Mugoša: Vlada podržala predlog da se zaštiti konkurentnost domaćih kompanija iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora

Nakon što su "Vijesti" prve objavile informaciju da će akciza na plastiku ugasiti domaće fabrike, kada su predstavnici fabrika za flaširanje vode uputili dopise ministarstvima poljoprivrede i finansija i Privrednoj komori u kojima su tražili hitan sastanak zbog uvođenja akciza na plastiku za jednokratnu upotrebu, SD je uputio predlog u Parlament

3122 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik i poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao je da je Vlada na jučerašnjoj sjednici podržala predlog poslanika te partije da se dopunom Zakona o akcizama zaštiti konkurentnost domaćih kompanija iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora, kroz izuzeće obračuna akcize na ambalažu.

Iz SD-a su u svom saopštenju podsjetili da je Skupština nedavno donijela izmjene Zakona o akcizama, kojima je uvedena akciza na proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu.

Nakon što su "Vijesti" prve objavile informaciju da će akciza na plastiku ugasiti domaće fabrike, kada su predstavnici fabrika za flaširanje vode uputili dopise ministarstvima poljoprivrede i finansija i Privrednoj komori u kojima su tražili hitan sastanak zbog uvođenja akciza na plastiku za jednokratnu upotrebu, SD je uputio predlog u Parlament.

Mugoša je kazao da je navedeno zakonsko rješenje izazvalo veliko nezadovoljstvo naročito kod domaćih proizvođača vode i mlijeka, koji su istakli da bi primjena važećeg zakonskog rješenja dovela do povećanja njihovih troškova, što bi se reflektovalo na povećanje prodajne cijene i to samo domaćih proizvoda ne i uvoznih.

"Jer po postojećem zakonskom rješenju akcizu plaćaju samo domaći proizvođači, ali ne i uvoznici vode, sokova, mliječnih proizvoda na koje se odnosi većina plastičnog otpada zato što oni formalno ne uvoze plastiku već gotov proizvod upakovan u plastiku. Na taj način akcizu plaćaju domaće fabrike vode i mljekare, na plastične boce koje uvezu u koje će sipati vodu, mlijeko, jogurt, ali ne i oni koji uvoze te gotove proizvode iako se nalaze u plastičnim bocama, čime se dodatno stvara nelojalna konkurencija domaćim proizvođačima, koji su inače suočeni sa ogromnom konkurencijom sa velikim uvoznicima", navodi se u njegovom saopštenju.

On smatra i da bi slabljenjem domaćih kompanija i njihove prodaje došlo do povećanja "ionako velike uvozne zavisnosti Crne Gore", izgubila bi se radna mjesta, prihodi po osnovu poreza i doprinosa..

"Zbog toga je veoma važno da se usvoji naš predlog i da se od obaveze plaćanja akcize izuzmu proizvodi od plastike za jednokratnu upotrebu koji se koriste kao ambalaža u industriji hrane i pića, kako bi zaštitili konkurentnost domaćih kompanija. Sada, nakon pozitivnog mišljenja Vlade na naš predlog dopuna zakona o akcizama, još preostaje da se navedeno predloženo zakonsko rješenje što prije usvoji na tekućoj sjednici Parlamenta”, zaključuje potpredsjednik SD-a.

Bonus video: