Svjetska banka tradicionalno važan partner Crne Gore

"Viskokokvalitetna turistička destinacija kakva je naša Crna Gora pred sobom ima jasnu viziju daljeg rasta i razvoja, a modaliteti uvezivanja i različitih vidova finansijske podrške, ne samo Svjetske banke, već i evropskih i drugih fondova, više su nego dobrodošli", istakao je potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović

2482 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MKI
Foto: MKI

Ministarstvo kapitalnih investicija će u narednom periodu, pored realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata i harmonizacije propisa, biti posvećeno snažnijem uključivanju Svjetske banke, posebno u dijelu koji se odnosi na strukturne reformske mjere.

To je poručeno sa sastanka potpredsjednika Vlade Ervina Ibrahimovića i šefa Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru Kristoferom Šeldonom sa saradnicima.

"Značaj finansijske i stručne podrške Svjetske banke za ubrzanje ekonomskog oporavka Crne Gore i dostizanje boljeg životnog standarda građana pokazuju spremnost Svjetske banke da na planu daljeg snaženja javnih finansija budu važan partner našoj državi", kazao je Ibrahimović.

On je ocijenio da je i dosadašnja saradnja crnogorske administracije sa Svjetskom bankom bila intezivna, ali da postoji prostor da se proširi i konkretizuje, naročito kada je u pitanju ravnomjeran razvoj svih crnogorskih regija.

"Potrebna nam je sistemska analiza i koncipiranje smjernica u pogledu restrukturiranja preduzeća u većinskom državnom vlasništvu iz oblasti saobraćaja, odnosno unapređenja efikasnosti njihovog poslovanja", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Šeldon je tom prilikom kazao da svrha ove posjete upoznavanje sa razvojnim prioritetima Vlade Crne Gore, a sve u cilju izrade novog Partnerskog okvira za Crnu Goru za period od 2022 - 2026.

"Viskokokvalitetna turistička destinacija kakva je naša Crna Gora pred sobom ima jasnu viziju daljeg rasta i razvoja, a modaliteti uvezivanja i različitih vidova finansijske podrške, ne samo Svjetske banke, već i evropskih i drugih fondova, više su nego dobrodošli", istakao je Ibrahimović.

On je kazao i da će jedan od zadataka ove vlade i resora na čijem je čelu biti razvoj sjeverne regije, a u sve u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja, jer nema održivog razvoja Crne Gore bez razvijenih regija.

Sastanak je, kako se navodi u saopštenju, bio prilika da se sagovornici osvrnu na rezultate dosadašnje dobre saradnje, razmijene informacije o tekućim projektima, te da se identifikuju prioriteti za nastavak uspješne saradnje Svjetske banke sa Crnom Gorom.

Bonus video: