Abazović: Mogućnost da multinacionalna kompanija preseli biznis u Crnu Goru, preusmjerićemo dio turista ka sjeveru

Govoreći o poreskoj politici Abazović je kazao da Crna Gora treba da ima atraktivne poreske stope kako bi tako privlačila strane investicije. U kontekstu stranih investicija kazao je da je nepovoljno to što Crma Gora ima veće minimalne zarade u odnosu na pojedine susedne zemlje

30297 pregleda 38 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da postoji mogućnost da jedna multinacionalna kompanija preseli svoj biznis u Crnu Goru, ne navodeći o kojoj kompaniji je riječ.

On je to saopštio na događaju "Otvoreno sa Premijerom“ koju organizuje Američka privredna komora (AmCham Montenegro).

Naveo da će uskoro jedna IT kompanija otvoriti svoje kancelarije između Bara i Ulcinja i zaposliti 50 ljudi.

Abazović kazao je danas da će sadašnja Vlada biti najotvorenija od svih do sada.

"Uvijek ćete sa nama moći da vodite dijalog", naveo je Abazović.

On je kazao da ekonomski razvoj ne može funkcionisati bez vladavine prava i obrnuto.

"Kada je riječ o vladavine prava mislim da su tu već neke stvari vidljive", naveo je on i dodao da Crna Gora nikad nije bliža Evropskoj uniji.

Naveo je da su pristupili razgovoru sa svim investitorima u Crnoj Gori.

"Ko hoće da radi, i oni koji su do sada imali nekih barijera, imaće podršku da rade", naveo je Abazović.

Abazović najveću zabrinutost što se tiče ekonomskog razvoja ima premu sjeveru države.

"Otkrivanjem novih turističkih tržišta preusmjerićemo dio turista prema sjeveru, a uz to idu važni infrastrukturni projekti kao što su završetak autoputa kao", naveo je Abazović i dodao da aerodroma u Beranama treba staviti u funkciju.

Dodao je da je i za mnoge projekte potrebna podrška lokalnih opština od kojih očekuje da, ako makar ne mogu da pomognu, ne opstruiraju projekte.

Dritan Abazović AmCham
foto: Boris Pejović

Govoreći o IT sektoru Abazović je kazao da postoji mogućnost da jedna multinacionalna kompanija preseli svoj biznis u Crnu Goru, ne navodeći o kojoj kompaniji je riječ. Naveo da će uskoro jedna IT kompanija otvoriti svoje kancelarije između Bara i Ulcinja i zaposliti 50 ljudi.

Govoreći o poreskoj politici Abazović je kazao da Crna Gora treba da ima atraktivne poreske stope kako bi tako privlačila strane investicije.

U kontekstu stranih investicija kazao je da je nepovoljno to što Crma Gora ima veće minimalne zarade u odnosu na pojedine susedne zemlje.

Vlada i Američka privredna komora potpisali su memorandum u okviru programa "Rule of Dialogue - Vladavina dijaloga".

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da izuzetno značajna stvar što se na ovaj način jača saradnja između Vlade i privatnog sektora.

„Ohrabrujemo snažnu saradnju i otvoren dijalog između javnog i privatnog sektora, koji će poboljšati poslovnu klimu, stvoriti transparentnost i povjerenje i izgraditi najbolje okruženje za inovacije i preduzetništvo, što su ključni činioci uspjeha Crne Gore“, navela je ambasadorka.

Ona je istakla da invazija Rusije na Ukrajinu ima uticaj svugdje u svijetu kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i u Crnoj Gori, ali da je optimista po pitanju budućnosti.

"Važno je da Vlada i privatni sektor imaju otvoreni dijalog...Ova saradnja između AmCham-a i Vlade će unaprijediti biznis klimu u Crnoj Gori", navela je ona.

Džudi Rajzing Rajnke
foto: Boris Pejović

Dodala je da je ohrabrena onim što vidi i čuje u vezi rada nove Vlade te da je puna nada da će, ako široka formirana koalicija prevaziđe tradicionalne podjele, moći da povrati povjerenje.

Istakla je značaj transparentosti u poslovanju.

"Nedostatak transparentnosti znači gubitak povjerenja...Kada rade zajedno privatni i javni sektor stvaraju nove ekonomske šanse", istakla je ona. Izvršni direktor AmCham Montenegro, Marko Miročević kazao je da transparentan i poslovni ambijent uz vladavinu prava može privući nove investitore.

Abazović je kazao da u zemlji postoji do 120 hiljada nelegalno sagrađenih objekata od čije legalizacije država može prihodovati i do dvije milijarde eura.

Premijer je poručio da je stvaranje zakonskog rješenja u vezi blokčejn tehnologije veoma komplikovano, ali da je njegov stav prema tom pitanju afirmativan te da bi Crna Gora mogla biti pionir među zemljama kada je u pitanju ta oblast.

Bonus video: