Vratili jednu, ali nijesu drugu ratu

Za pozajmice iz juna i septembra Montenegro erlajns mjesečno treba da vraća 430 hiljada eura u periodu kada ima pad prihoda
57 pregleda 6 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.10.2017. 14:53h

Montenegro erlajns je Trezoru uplatio prvu ratu , iz pozajmice od 2,3 miliona eura koje im je Vlada dala prije tri mjeseca, u iznosu od 95,5 hiljada eura, ali nije uplatilo drugu ratu zbog čega je Ministarstvo finansija u stalnoj komunikaciji sa tom kompanijom kako bi ubrzali plaćanje druge rate.

To je saopšteno “Vijestima” iz Ministarstva finansija. Vlada je prije nešto više od tri mjeseca iz budžeta platila dug Montenegro erlajnsa od 2,29 miliona eura Hipotekarnoj banci, za koji je ranije država bila žirant. Ugovorom sa aviokompanijom predviđeno je da taj dug vrate u 24 mjesečne rate od 1. septembra ove godine.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je prije pet dana medijima pokazao tajne odluke kojima je Vlada 21. septembra, Montenegro erlajnsu omogućila novu državnu pomoć od 2,34 miliona eura, samo tri mjeseca nakon prethodne. Ova sporna državna pomoć obezbijeđena je tako što su Aerodromi Crne Gore svoj profit od 2,37 miliona eura založili kao depozit u Hipotekarnoj banci koji je bio keš garancija za kredit Montenegro erlajnsu. Ovaj kredit dat je na rok od sedam mjeseci uz efektivnu kamatnu stopu od 1,86 osto.

Konjević je kasnije na konferenciji za medije postavio pitanje da li Montenegro erlajns redovno vraća rate od prethodne pomoći i tražio od Ministra Darka Radunovića da javnosti da podatke.

Državna aviokompanija Aerodromima duguje 24 miliona, državi za poreze 16 miliona, a ima još oko 20 miliona drugih dugova.

Prema pozajmici iz juna Montenegro erlajns ima obavezu da mjesečno vraća Trezoru 95,5 hiljada eura, a rata za kredit iz septembra je 335 hiljada eura narednih sedam mjeseci. To znači da će u tih sedam mjeseci, kada ima mnogo manje prihode nego tokom ljeta, kompanija morati da vraća državi mjesečno 430 hiljada eura.

Ukoliko Montenegro erlajns ne bude vraćao rate, što je vrlo vjerovatno jer je već godinama nelikvidan odnosno i redovni troškovi su im veći od prihoda, to može imati ne samo finansijske posljedice po budžet već i krivičnu odgovornost nadležnih.

Specijalno tužilaštvo istražuje i pozajmicu iz juna a uskoro će i sporni kredit iz septembra. Prema informacijama “Vijesti” tužilaštvo sada smatra da pozajmica iz juna nije nezakonita državna pomoć na štetu države sve dok Montenegro erlajns vraća taj dug. Slično mišljenje može se očekivati i za kredit iz septembra uz dodatnu sumnju da su ugovori o depozitu i kreditu zloupotreba u privrednom poslovanju.

Na prethodna pitanja “Vijesti” upućena ministarstvima finansija i saobraćaja zbog čega su predložili da Montenegro erlajns dobio novi državnu pomoć preko depozita Aerodroma iz ovih resora nijesu odgovorili.

Nijesu stigli odgovori i na pitanje upućeno njima i upravi Aerodroma Crne Gore, koja je korist Aerodroma od ugovora o depozitu, jer je kamatna stopa nula, i zašto se Aerodromi nijesu zaštitili ugovorom u slučaju da Montenegro erlajns ne vrati kredit Hipotekarnoj banci.

Bonus video: