Saudijci neće na ljeto ka Crnoj Gori

Vlada je privremeno ukinula vize za državljane Saudijske Arabije tokom ljetnje turističke sezone, ali najavljivano dovođenje saudijske niskobudžetne avio-kompanije Flynas preko redovnih sezonskih letova na relaciji Rijad-Tivat potpuno se izjalovilo, saznaju “Vijesti” nezvanično. Kompanija je trebalo da leti od 1. juna do 30. septembra, a za taj period se odnosi i privremena vizna liberalizacija

33904 pregleda 61 komentar(a)
U planu bile 53 rotacije, Foto: Shutterstock
U planu bile 53 rotacije, Foto: Shutterstock

Vlada je privremeno ukinula vize za državljane Saudijske Arabije tokom ljetnje turističke sezone, ali najavljivano dovođenje saudijske niskobudžetne avio-kompanije Flynas u Crnu Goru preko redovnih sezonskih letova na relaciji Rijad-Tivat i time otvaranje novog turističkog tržišta za naše hotelijere i ugostitelje u Saudijskoj Arabiji potpuno se izjalovilo i od toga za ovo ljeto neće biti ništa, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Kompanija je trebalo da leti od 1. juna do 30. septembra, a za taj period se odnosi i privremena vizna liberalizacija.

Iz Aerodroma Crne Gore (ACG) u srijedu kada je trebalo da bude obavljen prvi ovosezonski najavljeni let Flynasa iz Rijada za Tivat, umjesto fotografije saudijskog “airbusa A320” koji prolazi kroz tradicionalni pozdrav vodenih topova vatrogosnih vozila na aerodromu, stiglo je šturo saopštenje da je ta kompanija “zbog hroničnog nedostatka aviona i osoblja s kojim se suočava kompletna avio-industrija, privremeno odložila početak saobraćanja iz Rijada za Tivat, koje je bilo planirano danas”.

Iako su njegovi čelnici zimus boravili u Crnoj Gori kao posebni gosti ACG-a, Flynas proteklih mjeseci uopšte nije reklamirao uvođenje linije za Tivat, niti se na sajtu te kompanije kupila karta za relaciju Rijad-Tivat, niti se Crna Gora na sajtu kompanije navodi među destinacijama u Evropi ka kojima će ovog ljeta letjeti njeni avioni

Međutim, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, nije odložen samo prvi, već svi ranije obećavani letovi iz glavnog grada Saudijske Arabije za Crnogorsko primorje, a koji su trebali da se obavljaju od 1. juna do 30. septembra, tri puta nedjeljno. To znači da su izgubljene 53 rotacije i očekivani promet od najmanje oko 12 hiljada putnika u oba smjera.

Iz ACG su izbjegli da zvanično potvrde u odgovoru na pitanje “Vijesti” zbog čega je Flynas u potpunosti odustao od ranije najavljivanog redovnog sezonskog saobraćaja između Rijada i Tivta.

”ACG su informisali javnost da je niskobudžetna saudijska kompanija Flynas, kako su objasnili, zbog sopstvenog hroničnog nedostatka aviona i osoblja s kojim se suočava kompletna avio-industrija, privremeno odložila početak letova iz Rijada za Tivat koji je trebalo da se realizuju od 1. juna. U zvaničnom dopisu, kompanija je navela da se izvinjava zbog promjena i navodi da su u procesu obezbjeđivanja aviona i da je samo u pitanju trenutak potvrde novog termina za početak realizacije letova ka Crnoj Gori”, rečeno je u ACG.

Ni reklame, ni prodaje karata

Flynas, međutim, uopšte ne kuburi sa brojem aviona, jer ta kompanija pored 38 aviona koje već ima u floti, ima i 80 naručenih novih “airbusa A320 neo” od istoimenog renomiranog evropskog proizvođača vazduhoplova.

Menadžment Flynasa nedavno je najavio ambiciozan plan širenja kompanije koji predviđa da naruči do 250 novih aviona. Čak i dok čeka na isporuku novih aviona, Flynas brzo može uvećati svoju flotu jer je na svjetskom tržištu dostupan veliki broj polovnih aviona koji se mogu iznajmiti sa ili bez posada.

Takvim kratkoročnim rješenjima uvećanja flote radi podmirenja povećanih sezonskih potreba za prevozom putnika i otvaranja novih linija, često pribjegavaju mnogi avio-prevoznici. To je za ovu sezonu uradila crnogorska nacionalna avio-kompanije Air Montenegro i najbitniji poslovni partner ACG srpska nacionalna avio-kompanija Air Serbia, pa “argumenti” o navodnom nedostatku aviona i posada kao opravdanje za neuvođenje obećavane avio-konekcije Crne Gore sa Saudijskom Arabijom ne stoje.

U prilog tome ide i činjenica da, iako su njegovi čelnici zimus boravili u Crnoj Gori kao posebni gosti ACG-a, Flynas proteklih mjeseci uopšte nije reklamirao uvođenje linije za Tivat, niti se na sajtu te kompanije uopšte mogla kupiti karta za relaciju Rijad-Tivat.

Karata Flynasa na toj relaciji ni dalje nema u prodaji, a ta kompanija na svom sajtu uopšte ni ne navodi Crnu Goru među destinacijama u Evropi ka kojima će ovog ljeta letjeti njeni avioni. Od evropskih država, na spisku su samo Austrija, BiH, Češka i Albanija.

Flynas je nedavno zvanično otkazao i planirane letove za Beograd, tako da će saudijska kompanija u regionu redovno letjeti samo za Sarajevo i Tiranu. Iz ACG nisu za “Vijesti” prokometarisali ove činjenice.

Iz ACG su proteklih mjeseci optimistički najavljivali početak značajne poslovne saradnje sa Flynasom sa kojim je pregovore vodio član odbora direktora Eldin Dobardžić (URA).

”Veoma sam srećan, jer nakon dva mjeseca intenzivnih pregovora prvi put u Crnu Goru dovodimo renomiranu avio-kompaniju iz Saudijske Arabije, Flynas, a ujedno otvaramo tržište od oko 35 miliona stanovnika za Crnu Goru. Ono što je kuriozitet, i što me posebno raduje, je činjenica da su turisti iz Saudijske Arabije zainteresovani za sjever naše države i naše prirodne ljepote. To je posebna šansa za dodatni razvoj turizma i privrede sjevera. Prema uvjeravanjima koje smo dobili tokom pregovora, ali i na sastanku u ACG, dio njihovih turista svakako će biti okrenut i ka našem jugu, pa će Flynas letjeti za Tivat”, kazao je 18. februara Dobardžić koji se tada sreo sa prestavnicima Flynasa.

Promotivni let samo u obećanjima

On je tada izjavio da su načelno na predlog ACG dogovorili promotivni let za novinare i turističke radnike iz Saudijske Arabije koji bi svojim sunarodnicima prezentovali prirodne ljepote Crne Gore. Dobaržić je tada kazao i da očekuju direktnu podršku države koji bi se uključila u pregovore o viznoj liberalizaciji, te da će građane uskoro obradovati sa preciznim datumima prvih letova.

Obećanog promotivno leta Flynasa sa turističkim poslenicima iz Saudijske Arabije u martu nije bilo. Predstavnici ACG su nastavili, u međuvremenu, da o toj liniji i dolasku Flynasa u Crnu Goru govore kao o završenoj stvari, pa je direktor ACG Goran Jandreoski pričao o tome 30. marta na “Aviation Eventu” u u Rumuniji, a njegov zamjenik Petar Radulović (PzP) se tom linijom hvalio 19. maja nabrajajući 25 novih destinacija za koje će se navodno, ovog ljeta letjeti iz Podgorice i Tivta.

Na pitanje “Vijesti” hoće li zbog neslavnog ishoda obećanog novog poslovnog aranžmana sa Flynes Dobardžić podnijeti ostavku, iz ACG su naveli da “shodno svojim nadležnostima Dobardžić nastavlja da bude na raspolaganju uvaženim kolegama iz kompanije Flynas”.

”Dodatno motivišući faktor, s obzirom na to da su ACG jedna od karika u ovim pregovorima, je i nedavna odluka Vlade o privremenom uspostavljanju vizne liberalizacije za državljane Saudijske Arabije od 1. juna do 30. septembra ove godine”, poručili su iz ACG, dodajući da “situacija u kompaniji Flynas ne može biti personalizovana niti adresirana na bilo kog pojedinca u upravi ACG”.

Iz kompanije i Vlade su se proteklih mjeseci hvalili da će dolazak Flynasa i otvaranje tržišta Saudijske Arabije biti djelimična supstitucija za, zbog rata i sankcija, izgubljena izuzetno značajana tržišta Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Odluka o privremenom ukidanju viza donijeta krajem maja

Vlada je na sjednici 26. maja odlučila da vize za državljane Saudijske Arabije privremeno ukine od 1. juna do 30. septembra.

”Prilikom donošenja odluke, Vlada je imala u vidu činjenicu da postoji interesovanje za uspostavljanje avio-saobraćaja na relaciji Rijad - Tivat, sa ukupno 53 rotacije u tom periodu”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da to može značajno doprinijeti jačanju saradnje dviju država i značajnom povećanju prihoda i nastavku oporavka turizma u post-covid eri.

Bonus video: