Energean do 15. jula mora da nađe partnera

Energeanu ističe rok za pronalazak kompanije sa kojom treba da počne istražno bušenje za gas

6799 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako grčka kompanija Energean do 15. jula ne nađe partnera s kojim bi ušla u drugi period istraživanja gasa u crnogorskom podmorju, vidjećemo način na koji dalje da se ide u ovaj proces, a raskidom ugovora država bi izgubila koncesionara i skoro sigurno budućeg investitora.

Za “Vijesti” je ovo kazao direktor Uprave za ugljovodonike Marko Adžić.

Drugi period istraživanja podrazumijeva sprovođenje istražne bušotine s partnerskom kompanijom.

Država i kompanija Energean su u martu 2017. godine zaključili Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore za dva bloka (26 i 30). Po tom ugovoru kompanija ima obavezu da sklopi farm-out ugovor s drugom E&P kompanijom kako bi ušla u drugi period istraživanja nafte u crnogorskom podmorju što nije uradila u predviđenim rokovima, pa joj je Vlada dozvolila produženje za pronalazak partnera do 15. jula ove godine.

”Kompanija Energean intenzivno radi na pregovorima s više kompanija. Pregovori su zahtjevni, jer firma Energean se kotira na berzi i striktni su uslovi za sklapanje saradnje i partnerstva. Nadamo se pozitivnom ishodu, jer naglašavamo da je gas jako bitan za Crnu Goru. Produženje je dozvoljeno do 15. jula ove godine. Ako ugovor nije sklopljen, Energean i Vlada će obaviti pregovore i vidjeti način kako dalje da se ide u proces istraživanja. Raskidanjem ugovora Crna Gora gubi koncesionara i skoro sigurnog budućeg investitora. Mislim da treba da radimo zajedno, da ulažemo svoje znanje i da razvijamo ovaj projekat koji može biti samo benefitan”, rekao je Adžić.

On je rekao da je ugovorom Crna Gora zaštićena da nema nikakve gubitke, već samo koristi trenutno od koncesije dok kasnije bi bio porez na ugljovoljovonike, koji bi znatno doprinio oporavku budžeta.

”Globalno stanje se znatno promijenilo od dana potpisivanja ugovora pa do danas, gdje najveći uticaj su imali pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini”, rekao je Adžić.

Na pitanje koje su posljednje aktuelnosti u vezi s ovim projektom Adžić je objasnio da kompanija Energean ažurno radi na modeliranju geoloških prospekata, da se vrši modeliranje prospekata, program bušenja i razrade ležišta, kao i razvijanje proizvodnje instalacije i iskorištenja gasa.

”Cjelokupan projekat je skoro pa spreman, radi se na tehničkim i finansijskim detaljima”, kazao je Adžić.

Kompanija je ispunila sve obaveze koje se odnose na prvi period istraživanja, predviđene ugovorom o koncesiji za blokove 26 i 30 u podmorju - sprovedeno je tehnološki najmodernije prikupljanje 3D seizmičkih podataka, a prikupljeni podaci su u potpunosti obrađeni i interpretirani.

Država ima sklopljen i drugi ugovor o proizvodnji ugljovodonika s italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek.Ovaj konzorcijum je odradio prošle godine istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnja ugljovodonika neće biti moguća, jer je bušotina suva.ši prvu fazu, konzorcijum je obavezan da po ugovoru uđe u drugu, gdje će morati da položi bankarsku garanciju vrijednosti 12 miliona eura, koju bi trebalo da iskoristi za bušenje druge, pliće, gasne bušotine, od 1,5 hiljada metara.

Bonus video: