Ministarstvo turizma radi DUP za Maljevik

Ruska Merkury grupa tražila promjenu planske dokumentacije
234 pregleda 0 komentar(a)
Maljevik, Foto: Arhiva Vijesti
Maljevik, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.10.2017. 17:24h

Vlada je juče dala saglasnost da ministar turizma Pavle Radulović sa Opštinom Bar potpiše sporazum o donošenju lokalnog planskog dokumenta za izradu Detaljnog urbanističkog plana "Maljevik” u opštini Bar.

Prema predlogu sporazuma, koji je utvrđen na sjednici zajedno sa odlukom o izradi plana, barska Opština treba da dostavi ministarstvu kao nosiocu pripremnih poslova sve podatke u vezi izrade plana.

Ruska kompanija Sonuba je 2007. godine kupila od barske Opštine 200 hiljada kvadrata zemljišta sa namjerom ga gradi turistički kompleks, ali od tog posla nije bilo ništa. Od potpisivanja ugovora do februara 2012. godine Rusi ništa nijesu izgradili na Maljeviku, ali je iza kulisa u međuvremenu došlo do promjene vlasnika placa. Daleko od očiju javnosti, u ljeto 2011. godine predstavnicima lokalne vlasti i opozicije predočeno da je novi vlasnik Maljevika kompanija "Merkury" iz Rusije.

Merkury grupa je tražila od lokalnih vlasti da se izmijeni detaljni urbanistički plan za Maljevik i da se prepolove gabariti za izgradnju turističkog kopleksa u odnosu na prvobitno ugovorenih 240 hiljada kvadrata, ali ta odluka je prošle godine stopirana u lokalnom barskom parlamentu.

Vlada je donijela odluku i o izmjenama i dopunama DUP-a za koridor dalekovoda 400 KV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabl 500 KV sa optičkim kablom Italija - Crna Gora u dijelu detaljne razrade lokacije. Izmjene se rade da bi se stvorili uslova za izgradnju trafostanice Lastva, pri čemu se zadržavaju kapaciteti od opšteg interesa, a kreiraju povoljnija i fleksibilnija prostorna i investiciona rješenja.

CBCG će kontrolisati poslovanje lizinga kompanija

Vlada je utvrdila Predlog zakona o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima kojim će se prvi put utvrditi uslovi za osnivanje, poslovanje i kontrolu usluga lizinga i faktoringa.

U procesu pristupanja EU Crna Gora ima obavezu potpunog usklađivanja regulative iz oblasti bankarskog poslovanja sa direktivama EU. To usklađivanje podrazumijeva i da novi Zakon o bankama treba da sadrži samo odredbe kojim se uređuje poslovanje banaka, a da se regulisanje nebankarskih finansijskih institucija izvrši posebnim zakonom. Prema predlogu zakona, definisano je da je davalac lizing usluga privredno društvo sa sjedištem u Crnoj Gori, čime se onemogućava da neko iz druge države pruža tu uslugu kako bi posao bio pod kontrolom CBCG .

Vlada je utvrdila i Izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u prošloj godini koji je pokazao da je dodijeljeno 20,71 milion eura što u odnosu na ukupno dodijeljenu državnu pomoć u 2015. godini predstavlja smanjenje od 11,39 odsto. Od ukupno dodijeljene pomoći 63,08 odsto dodijeljeno je malim i srednjim preduzećima, odnosno, za zapošljavanje.

Pomoćnicima direktora Uprave za inspekcijske poslove Radi Marković i Zoranu Magdelinić kojima je istekao mandat imenovani su za v.d. tih funkcija.

Bonus video: