Vina i rakije sa starog ognjišta

Stari recepti i porodična tradicija pretočeni u vino Bogdan, Pavlovu staru i slatku rakiju, travaricu, kleku
558 pregleda 0 komentar(a)
Vinarija Bogojević, Foto: Bogdanović
Vinarija Bogojević, Foto: Bogdanović
Ažurirano: 13.10.2017. 10:24h

U podrumu stare kamene kuće u Staniseljićima, na nekadašnjem ognjištu, gdje su se rađala djeca i nastavljala porodična loza, ponikla je vinarija Bogojević. U istoj prostoriji u kojoj je boravio sveti Petar Cetinjski, kada je dolazio da miri zavađena lješanska bratstva, danas se nalaze hrastova burad u kojima odležava vino, zrijeva lozova rakija, a po starim recepturama nastaju travarice.

U suncem okupanom i kamenom okovanom predjelu s čudesnim pogledom na Rijeku Crnojevića i Skadar, početkom 2008. godine registrovana je Vinarija Bogojević za proizvodnju vina, a 2011. za proizvodnju žestokih alkoholnih pića. Poštovanje prema svakom zrnu i ubranom grozdu, baš kako su od starih Bogojevića s koljena na koljeno učili,danas je pretočeno u vino Bogdan, Pavlovu staru i slatku rakiju, travaricu, kleku.

Preduzeće BVS Centar Bogojevic&CO, u čijem vlasnistvu je vinarija, osnovano je prije 27 godina. Pored trgovine kao osnovne djelatnosti od 2001. se bave ugostiteljstvom, a kasnije i marketingom. Vlasnik preduzeća Aleksandar Bogojević kaže da je uvijek želio da se bavi proizvodnjom ali da za to nije imao sredstava i podrške.

“Situacija u društvu i sve te turbulentne godine nijesu dozvoljavale razvoj dobrih projekata. Poslije 2004. godine situacija se mijenja i banke počinju da prate i mala preduzeća. Njemačka agencija GTZ je u Hrvatskoj i Hercegovini razvila projekte vinskih puteva i počela sa tim aktivnostima u Crnoj Gori. Tada se rodila ideja da svoje porodično imanje u selu Staniseljići u Lješanskoj nahiji adaptiram za proizvodnju i pružanje ugostiteljskih usluga”, kazao je Bogojević. U ovaj biznis uložen je, kako je naveo, ogroman rad i novac njegove porodice. Izgradnja vinarije podrazumijevala je adaptaciju stare kuce i kompleksa kuće vina, obnovu vinograda, izgradnju objekta za preradu grožđa, kao i kupovinu prostora za prezentaciju i prodaju proizvoda. Na tom putu, od presudne vaznosti bila je finansijska podrska Investicionog razvojnog fonda i Ministarstva poljoprivrede.

“Imamo veliku podršku Ministarstva poljoprivrede u edukativnom dijelu kroz savjetodavnu službu, ali i finansijskom kroz projekte sufinansiranja od 50% investicija. Prvi projekat je bila adaptacija potpornih zidova u vinogradu, a drugi nabavka opreme za proizvodnju vina za koju smo dobili kredit od IRF-a oko 26 hiljada eura sa kamatom 4%. I ove godine imamo investiciju adaptacije objekata za proizvodnju po standardima uprave za bezbjednost hrane i nabavku opreme, koja je podržana od Ministarstva poljoprivrede grantom od 50%, a finansiramo je iz sopstvenih sredstava”, kazao je Bogojević.

Svih pet članova porodice uključeno je u razvoj biznisa, a po potrebi zapošljavaju i sezonske radnike. Najveća vrijednost preduzeća je, kažu, 27 godina postojanja, portfolio poslova, proizvoda i klijenata.

“Najtežim periodom poslovanja smatraju deceniju od 1992. do 2002. godine, koju opisuju kao deset godina nerealnog ludila. No,u životu, kao i u biznisu, brojne su barijere, a opstaju i uspješni su samo oni koji ih prebrode”, smatraju u porodici Bogojević.

Među barijerama na tržištu, na prvom mjestu ističu nelojalnu konkurenciju.

“Trenutno najveća barijera za razvoj vinarstva je ogromna invazija inostranih vinarija na našem trzištu i slobodna i nekontrolisana prodaja vinskog grožđa iz Makedonije. Nadamo se uvođenju akciza na uvozna vina čime bi se zaštitila domaća proizvodnja i država imala koristi od uvoza, kao što je slično urađeno sa žestoki alkoholnim pićima”, smatra Bogojević.

Planiraju širenje proizvodnih pogona i sobe za turizam

U vinariji imaju detaljan biznis plan za naredni period. Planiraju širenje proizvodnih pogona, uz povećanje proizvodnje i adaptaciju i izgradnju smještajnih jedinica, čime će, uvjereni su, upotpuniti ponudu vinskog turizma.

U prethodnih deset godina razvili su vinariju i destileriju - danas proizvode crveno vino Bogdan barrique, vino Cattaro, sortna vina Aria chardonnay, Aria rose, Aria cabernet, Aria vranac i nekoliko žestokih alkoholnih pića - Pavlovu lozovu rakiju, Pavlovu travaricu, Pavlovu slatku rakiju, Pavlovu staru rakiju. Pored kuće vina u Staniseljićima, otvorili su i Galeriju vina na Rijeci Crnojevića i počeli posebnu priču - arhivsko vino iz podruma Bogojevića.

Bonus video: