Davidović spreman za sastanak sa Tosjali grupom

Davidović je spreman da kupi Željezaru pod istim uslovima pod kojima je kupila turska kompanija Tosjali holding 2012. godine. Oni su tada nekadašnjeg industrijskog giganta kupili za 15,1 milion eura

10156 pregleda 5 komentar(a)
Neće odustati od zahtjeva: Radnici juče u fabrici, Foto: Svetlana Mandic
Neće odustati od zahtjeva: Radnici juče u fabrici, Foto: Svetlana Mandic

Kompanija Neksan koja je zainteresovana da kupi Željezaru spremna je u četvrtak da, uz prisustvo predstavnika Vlade, započne direktne pregovore sa turskom Tosjali grupom koja gazduje nekadašnjim nikšićkim gigantom.

Za “Vijesti”” je to juče kazao vlasnik Neksana Midrag Daka Davidović.

”Ne odustajemo od Željezare, niti šanse da ona bude respektabilna firma”, rekao je Davidović, koji nije mogao da govori o finansijski aspektima turske ponude.

Davidović je spreman da kupi Željezaru pod istim uslovima pod kojima je kupila turska kompanija Tosjali holding 2012. godine. Oni su tada nekadašnjeg industrijskog giganta kupili za 15,1 milion eura.

Predstavnici radnika nikšićke fabrike, koji četiri dana danonoćno borave u krugu fabrike, razgovarali su juče sa menadžmentom u vezi sa svojim zahtjevima da im ne uručuju otkaze i da pokrenu proizvodnju. Predstavnik radnika Ljubiša Đurković rekao je da je sastanak sa izvršnim direktorom Erkutom Alkajom bio kratak.

"Njegova odluka je čvrsta i neće je promijeniti. Poručio sam i da je naš stav čvrst, da mi ne odustajemo od našeg zahtjeva da se proizvodnja pokrene. Tražio sam odluku nadležnog borda i on je rekao da su mu to usmeno rekli. Tražio sam odluku u pisanoj formi, jer ne priznajemo odluku o otpuštanju radnika, koji će provjeriti kod inspekcije", kazao je Đurković.

Prema njegovim riječima, Alkaja je kazao da su vlasnici spremni da prodaju Željezaru, da on nije u pregovaračkom timu, a da su vlasnici ministra ekonomije Gorana Đurovića upoznali po kojoj cijeni namjeravaju da prodaju fabriku.

Član pregovaračkog tima radnika, Ljubiša Đikanović, kazao je da će imati sastanak sa ministrom ekonomije na kome će konačno “saznati tu famoznu cijenu po kojoj je vlasnik spreman da proda fabriku”.

”Mi i dalje ostajemo ovdje, a imamo najavu da će nam se pridružiti i radnici ostalih propalih preduzeća koji su ostali ili ostaju bez posla”, kazao je Đikanović.

Sindikatu je prošle sedmice direktor Tosčelika saopštio da ne namjeravaju da pokreću proizvodnju, kao i da će u naredna tri mjeseca svih 229 radnika iz proizvodnje ostati bez posla, a da će zadržati samo dvadesetak radnika iz uprave.

Radnici su se nakon toga zatvorili u fabriku, a posjetili su ih ministar ekonomije Goran Đurović i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević koji su im obećali pomoć u granici zakonskih mogućnosti i ovlašćenja.

Proizvodnja u Željezari je prekinuta u martu prošle godine, a radnici su primali 90 odsto zarade.

Bonus video: