KAP-ovci ponovo ispred Vlade: Traže da se sprovede obećano

Bivši radnici i dalje se nisu penzionisali shodno zakonu iako je ranije saopšteno da je Ministarstvo ekonomskog razvoja, na čijem se čelu nalazio Jakov Milatović, sa njima postiglo dogovor po kojem se država obavezala da isplati novac za izmirenje obaveza po osnovu doprinosa za PIO za benificirani radni staž prije i poslije stečaja, i na taj način omogućila da steknu uslov za ostvarivanje penzije

4284 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović

Nekoliko desetina bivših radnika Kombinata aluminijuma (KAP) okupilo se danas ispred zgrade Vlade zahtijevaću da izvršna vlast na sjutrašnjoj sjednici razmotri njihovo pitanje, odnosno da ovlasti predstavnika koji će sprovoditi zaključke, koje je donijela prethodna Vlada Zdravka Krivokapića.

Oni zahtijevaju sastanak sa premijerom Dritanom Abazovićem, kako bi im on objasnio kako i na koji način treba sprovesti zaključke Vlade od 27. aprila.

Navode da će čitavu noć provesti na ulicu, sve dok ne počne sjutrašnja sjednica.

Bivši radnici i dalje se nisu penzionisali shodno zakonu iako je ranije saopšteno da je Ministarstvo ekonomskog razvoja, na čijem se čelu nalazio Jakov Milatović, sa njima postiglo dogovor po kojem se država obavezala da isplati novac za izmirenje obaveza po osnovu doprinosa za PIO za benificirani radni staž prije i poslije stečaja, i na taj način omogućila da steknu uslov za ostvarivanje penzije.

Predsjednica Sindikata metalskih i rudarskih radnika Sandra Obradović kazala je "Vijestima" da cijeli proces predugo traje, te da se nada da će uskoro radnici moći da se penzionišu.

"Do sada je ovaj slučaj bio u nadležnosti Ministarstva finansija, ali s obzirom da su se ministarstva promijenila Vlada mora na sjednici da izmijeni zaključak i prebaci ovo pitanje u okviru nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja. Nakon toga će to ići ka Agenciji za mirno rješavanje sporova, gdje će predstavnik Vlade i predstavnik radnika pred agencijom pokrenuti spor i potpisivati njihova rješenja. Nakon toga to ide ka Fondu radu, kojem se uplaćuju nedostajuća sredstva, nakon čega Fond PIO donosi rješanja o penzionisanju", rekla je Obradović.

Bonus video: