoda.

Imajući to u vidu - ovako mali deficit je nevjerovatno dobar rezultat. Poredjenja radi, u istom periodu prošle godine deficit je iznosio 144 miliona eura ili 2.9 odsto BDP-a, a u 2019. godini koja je bila solidna u dijelu javnih finansija, iznosio je 61 milion eura ili 1.2 odsto BDP-a. Dakle bio je puno veći. Sve ovo govori u prilog činjenici da je sadašnja Vlada zapravo naslijedila nikada bolje i stabilnije javne finansije. Neostvareni prihodi zbog neusvojenih zakona u iznosu od 50 miliona su već nadomješteni prihodima za period januar-april koji su za 70 miliona eura veći od planiranih. Zakoni su spremni i mogu biti utvrdjeni i poslati Skupštini čime bi se javne finansije dodatno ojačale", naveo je Milatović.

On je kazao da je za Fond zdravstva u 2022. godini budžetom je predviđeno skoro 350 mil iona eura što je iistorijski najveći nivo izdavanja za zdravstvo.

"Važno se posvetiti rashodnoj strani Fonda zdravstva. Na primjer, treba analizirati kako su se i zašto izdaci za ljekove od 45 miliona eura u 2016. godini povećali na 120 mil eurau 2022? Ovdje odgovore treba tražiti od prethodnih direktora Fonda zdravstva, od kojih je jedan ministar u sadašnjoj Vladi", rekao je Milatović.

On je kazao da je aktuelni ministar finansija naslijedio" javne finansije koje su najbolje u skorijoj istoriji Crne Gore" , što i pokazuje deficit u 2021 od samo 2 odsto BDP-a, i skoro 350 miliona eura depozita koliko ima u državnom trezoru.

"Slično je i stanje u ekonomiji, koja je u prošloj godini rasla 13 odsto u 2021, što je bio najveći rast u Evropi. Poredjenja radi, mi smo zatekli deficit od 11 odsotBDP-a u 2020. god i svega oko 50 mil eura depozita u trezoru, dok je ekonomski pad bio najveći u Evropi od 15 odsto."

Bonus video: