Đukanović: Razmišljamo o postavljanju drugog dijela podmorskog kabla, biće korišćen svaki energetski potencijal

Đukanović je kazao da Crna Gora ima ozbiljne potencijale za razvoj energetike i za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

22179 pregleda 20 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Potencijali Crne Gore veoma su inspirativni za predstavnike biznisa iz Turske, a Crna Gora je, otkako je članica NATO-a, još bezbjednija i privlačnija destinacija za ulaganja, zaključeno je na radnom ručku u Turskoj, čiji je gost bio predsjednik Milo Đukanović.

Predsjednik je kazao da se razmišlja o tome da se postavi drugi dio podmorskog energetskog kabla sa Italijom, zato što će, zahvaljujući energetskoj krizi koju je "porodila ukrajnska kriza", sada biti korišćen svaki energetski potencijal, posebno potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Radni ručak upriličen je u organizaciji Odbora za međunarodne ekonomske odnose Turske (DEIK), kojem su prisustvovali predstavnici Privredne komore Turske, udruženja industrijalaca, turističkih agencija, predstavnici uglednih turskih kompanija, privrednici i brojni novinari ekonomskih redakcija iz te države.

Đukanovića su, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, pozdravili predsjednik DEIK-a Nail Opak i predsjednik Savjeta za saradnju sa Crnom Gorom Naser Alim, uz zahvalnost za doprinos unaprjeđenju odnosa dvije države.

"Istaknuto je da su potencijali Crne Gore za predstavnike biznisa iz Turske veoma inspirativni, a da je Crna Gora od kada je članica NATO-a još bezbjednija i privlačnija destinacija za ulaganja. Uz podsjećanje na veoma razuđene oblasti saradnje, na današnjem susretu istaknuto je interesovanje za ulaganje u oblast komunikacija, šumarstva, infrastrukture i turizma, naglasili su predstavnici DEIK-a. Njihova poruka je da izuzetno dobre političke odnose kojima snažan pečat daju dvojica predsjednika, treba da prate još snažnije ekonomske veze dvije države", navodi se u saopštenju.

Milo Đukanović Turska
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik je istakao zadovoljstvo prilikom da, na poziv Međunarodnog Odbora za ekonomske odnose Turske, predstavi ekonomske i investicione potencijale Crne Gore brojnim privrednicima i javnosti te zemlje. On je naglasio da, visoko cijeneći i odgovorno čuvajući tradiciju odnosa Crne Gore i Turske, želimo dalje produbljivanje saradnje na savremenim osnovama, unaprjeđujući ekonomske odnose i stvarajući uslove za investiranje.

Ovakve prilike i razgovori u cilju novih ulaganja su uspjeh države, na dobrobit prijateljstva Crne Gore Turske, kazao je Đukanović, uz prihvatanje inicijative za pokriviteljstvom konferencije na kojoj bi učestvovali eminentni pravnici u cilju upoznavanja potencijalnih investitora sa zakonodavnim okvirom za ulaganja.

Puno potencijala za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

"Želim da kažem da očekujemo da će se stvoriti uslovi za nastavak intenzivnijeg investiranja inostranih investitora, uključujući i investitore iz Turske. Rekao sam vam već, Crna Gora je bila najdinamičnija investiciona destinacija u tom regionu, do kovida. Siguran sam da će tako biti i u narednom periodu. Ostalo je još jako puno posla u infrastrukturi, mi moramo da razvijemo naše aerodrome, moramo da završimo naše auto-puteve, moramo da modernizujemo naše željeznice, moramo da razvijemo ozbiljne komunalne sisteme za zbrinjavanje čvrstog otpada i prečišćavanje otpadnih voda, moramo da nastavimo sa gradnjom novih turističkih struktura", naveo je Đukanović.

Milo Đukanović Turska
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Kazao je da Crna Gora ima ozbiljne potencijale za razvoj energetike i za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

"Ono što je dobra vijest za investitore u toj oblasti - imamo postavljen podmorski energetski kabal sa Italijom, koji se koristi već u punom kapacitetu i ostvaruje ozbiljne profite i za Italiju i za nas, tako da već razmišljamo o tome da postavimo sada drugi dio kabla zato što, zahvaljujući energetskoj krizi koju je porodila ukrajnska kriza, sada će biti korišćen svaki energetski potencijal, posebno potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kakvih je mnogo, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu koji će imati laku dostupnost na visokoplatežnom italijanskom i zapadnoevropskom tržištu", dodao je Đukanović.

Kazao je kako je ubijeđen da će to biti dobar biznis.

"Očekujemo nove investitore u prerađivačkoj industriji, prije svega u proizvodnji hrane. Mi danas oko 400 do 500 miliona eura hrane uvozimo iz našeg regiona. Dakle, razumljivo je kada uvozimo hranu sa nekih dalekih destinacija i kada uvozimo hranu koju ne možemo da proizvedemo u našim klimatskim uslovima, a nerazumljivo je da imamo toliki uvoz hrane iz naših klimatskih uslova. Istovremeno, imamo značajnu mogućnost za organizaciju proizvodnje u Crnoj Gori koja je, uzgred budi rečeno, sebe deklarisala kao ekološku državu. Dakle, imamo mogućnosti za proizvodnju zdrave, organske hrane koja će, nema nikakve sumnje, po visokim cijenama naći svoje kupce upravo u visokokvalitenim brendiranim hotelima od Amana preko One Only, preko Regenta, preko drugih hotela koji se sada grade u Crnoj Gori", naveo je predsjednik u izlaganju na radnom ručku.

Rekao je kako smatra da su to ozbiljne šanse za razvoj naše zemlje. "Koje ćemo mi koristiti, ali želim da vam ponovim, to ćemo koristiti kroz provjerenu formulu, kroz formulu partnerstva sa inostranim investitorima".

"Porto Montenegro ili PortoNovi, ili auto-put smo mogli pokušati da gradimo i sami, mislim da smo napravili pravilan izbor što smo odabrali partnere, da to radimo u partnerstvu jer smo na taj način dobili veći kvalitet, dobili smo više standarde i dobili smo prilku da naučimo te biznise od onih koji to bolje znaju. Zato mislimo da nastavimo sa tom formulom i zato sam ubijeđen da će se pojačati i interesovanje turskih investitora za poslovanje u Crnoj Gori", zaključio je predsjednik.

Bonus video: