Davidović: Željezara oteta na najgrublji način, država da pokrene proceduru raskida ugovora

Kazao je da Neksan, zajedno sa bankama i saradnicima iz Njemačke ima novca da kupi Željezaru i pokrene proizvodnju, a da fabrika može opstati jedino ako se vrati proizvodnji kvalitetnih čelika

15910 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Biznismen Miodrag Daka Davidović kazao je na konferenciji za novinare da Željezaru nikad niko nije kupio, već da je riječ o kompaniji koja je, "oteta na najgrublji i najperfidniji način", a tome u prilog je naveo da je pored Tosjali holdinga i Neksan predao zahtjev da kupi nekadašnjeg privrednog giganta.

Prema njegovim riječima, tadašnji predsjednik Vlade je kazao da je za državu, Nikšić i radnike dobro da Željezaru kupi turska kompanija i da je riječ o dobroj saradnji država Crne Gore i Turske.

Davidović je istakao da je na samom početku vlasnik Tosčelika, sa osnivačkim ulogom od nula eura, pokazao da je riječ o "njegovoj neozbiljnosti", i da su ostale kompanije koje posluju u sklopu Tosjali holdinga širom svijeta ulagale milione eura, dok je nikšićka kompanija Željezaru, kako ističe, prepustila zubu vremena, bez "ikakvih investicija".

Prema riječima Davidovića, proizvodnja u Željezari je godinama smanjivana uz raznorazne izgovore, a radnici su primali duplo manje nego kad je Neksam upravljao Željezarom.

"Pošto je Željezara kupljena na prevaren način, država treba da pokrene proceduru raskida ugovora...Zatim nas koji smo bili drugi i jedini na konkursu treba da pozovu i pitaju da li smo mi spremni da kupimo Željezaru pod istim uslovima kao turska kompanija. To bi bio korektan i častan potez. Drugi scenario je da država raskine ugovor, raspiše tender i izabere najboljeg ponuđača", kazao je Davidović na konferenciji za novinare.

Kako je kazao, mišljenja je da je Željezaru još uvijek moguće spasiti i da u njoj posla ima minimum za 500 radnika.

Kazao je da Neksan, zajedno sa bankama i saradnicima iz Njemačke ima novca da kupi Željezaru i pokrene proizvodnju, a da fabrika može opstati jedino ako se vrati proizvodnji kvalitetnih čelika.

Oko 120 radnika Željezare noć je provelo u pogonima te fabrike, nakon što su saznali da će u naredna tri mjeseca skoro svi ostati bez posla. Kako su juče kazali, izvršni direktor Erkut Alkaja je predstavnicima Sindikata saopštio da ne može više da gomila gubitke jer je proizvodnja u fabrici obustavljena u martu prošle godine te da će zadržati, kako su kazali, samo 25 radnika iz uprave.

Radnici tvrde i da je Tosčelik izvršio prenamjenu djelatnosti i da se sada bavi trgovinom metalima, pa se plaše da to „u prevodu ne znači da će izrezati fabriku i pretvoriti je u otpad“.

Zaposleni će danas menadžmentu predati svoje zahtjeve koji se odnose na poništenje odluke o otkazima i pokretanje proizvodnje, a odgovor će sačekati u krugu fabrike koju, kako su poručili, neće napuštati sve dok se njihova situacija ne riješi povoljno. Očekuju i da ih danas posjete resorni ministri, kao i predsjednik Vlade.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, gostujući sinoć kod Petra Komnenića u emisiji "Načisto", kazao je da je prije dva dana imao razgovor sa direktorom Željezare i advokaticom kompanije koji su ga obavijestili da više neće da ostvaruju gubitke i da hoće da otpuste 200 radnika, a da zadrže dvadesetak.

“Nisam krio razočaranje tim. To je prosto odluka koja nije smjela da se desi”, kazao je Đurović.

Kako je istakao, izrazili su želju da jučerašnjem sastanku menadžmenta Željezare i Sindikata prisustvuje neko od predstavnika ministarstava ekonomija i rada i socijalnog staranja, ali je turska kompanija to odbila.

“Zašto - ne znam. Direktor nije spominjao da će se baviti sekundarnim sirovinama. Rekao je da su raspoloženi da Željezaru prodaju, ali da niko od ponuđača nije bio ozbiljan sa ponudom. Postoje određeni investitori koji bi možda imali interesovanja da kupe Željezaru Nikšić", istakao je Đurović, ne želeći da kaže o kome je riječ.

Prema njegovim riječima direktor Željezare nije kazao koja je cijena po kojoj bi prodali kompaniju, i da odgovor ne može dati bez konsultacija sa menadžmentom u Turskoj.

“Znam da postoje određeni investitori koji imaju interesovanje da kupe nikšićku Željezaru. Ako nešto vrijedi 10 miliona a vi ga prodajete 30 nikada ga nećete prodati. Pitao sam gospodu iz Turske koja je to cijena po kojoj bi prodali kompaniju, ali nisu mi rekli. Ja očekujem da nam kažu koja je to cijena pa da vidimo može li se naći neki zajednički interes, da investitor i kompanija nađu rješenje za Željezaru Nikšić", kazao je Đurović.

Bonus video: