Aerodromi pogrešno računali porez od 2016.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore od avgusta 2017. godine do aprila prošle godine bio je Danilo Orlandić, a prije njega na toj funkciji je bio Milovan Đuričković

15577 pregleda 4 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Aerodromi Crne Gore imaju dug za porez od 4,38 miliona eura, a Uprava prihoda i carina ga je utvrdila vanrednim inspekcijskim nadzorom. Dug se odnosi na ranije neobračunate ili pogrešno obračunate poreske obaveze u proteklih više od pet godina.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore od avgusta 2017. godine do aprila prošle godine bio je Danilo Orlandić, a prije njega na toj funkciji je bio Milovan Đuričković.

Uprava ove državne kompanije je izjavila žalbu Ministarstvu finansija na poresko rješenje.

”Uprava prihoda i carina izvršila je inspekcijski nadzor pravilnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreza i drugih dažbina za period koji je obuhvatio pet godina i četiri mjeseca: sve od 2016. godine do aprila 2021. godine. Tokom poreske kontrole utvrđen je poreski dug po više osnova i to; poreza na dobit, porez po odbitku i poreza i doprinosa za razlike u zaradama zaposlenih, a ujedno je i prihvaćen zahtjev za povraćaj poreza na dodatu vrijednost”, saopšteno je “Vijestima” iz Aerodroma na pitanje iz kojih razloga je nastao ovaj poreski dug prema državi i od kada se počeo gomilati.

Na pitanje na koji način će kompanija vratiti državi dug i da li će se prijaviti za reprogram poreskog duga u skladu sa novim zakonom, iz Aerodroma su odgovorili da će iskoristiti ovu zakonsku mogućnost.

”Aerodromi Crne Gore svakako će se prijaviti za reprogram poreskog duga u skladu sa posebnim Zakonom kog je usvojila Skupština Crne Gore u okviru paketa mjera “Evropa sad”. Napominjemo i da različiti subjekti, u ovom trenutku, Aerodromima Crne Gore duguju preko 11 miliona eura”, saopštili su iz ove kompanije.

“Vijesti” su u ponedjeljak objavile crnu listu Uprave prihoda i carina gdje su Aerodromi četvrti po veličini poreski dužnik, što je bilo iznenađenje, s obzirom na monopol i uspjeh u radu te državne kompanije. Ispred njih sa dugom od od 15 miliona eura je bivši avioprevoznik “Montenegro erlajns”, “Spic ronghe international (Montenegro) limited”, koja je učestvovala u gradnji vjetroparka Možura i koja se nalazi pod istragom tužilaštva, sa dugom od 10,1 milion eura, “Vektra Jakić” sa dugom od deset miliona, “Plantaže” sa 9,3 miliona, “Tehnoput” sa 5,5 miliona...

Bonus video: