Ukupan državni dug na kraju marta 4,06 milijardi eura

"Tokom prvog kvartala ove godine došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na kraj prošle godine", navodi se u saopštenju

4568 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju marta ove godine iznosio je 4,06 milijardi eura ili 76,59 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

"Tokom prvog kvartala ove godine došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na kraj prošle godine, prije svega usljed redovnog izmirenja kreditnih obaveza, kao i usljed činjenice da tokom prvog tromjesečja nije bilo novih kreditnih aranžmana", navodi se u izvještaju Ministarstva.

Ukupan državni dug sa depozitima na kraju marta je iznosio 3,62 milijarde eura ili 68,13 odsto BDP-a.

"Spoljni dug iznosio je 3,67 milijardi eura, odnosno 69,18 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 393,21 milion eura, odnosno 7,41 odsto BDP-a. Depoziti su na kraju marta iznosili 449,16 miliona eura, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost 67,43 miliona eura ili 8,46 odsto BDP-a", precizira se u izvještaju.

Iz Minstarstva su kazali da je u prvom kvartalu povučeno ukupno 36,36 miliona eura, od čega se 19,25 miliona eura, odnosno 21,42 miliona dolara, odnosilo na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo.

"Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, unapređenja putne infrastrukture i slično u toku prvog ovogodišnjeg kvartala povučeno je oko 17,11 miliona eura", dodali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su rekli da je tokom prvog kvartala izvršena otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 54,3 miliona eura, od čega se 8,03 miliona eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je nerezidentima iznosila 46,27 miliona eura.

"U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 6,06 miliona eura, od čega je otplata ino kamate iznosila 5,34 miliona eura, dok se ostatak odnosio na otplatu domaće kamate", zaključuje se u dokumentu.

Bonus video: