„Monteživ” prestao sa radom i otpustio radnike

Kompanija za prestanak rada okrivljuje Opštinu Nikšić i Komunalno preduzeće, jer nisu riješili spor sa otpadom iz klanice

47337 pregleda 50 komentar(a)
Otpad bacaju u rupu, pa zatrpavaju: “Monteživ”, Foto: Svetlana Mandić
Otpad bacaju u rupu, pa zatrpavaju: “Monteživ”, Foto: Svetlana Mandić

Kompanija “Monteživ” iz Nikšića, najveći proizvođač pilećeg mesa, saopštila je juče da zbog spora sa Opštinom Nikšić i Komunalnim preduzećem obustavlja sve proizvodne aktivnosti i da će otpustiti sve zaposlene.

Razlog za spor je problem u vezi odvoza i uklanjanja otpada iz klanice pilića. Opštinsko komunalno preduzeće je odbijalo da primi taj otpad, zbog čega je kompanija morala da zakupi privatno zemljište gdje je kopala rupe i zatrpavala ogromne količine ovog otpada, što je izazvalo velike troškove. “Monteživ” je podnio i tužbu protiv Opštine i Komunalnog, pozivajući se da prema Zakonu o veterinarstvu Opština treba da obezbijedi odvoz otpada od klanja.

Iz Opštine su juče saopštili “Vijestima” da ne mogu da komentarišu najavu zatvaranja farme i optužbe “Monteživa”, jer je u toku sudski postupak.

Otpad iz klanice godinama zatrpavali u rupe

”Umjesto primjene zakona, Opština je primorala našu kompaniju da izvrši nezakonita plaćanja vlasniku deponije i čak je na sudu okrivila našu kompaniju kao nesavjesnu stranku zakopavanjem klaničnog otpada”, saopštili su iz “Monteživa” navodeći da sa 40.000 živih pilića nisu imali alternativu.

Dio životinjskog otpada u jednoj od rupa u blizini farme
Dio životinjskog otpada u jednoj od rupa u blizini farmefoto: Privatna arhiva

Oni navode da je Apelacioni sud u septembru prošle godine u žalbi na raniju presudu Privrednog suda u korist opštine, donio rješenje da Opština mora ispuniti zakonsku obavezu. Međutim, Privredni sud je u ponovnom postupku u februarau ove godine ponovo presudio u korist Opštine, a zatim i Apelacioni sud 26. aprila. Zbog toga su advokati “Monteživa” Vrhovnom sudu predali zahtjev za reviziju postupka.

”S obzirom na ove okolnosti kompanija je takođe odustala od ulaganja još 200.000 ili 300.000 eura za veću automatizaciju i odgovarajuću farmu za uzgoj jednodnevnih pilića u Crnoj Gori. Pošto je Zakon o veterinarstvu prilično jasan zakon EU, kompanija je uvjerena da će Vrhovni sud proglasiti da je primjenljiv u ovom slučaju i da će Opština Nikšić biti odgovorna za velike štete, vjerovatno preko dva miliona eura za uništavanje najveće farme pilića u Crnoj Gori. Ali to će potrajati još godinu-dvije, a u međuvremenu oko 25 ljudi ostaje nezaposleno dok ne počnemo da gajimo jednodnevnu piletinu i ponovo mognemo da prodajemo svježe crnogorsko pileće meso. Moramo da se zapitamo zašto lokalna vlast nema razumijevanja za sve ovo i da nam u praksi obezbijedi nešto što je već zakonom zagarantovano”, naveli su iz “Monteživa”.

Bonus video: