Zakon nije prepoznao radnike Metalca

Penzioneri iz Montevar Metalca traže pomoć Vlade i Skupštine da bi dobili otpremninu od 12.000 eura po osnovu posebnog zakona za bivše radnike metalsko-rudarskog sektora

5542 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Bivši penzionisani radnici nikšićke fabrike Montevar Metalac, njih 65, koji su zbog loše situacije u preduzeću 2014. godine po sili zakona morali u penziju ne mogu da ostvare pravo na otpremnine po Zakonu o obeštećenju bivših radnika metalsko-rudarskog sektora koji je usvojen u parlamentu prošle godine zbog čega su tražili pomoć Vlade i Skupštine.

Ovim zakonom je predviđeno da se bivšim radnicima iz metalsko-rudarskih kompanija, a u čijoj je vlasničkoj strukturi bila država i kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja u ta preduzeća, isplati po 12 hiljada eura kroz četiri polugodišnje rate. Kada je stečaj uveden u Montevar metalac kompanija je bila u prvatnom vlasništvu, dok radnici koji traže otpremninu smatraju da im to pravo pripada jer je kompanija prije privatizacije bila u vlasništvu države. Njihov je stav da su diskriminisani jer zakon nije prepoznao takav slučaj.

Doskorašnja Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER), na čijem se čelu tada nalazio Jakov Milatović predlagač je ovog zakona.

Predstavnik penzionisanih radnika Montevar Metalca Dragan Koprivica, za “Vijesti” kaže da oni pravo na otpremninu po ovom zakonu još ne mogu ostvariti, jer je Metalac u vremenu kada je uveden stečaj bio kompletno u privatnom vlasništvu.

”Ostali smo ogorčeni i zaprepašćeni. Kada je rađen zakon mi smo sebe prepoznali da je on pisan za nas, a u to su nas ubjeđivali svi. U momentu kada je izglasavan zakon u Skupštini, poslanici su nam čestitali što ćemo nakon toliko godina dobiti otpremninu. Da li je moguće da poslanici nisu znali za šta glasaju i da mi nismo bili obuhvaćeni tim zakonom?”, rekao je Koprivica.

On je dodao da u zakonu postoji pravna praznina, jer nije definisano da se on ne odnosi na preduzeća koja su bila u privatnom vlasništvu prilikom uvođenja stečaja.

”Da piše, to bi nas automatski diskvalifikovalo. Tačno je da smo mi bili u privatnom vlasništvu, ali tačno je i da smo prije privatizacije dobrih 30 godina postojali, a da je osnivač bila država i da je država iza zatvorenih vrata dovodila investitore, te uvodila stečajeve u kompaniji”, naveo je Koprivica.

On je kazao da su se obraćali MER-u da riješi ovu pravnu dilemu, a da je onda to ministarstvo od Skupštine tražilo autentično tumačenje, te da je Skupština je uvtvrdila da na to nema pravo, već da to treba da uradi ministarstvo.

Kako je u novoj Vladi došlo do formiranja Ministarstva rada i socijalnog staranja, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, na nekoj od narednih sjednica Vlada bi trebalo da odluči u čijoj nadležnosti je sprovođenje ovog zakona.

Izvor “Vijesti” iz Vlade je pojasnio da bi odluku ministarstva mogao uskoro da ubrza skupštinski Odbor za ekonomiju, finansiju i budžet, makar u formi mišljenja, koji nema pravno dejstvo, ali je pitanje kada će se to desiti s obzirom da je taj odbor trenutno bez predsjednika, nakon što je Vladimir Joković izabran za ministra poljoprivrede.

”Odbor još nije našao za shodno da se izjasni, iako smo više puta tražili. Mi smo zarobljeni usljed te situacije i s nestrpljenjem čekamo da se oni izjasne”, rekao je Koprivica.

Ovo pitanje je na posljednjoj sjednici odbora pomenuto, nakon što je poslanik URE Miloš Konatar zahtijevao da se što prije zakaže sjednica kako bi donijeli zaključak koji bi ubrzao proces rješavanja problema ovih bivših radnika fabrike koji se, kako je ocijenio Konatar, nalaze u pravnom vakumu.

Na istoj sjednici poslanik Demokrata Momo Koprivica je kazao da radnici po slovu zakona imaju pravo na otpremninu zato što u normi zakona ne piše da se zakon odnosi na firme koje su u momentu otvaranja stečaja bile u državnom vlasnštvu, nego da su nekada bile državne

Bonus video: