Ibrahimović: U Rudniku uglja zaposleno više od 200 novih radnika, Luci Bar preko 70 i ovaj trend se nastavlja

Ministar odbrane Raško Konjević kazao je samo da je u odnosu na kraj prošle godine došlo do prosječnog povećanja od 20 odsto zaposlenih u državnim kompanijama

44700 pregleda 93 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Goran Malidžan
Ilustracija, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.06.2022. 14:45h

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na današnjoj sjednici Vlade kazao je da su analizom tog ministarstva koja je izvršena u vezi sa poslovanjem kompanija u državnom vlasništvu došli do zaključka koji pokazuje da je u pojedinim kompanijama u posljednje vrijeme došlo do enormnog povećanja broja zaposlenih, a koje nisu pratili odgoovarajuće analize.

„Na primjer samo je u Rudniku uglja od kraja 2020. godine zaposleno skoro više od 200 osoba, a u Luci Bar preko 70… Imamo informaciju da se ovakav trend nastavlja“, rekao je Ibrahimović.

Ministar odbrane Raško Konjević kazao je samo da je u odnosu na kraj prošle godine došlo do prosječnog povećanja od 20 odsto zaposlenih u državnim kompanijama.

On je sugerisao da se donese zaključak kako bi se MKI hitno obavezalo da predloži promjenu svih članova organa upravljanja preduzeća u kojima je došlo do promjena u broju zaposlenih.

Ibrahimović je kazao da je posao vlada da kreira nova radna mjesta, ali da ova dinamika zapošljavanja nije opravdana realnim stanjem u državnim preduzećima.

„Insistiramo da nam dostave dokumentaciju i na osnovu toga kada utvrdimo kakve su bile dinamike i metode zapošljavanja mislim da onda treba da pojačamo zaključak“, rekao je Ibrahimović i dodao da nema nikakav problem da se usvoji predlog Konjevića ali da moraju djelovati u okviru Zakona o privrednim društvima.

Premijer Dritan Abazović je kazao da je zakonski rok da se održe skupštine akcionara do kraja juna, te da će sa na njima dešavati kadrovske promjene. "Mislim da se protiv nekih lica treba da se sprovode i neke druge radnje", rekao je on.

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković je kazao da ne mogu samo optuživati prethodnu Vladu i da moraju postojati podjednaki aršini, jer su i prethodne radile isto.

"Svaka Vlada je ovo radila. Vlada DPS-a u prošlom sastavu je od kada je izgubila prošle izbore (30. avgusta) pa do Nove godine zaposlila je 4.700 radnika u državnim institucijama i preduzećima. Ne možemo sad optužiti jedne, a za ono što je bilo ranije - sve u redu. Treba sve da provjerimo" rekao je Joković.

Bonus video: