Iz UPC upozoravaju: Niste dužni da platite račun bez QR koda (VIDEO)

Broj call centra UPC za prijavu nepravilnosti 19707

10920 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović
Ažurirano: 10.06.2022. 13:50h

Račun bez QR koda građani nisu dužni da plate, dok one koji su izdati sa kodom trebaju da skeniraju kako bi provjerili da li je ispravan.

To su na današnjoj konferenciji za medije poručili iz Uprave prihoda i carina (UPC).

Na konferenciji je predstavljen početak kampanje „Račun zadrži Crnu Goru podrži“, koja ima za cilj informisanja građana o važnosti fiskalne discipline,te mogućnostima provjere ispravnosti dobijenih fiskalnih računa, odnosno mogućnosti da račun koji ne sadrži QR kod ne moraju da plate.

Na konferenciji je emitovan i promotivni spot kampanje a koji je urađen u saradnji sa popularnim "Kumarama".

Načelnik odjeljenja za elektronsku fiskalizaciju u UPC Robert Rajković istakao je da je cilj da građani shvate poruku da je izdavalac računa dužan da evidentira uplatu njihovog novca koji plaćaju za neki promet.

"PDV je novac građana, a izdavalac računa je samo posrednik u punjenje budžeta", naveo je on.

Dodao je da svaki građanin ima mogućnost pomoću skeniranja QR koda na telefonu da provjeri da li je njegov novac završio u budžetu države, te ako nije da ima mogućnost da prijavi inspekciji takav slučaj.

"Molio bih sve građane da zajedničkim snagama u partnerskom odnosu sivu ekonomiju dovedemo u nivou prihvatljivog, čime bismo podigli prihode države", rekao je Rajković

Objasnio je da siva ekonomija čini nelojalnom konkurencijom one privrednike koji se ponašaju u skladu sa zakonom.

Poručio je da je trenutno fiskalizovano nešto više od 28 hiljada privrednika i podsjetio da je rok za fisklalizaciju bio do 1. juna prošle godine.

Glavna poreska inspektorka Nataša Damjanović kazala je da će UPC intenzivirati aktivnosti u cilju naplate prihoda u susret predstojeće turističke sezone.

Kako je istakla, posebno "na meti" će biti sezonski ugostitelji i djelatnosti koji su na otvorenom prostoru kao što su plaže, rafting, turistički prevoz brodom, zakupci plaža...

"U svim slučajevima poreski inspektori će propisati oštre kaznene mjere ako utvrde nepravilnosti", navela je ona.

Kazala je da je cilj kampanje edukacija građana, pojačani inspekcijski nadzor i što bolja naplata od poreskih obveznika.

Kako je navela u narednom periodu akcenat će biti i na inspekcijskom nadzoru nad proizvođačima i održavaocima softvera elektronske fisklalizacije.

Ona je je navela da je u periodu od 1. maja do 5 juna na teritoriji Podgorice izvršeno 2.208 inspekcijsih provjera, te da je kod 18 kompanija utvrđena nepravilnost.

"Imamo nultu stopu tolerancije za neizdavanje računa", navela je ona.

Kumare: Bogati kradu od siromašnih

Učesnici kampanje Kumare - dvojac Dido i Miga su poručili da uvijek podržavaju društveno odgovorne kampanje. Naveli su da su 30 godina živjeli u sistemu u kojem bogati otimaju od siromašnih.

"Građani da se osvijeste, ali prije svega i da se poreski obveznici osvijeste. Ovo je memenat da se trgnemo kao društvo", poručile su Kumare.

Bonus video: