PKCG: Opšte povećanje cijena rada nedjeljom namet za poslodavce i okidač za inflaciju

Privrednici insistiraju da rješenje ne treba dovoditi u vezu sa izmjenama Opšteg kolektivnog ugovora

13002 pregleda 39 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: PKCG
Sa sjednice, Foto: PKCG

Pitanje vraćanja radne nedjelje u trgovini neophodno je riješiti uz dosljednu primjenu Zakona o radu i poštovanje ravnopravnosti svih zaposlenih, i ne treba ga vezivati za druge sektore privrede, saopšteno je sa sjednice Upravnog odbora Privredne komore Crne Gore, održane u proširenom sastavu.

Upravni odbor Privredne komore pozdravio je, kako je saopšteno, spremnost Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma da se u pregovore o rješavanju pitanja o neradnoj nedjelji uključe sve zainteresovane strane.

Privrednici insistiraju, navode iz PKCG, da rješenje ne treba dovoditi u vezu sa izmjenama Opšteg kolektivnog ugovora.

"Neprihvatljivi su zahtjevi sindikata da uslov da se dozvoli rad nedjeljom budu prethodne izmjene Opšteg kolektivnog ugovora kojima će se povećati cijena rada nedjeljom za 100 odsto u svim sektorima. Ovakvo povećanje troškova rada značilo bi ne samo veliki dodatni namet za poslodavce, već bi dovelo i do značajnog povećanja cijena roba i usluga na tržištu, zbog čega privrednici smatraju da je u tom slučaju bolje da nedjelja ostane neradna", saopšteno je iz PKCG.

Ističu da svakoj izmjeni Opšteg kolektivnog ugovora treba da prethodi detaljna analiza uticaja na privredu, "pa se one ne smiju donositi naprečac".

"Na sjednici su se čule i ocjene da visina dnevnice za rad nedjeljom u trgovini treba da bude rezultat eventualnih izmjena Granskog kolektivnog ugovora o čemu prethodno socijalni partneri treba da postignu dogovor", dodaju iz PKCG.

Napominju i da privrednici čvrsto insistiraju na ocjeni ustavnosti Zakona o unutrašnoj trgovini u dijelu koji se odnosi na neradnu nedjelju i pozivaju Ustavni sud da se o tome izjasni u što kraćem roku.

"Takođe, apeluju na Uniju poslodavaca da, kao socijalni partner, u pregovorima sa Vladom i sindikatima sa dodatnom pažnjom zastupa stavove privrede i uzdrži se od potpisivanja rješenja koja mogu biti štetna."

"Budući da je ova tema aktuelizovala brojna pitanja, donijela mnoge nedoumice i ukazala na potencijalne rizike, privrednici su mišljenja da donošenje ovako važnih odluka zahtijeva vrijeme, uz sveobuhvatne konsultacije. Tim prije što se privreda još uvijek nije oporavila od posljedica pandemije Covid 19, a na poslovanje utiče i ratni sukob u Ukrajini", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: