Đurović: Napravljen pomak, Alkaj kazao da nemaju namjeru da "režu" Željezaru

Radnici Željezare juče saznali da će u naredna tri mjeseca skoro svi ostati bez posla, danas ih obišli ministar i predsjednik Opštine Nikšić

32127 pregleda 40 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.06.2022. 17:11h

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević došli su danas u Željezaru Tosčelik, kako bi razgovarali sa radnicima.

Đurović je radnicima saopštio, nakon današnjeg, novog razgovora sa izvršnim direktorom Željezare Erkutom Alkajom, da je napravljen pomak i da će menadžment kompanije iz Turske tokom vikenda da zasijeda i da "u utorak saopšte možda neku promjenu stava".

Đurović je rekao da im je direktor kazao da nemaju namjeru da "režu" Željezaru.

"Prenijeli smo im da ovo nije dobro, to je ozbiljna kompanija, to je loše i po njen imidž..." - naveo je ministar.

Rekao je da će Vlada kontaktirati relevantne institucije u Turskoj, te da su već poslali notu i da će pokušati da se "kroz političku diplomatiju može uticati".

"Predočili smo im da je to tolika kompanija da je prosto nevjerovatno da ovdje ne mogu da urade nešto i da ovoliko mali broj radnika za tu kompaniju pravi njima toliki problem", rekao je Đurović.

Kazao je da će se u ponedjeljak vjerovatno čuti s jednim od njihovih direktora da mu kaže cijenu Željezare.

"Rekao sam da imamo potencijalne zainteresovane, ali treba da kažu cijenu. Da probamo da nađemo neki zajednički jezik, da vidimo hoće li ova situacija kod njih podstaći da se nađe neko rješenje i da ovdje počne proizvodnja. Vidjećemo u utorak kakav će biti odgovor njihovog menadžmenta. Molim vas samo da budemo staloženi i racionalni. Zahvalan sam vam što se borite za ovu kompaniju i vaša radna mjesta", naveo je Đurović.

Na pitanje novinara da li je i Miodrag Daka Davidović jedan od eventualnih investitora koga pominje, Đurović je kazao da jeste i da su dobrodošli svi koji žele da pomognu Željezari, kao i da je za Davidovićevu zainteresovanost saznao iz medija.

Inženjer Milan Kosović je rekao da se neće "tako lako odreći" svojih radnih mjesta i fabrike.

"Ova fabrika mora i može da radi. Ima ovdje još dosta stručnih inženjera, radnika i majstora, i mi ćemo ovu fabriku sačuvati, ako treba, po cijenu života. Ona je simbol Crne Gore, a spala je na niske grane. Predali smo naše zahtjeve čekamo odgovore i nadamo se nekom pomaku. Moramo se nadati da će ovo izaći na dobro", naveo je on.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da ta lokalna samouprava djeluje onoliko koliko može.

"Ono što je osnovno bilo je da pokažemo da smo tu uz vas", rekao je on, ističući da je važno da Opština i Vlada djeluju zajedno i pokušavaju da pomognu radnicima.

"Ono što je isto u odnosu na sastanke zimus, kada je prethodni ministar dolazio, je da se opet ta mogućnost prodaje pojavila na ovom sastanku, da nije zatvorena. Da oni mogu da prodaju fabriku, da određena firma radi na tome i tu je negdje možda šansa da se čitav ovaj problem riješi", naveo je Kovačević.

Oko 120 radnika Željezare noć je provelo u pogonima te fabrike, nakon što su saznali da će u naredna tri mjeseca skoro svi ostati bez posla. Kazali su da će ostati u fabrici sve dok ne dobiju odgovor od menadžmenta.

Kako su juče kazali, izvršni direktor Erkut Alkaja je predstavnicima Sindikata saopštio da ne može više da gomila gubitke jer je proizvodnja u fabrici obustavljena u martu prošle godine te da će zadržati, kako su kazali, samo 25 radnika iz uprave.

Kosović je kazao da je njihov jedini zahtjev da fabrika radi i da se krene s proizvodnjom.

"Deset godina smo trpjeli, očekivali smo tog strateškog investitora, a imam osjećaj kao da su se oni potajno nadali da tog investitora ne dovedu. Ako dozvolimo da se Željezara zatvori, Nikšića nema", istakao je on.

"Došli smo u situaciju da jedan strani investitor, kojeg ne mogu nazvati investitorom, pokušava nas da pošalje kući, a on ovdje ostaje, ostaje neprocjenjivo bogatstvo, koje svi znamo da se ne može ni stotinama miliona eura procijeniti. Mi to ne možemo dozvoliti, spremni smo da ostanemo dan-noć, da radikalizujemo proteste... Ja sam rekao juče - radićemo 24 sata, dajte, ali oni neće. Svaku našu sugestiju su smatrali kao da je to naopako", dodao je Kosović.

Đurović je rekao da su mu iz kompanije rekli da su željeli da prodaju Željezaru, da su navodno tražili kupca, ali da ga nisu našli na tržištu.

"Ja sam onda direktora pitao koja je to cijena, on nije mogao dati odgovor bez menadžmenta u Turskoj", dodao je on.

Đurović je kazao da će Vlada uraditi ono što je u granicama njenih mogućnosti.

"Izvršni direktor me juče obavijestio o svemu i rekao da im se ne isplati, da su u minusu i da ne žele da firma više radi ovako kako je radila, već da žele da se bave trgovinom. Na koji način i kako, ne znam".

Ministar je rekao da je odmah izrazio nezadovoljstvo tim činom i izrazio želju da jučerašnjem sastanku prisustvuje neko iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, i neko iz resora rada i socijalnog staranja.

"Oni to nisu dozvolili, to je njihovo pravo, ali sam očekivao da će biti razumni i tolerantni, da će dozvoliti nekom da bude svjedok tog događaja", naveo je on.

Đurović je rekao da se pojavljuju pojedinci koji vjeruju da Željezara ima potencijal.

"Ako neko kaže za nešto što vrijedi euro da vrijedi stotinu, to se nikad ne može prodati. Treba da vidimo šta su to realni okviri i mogućnosti, koja je to cifra i pokušamo kao država da budemo ta spona između eventualno njih kao prodavaca i potencijalno nekoga kao kupca.

Ministar je naveo da će zamoliti da se određeni broj radnika sastane sa izvršnim direktorom.

"Ako se nije desilo ništa novo, da kažu kad mogu reći neku okvirnu cijenu i da li postoji realne želje za prodajom ili ne postoji", rekao je Đurović.

Bonus video: