Država da osigura adekvatne uslove za rad

Crna Gora je država u kojoj radnička klasa djelimično ili uopšte ne ostvaruje pravo na dostojanstven rad, ističu iz Radničke partije

2404 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Radnička partija
Foto: Radnička partija

Radnička partija apelovala je na poštovanje Zakona o zaštiti na radu, ističući da se mora raditi i na podizanju svijesti o toj temi, kako poslodavaca i zaposlenih, tako i samih građana.

Kazali su da učestalost povreda na radu svojedoči tome da se radnička klasa u Crnoj Gori nalazi u nepovoljnom položaju. "U prethodnih sedam dana, nažalost, bili smo svjedoci tri takva slučaja od kojih se jedan tragično završio", saopštili su iz RP.

Crna Gora je, kako navode, država u kojoj radnička klasa djelimično ili uopšte ne ostvaruje pravo na dostojanstven rad.

"Moramo biti svjesni da je zaštita i zdravlje na radu djelatnost od javnog interesa i da u cilju njegovog ostvarenja moramo svi zajedno da djelujemo. Crna Gora je država u kojoj radnička klasa ili djelimično ili uopšte ne ostvaruje pravo na dostojanstven rad. Upravo zbog toga svake godine imamo nedostatak radne snage, jer je veliki broj onih koji su primorani da napušte svoje ognjište kako bi mogli da obezbijede finansijsku sigurnost za sebe i svoju porodicu. Kada vidno lošoj ekonomskoj situaciji dodamo i ogroman rizik po život i zdravlje zaposlenih, onda ne čudi što mladi ljudi svoju budućnost vide van granica Crne Gore. Strahujemo da ćemo ovakvim tretmanom doći u situaciju da privredni oporavak i budućnost Crne Gore u narednom periodu neće imati ko da ponese, jer upravo su radnici i radnice ti koji su nosioci ovih procesa. Bez radnika nema ni rada ni napretka", dodaju iz Raničke partije.

Poručili su da država mora pokazati da posjeduje mehanizme i volju, kojima će osigurati adekvatne uslove za rad.

"Apelujemo na Inspekciju rada da pojača mjere nadzora kako bismo spriječili nastavak ovog negativnog trenda koji svakodnevno opterećuje crnogorsko društvo. Moramo kao država pokazati da posjedujemo mehanizme i volju kojima ćemo osigurati adekvatne uslove za rad, te da Zakon o zaštiti na radu nije samo mrtvo slovo na papiru koje se selektivno primjenjuje, već osnova za obezbjeđivanje potpune fizičke i psihičke zaštite zaposlenih. Naša obaveza je da radnik ne bude rob(A)", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: