Radnici razgovarali sa Davidovićem: "Spreman da preuzme Željezaru i pokrene proizvodnju"

Predstavnici radnika kazali da im je Davidović saopštio da će sa vlasnikom Tosčelika u četvrtak početi pregovore

20506 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Biznismen Miodrag Daka Davidović spreman je da u petak preuzme nikšićku Željezaru, a da za deset dana pokrene proizvodnju. To su saopštili predstavnici radnika Željezare Tosčelik, koji su u četvrtak veče ušli u fabriku, nakon što im je direktor kazao da će u naredna tri mjeseca svih 229 radnika iz proizvodnje ostati bez posla.

"Sa Davidovićem smo razgovarali na našu inicijativu. Rekao nam je da će danas razgovarati sa ministrom finansija, a sjutra sa ministrom ekonomije. Takođe nam je kazao da će sa vlasnikom Tosčelika u četvrtak početi pregovore. Kako nam je kazao, sve će radnike zadržati, a proizvodnju pokrenuti za deset dana", kazao je predstavnik radnika Ivan Vujović.

Kako je kazao, radnici nikad nijesu bili jedinstveniji i odlučni da ostaju u fabrici dok se ne riješi njihova i sudbina Željezare.

"Nadamo se da će Davidović ući u fabriku. Nijesmo ga pitali kolika je cijena, ali je kazao da je tu cijenu koju su mu ponudili spreman da plati", kazao je Vujović.

Vujović
Vujovićfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da su deset godina trpjeli "šikaniranje", radi zarada i mira.

"Oni su taj naš mir porodično bukvalno uništili. Ova ponuda Davidovića je dokaz da Željezara može da radi, da ima investitora koji vjeruju u nju i misle da može da se pokrene proizvodnja. Ako Tosčelik nije u stanju, a dokazali su da nijesu, neka to prepuste drugome. Za ovo deset godina uništili su pogon za betonsko željezo, konti liv, uništena je kombinovana valjaonica, bluming, svi su pogoni uništeni. Ostala je samo čeličana i kovačnica", kazao je Vujović.

Ljubiša Đikanović, koji je takođe član pregovaračkog tima, kazao je da se nadaju da niko neće sabotirati pregovore i da će se sve završiti u najskorijem roku.

Đikanović
Đikanovićfoto: Svetlana Mandić

"Počeli su pritisci na naše zaposlene koji će gostovati večeras u Reflektoru. Turci vrše pritisak da bi ga spriječili da ne kaže kakva je situacija. Njemu nije produžen ugovor od 90 odsto zarade i taj otkszni rok od 90 dana da primamo platu. Ali istrajaćemo do kraja", poručio je Đikanović i pitao je li u državnom interesu da u željezari ostane investitor koji je sve pogone uništio, ili da dođe investitor spreman da uloži sredstva, zaposli radnike i poveća proizvodnju.

Sa radnicima su bili predstavnici Unije slobodnih sindikata Sandra Obradović i Aleksa Marojević.

Obradović je kazala da su tu da podrže radnike, pruže im pomoć, kao i da je i interesu svih da proizvodnja počne i radnicima da budu poništena rješenja o otkazu.

Obradović
Obradovićfoto: Svetlana Mandić

"Ne smijemo dozvoliti da radnici ostanu bez posla. Željezara je od strateškog značaja za Nikšić i Crnu Goru. Ključno mi je da fabrika radi. Hoće li je uzeti Daka Davidović ili neko drugi za mene je nebitno. Bitno je da ovih 254 zaposlena ostanu da rade i izrđavaju časno i pošteno svoje porodice, kao i do sada", kazala je Obradović iz Sindikata metalsko rudarskih radnika koji je pri Uniji sindikata.

Bonus video: