Radnici ušli u fabriku: Direktor Tosčelika sindikalcima rekao da će svi ostati bez posla

"Rekli su da više ne mogu da nam plaćaju 90 odsto zarade", kazao je Miodrag Krivokapić

27380 pregleda 53 komentar(a)
Radnici Željezare, Foto: Svetlana Mandić
Radnici Željezare, Foto: Svetlana Mandić

Radnici nikšićke Željezare Tosčelik, njih oko 50, ušli su u fabriku i namjeravaju tu da ostanu sve dok se njihova sudbina ne riješi. Kako su kazali predstavnici radnika, danas je izvršni direktor Tosčelika, Erkut Alkaja, predstavnicima Sindikata saopštio da će u naredna tri mjeseca svi ostati bez posla, a da će zadržati samo 25 radnika iz uprave.

"Na sastanku nam je saopšteno da ostajemo bez posla u naredna tri mjeseca a da za to vrijeme pregovaramo. Mislim da je to neozbiljno. Rekli su da više ne mogu da nam plaćaju 90 odsto zarade. Juče su bili na sastanak u Vladi i vjerovatno su sa njima razgovarali o ovome. Smatramo da su jednoglasno donijeli stav. Poražavajuće je da nemamo podršku države", kazao je Miodrag Krivokapić.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Svetlana Mandić

Kako je kazao Ljubiša Đikanović, radnik Kovačnice, Tosčelik je izvršio prenamjenu djelatnosti.

"Preimenovali su to da bude trgovina metalima, što je u prevodu vjerovatno da se reže fabrika i da to bude otpad. To je ogromna vrijednost, možda i na stotine miliona a oni nas planiranu da pošalju sa tri plate kući. To im sigurno nećemo dozvoliti. Spontano smo se okupili kada smo čuli da će da razgovaraju sa Sindikatom. Nakon saznanja da u naredno tri mjeseca 229 radnika ostaje bez posla ušli smo u fabriku. Odatle ne namjeravamo da izađemo", poručio je Đikanović.

Đikanović
Đikanovićfoto: Svetlana Mandić

Kako je kazao, radnici očekuju da ih obiđu predstavnici Vlade, predsjednik Opštine Nikšić, kao i vlasnik kompanije Tosjali, koja gazduje Tosčelikom.

Kod zgrade Željezare došao je predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić koji razgovara da radnicima. Vučinić je došao da razgovara sa radnicima i da ih podrži.

radnici Željezare
foto: Svetlana Mandić

Radnici su pozvali sve kolege da im se priključe.

Radnici nikšićke Željezare Tosčelik, kojom od 2012. godine gazduje turski Tosyali holding, zarade su primali u iznosu od 90 odsto. U martu prošle godine je obustavljena proizvodnja. Imovinu željezare turski investitori kupili su iz stečaja 2012. godine, za 15,1 milion eura uz obećanje da će za tri godine uložiti 35 miliona eura i uposliti do 550 radnika.

Bonus video: