Našli greške, pa zaobišli obavezu: Nacionalni parkovi prekršili i drugi rok za predaju izvještaja

Iz Nacionalnih parkova za razlog što nijesu predali izvještaj navode to da je novo rukovodstvo koje je upravljanje preduzećem preuzelo krajem prošle godine uočilo nepravilnosti u poslovanju, pa u zakonskom roku nije bilo u mogućnosti da preda završni račun

30006 pregleda 17 komentar(a)
Zbog korona krize preduzeće bilo bez prihoda: Skadarsko jezero, Foto: Vijesti, Savo Prelević
Zbog korona krize preduzeće bilo bez prihoda: Skadarsko jezero, Foto: Vijesti, Savo Prelević

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore u produženom roku do 31. maja ove godine nije podnijelo Upravi prihoda i carina (UPC) prijavu poreza na dobit i finansijski izvještaj o poslovanju za prošlu godinu.

Ovo je zvanično rečeno “Vijestima” u UPC, dok iz Nacionalnih parkova za razlog što nijesu predali izvještaj navode to da je novo rukovodstvo koje je upravljanje preduzećem preuzelo krajem prošle godine uočilo nepravilnosti u poslovanju, pa u zakonskom roku nije bilo u mogućnosti da preda završni račun.

Iz preduzeća nisu jasno odgovorili na pitanje “Vijesti” kada će predati izvještaj i da li imaju preliminarni podatak kako su poslovali prošle godine.

Zakonski rok za podnošenje prošlogodišnjeg izvještaja je bio 31. mart ove godine.

Vlada doskorašnjeg premijera Zdravka Krivokapića imenovala je kraje decembra profesora fizičkog vaspitanja Aleksandra Bulatovića za direktora Nacionalnih parkova, nakon što je prethodnio sa te pozicije smijenila pravnicu Jelenu Kljajević (DF). Krivokapić je u julu prošle godine smijenio sa mjesta predsjednice Upravnog odbora ove firme Marinu Jočić (DF).

Reprogramirali poreski dug: Bulatović
Reprogramirali poreski dug: Bulatovićfoto: Nacionalni parkovi

Iz Demokratske narodne partije (DNP) čija je članica Kljajevićeva je u decembru saopšteno da je “crnogorska javnost dužna da zna da je Jelena Kljajević smijenjena sa funkcije direktora samo zato što je Zdravko Krivokapić tetak Aleksandru Bulatoviću koji je imenovan za novog direktora”.

Prijava bez potpisa

Podaci do kojih su “Vijesti” došle od izvora u Nacionalnim parkovima pokazuju da je preduzeće prošlu godinu završilo sa pozitivnim rezultatom od 523.301 eura neto dobiti, dok je naknadnim korekcijama taj rezultat uvećan na 598.871 eura.

”Preduzeće u godini koju je obilježila korana kriza 2020. je bilo onemogućeno da radi, pa su izostali izvorni prihodi od turističke sezone. Podrška iz budžeta bila je nedovoljna za normalno funkcionisanje, tako da su prilikom isplata zarada ostali neuplaćeni porezi i doprinosi za veći dio 2020. godine i dio 2021. godine”, navodi izvor “Vijesti”.

Iz UPC su naveli da su im Nacionalni parkovi predali 1. juna na arhivu finansijski izvještaj i prijavu poreza na dobit u pisanoj formi koje nije potpisalo ovlašćeno i odgovorno lice i neovjereno pečatom pravnog lica, kao i da je uz tu dokumentaciju podnijeto obrazloženje zašto nijesu postupili po rješenju Uprave da do 31. maja predaju dokumentaciju.

Iz UPC su objasnili da je rukovostvo u tom obrazloženju navelo da je po stupanju na dužnost krajem prošle godine naslijedilo niz nepravilnosti od prethodne uprave zbog čega nijesu mogli ispoštovati rokove za predaju izvještaja i da nijesu u poziciji da potpišu i garantuje za istinitost i tačnost finansijskih iskaza prije nego se uradi detaljna analiza i revizija finansijskog poslovanja.

”S obzirom na to da je poreski obveznik predao neovjerenu i nepotpisanu prijavu poreza na dobit i finansijske iskaze za 2021. godinu, fizički na arhivi, a ne elektronski sa aspekta zakonskih propisa i procedura, smatra se nepodnosiocem”, objašnjeno je iz UPC, dodajući da će pokrenuti inspekcijski nadzor ako ocijeni da je to potrebno, ali nakon što preduzeće preda ovjeren i potpisan finansijski izvještaj sa poreskom prijavom.

Uočene nepravilnosti

Iz Nacionalnih parkova tvrde da je jedna od nepravilnosti to što je krajem decembra 2021. godine prijetila blokada računa zbog neizmirenih poreza i doprinosa od oko 800.000 eura pa je sa UPC dogovorena otplata na rate, a kasnije i reprogram, te da je od danas izmireno oko 270.000 eura duga uz redovno izmirenje dospjelih poreza i doprinosa za 2022. godinu.

”Značajan problem u izradi finansijskih izvještaja je predstavljalo poslovanje restorana “Jezero” na Skadarskom jezeru, jer nije vođeno na zakonit način. Nabavka robe za potrebe restorana u iznosu od oko 100.000 eura vršena je van sistema javnih nabavki, neposrednom pogodbom bez javnog poziva i raspisanog tendera, za šta je podnešena krivična prijava Specijalnom državnom tužilaštvu. Poslovanje restorana “Jezero” je vođeno nepravilnim evidentiranjem nabavke roba i prometa, bez definisanih normativa i bez normiranih standarda za evidentiranje zaliha.To je dovelo do toga da je maltene nemoguće utvrditi stvarno stanje u vezi sa novčanim tokovima i evidencijom prometa vezanog za poslovanje restorana”, tvrde u preduzeću, koje nije jasno odgvorilo na pitanje “Vijesti” kad će predati izvještaj.

Odluka prethodne uprave kojom su sve ponude ponuđača za zakup restorana odbijene kao neispravne, kažu u preduzeću, osporena je tužbom pred Upravnim sudom, a sadašnje rukovodstvo je uvidom u dokumentaciju u vezi sa tim postupkom uočilo nepravilnosti koje su sa namjerom počinjene kako bi se restoran koristio za lične interese pojedinaca koji su njime upravljali.

”Uzimajući sva navedena otvorena pitanja uprava preduzima sve korake da restoran bude spreman i otvoren za početak sezone. Sadašnja uprava je odlučna u namjeri da ne dozvoli da ijedan cent preduzeća bude nenamjenski utrošen, a naročito da ne dozvoli da se ogromni resursi kojima raspolaže preduzeće koriste za lične interese privilegovanih pojedinaca koji su bili na pozicijama odlučivanja u prethodnom periodu. Urgentno pozivamo i više puta smo pozivali nadležne inspekcije i naročito Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da uđe u preduzeće i utvrdi sve činjenice kako bi se jednom zauvijek stavila tačka na pitanje o tome ko uništava ili je uništavao preduzeće”, istakli su iz Nacionalnih parkova.

Iz preduzeća tvrde da je zbog tog stava uprava suočena sa fizičkim napadima i prijetnjama koje su upućivane članovima uprave lično i njihovim porodicama, te da “bivši zaposleni bili uključeni svojim radom u omogućavanje nezakonitog poslovanja uzimaju za pravo da vrše uticaj na sadašnje zaposlene kako bi ih ubijedili da prikrivaju činjenice i stvarno stanje po pitanju poslovanja preduzeća”.

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu

Izvor “Vijesti” navodi da je Osnovno državno tužilaštvo početkom aprila ove godine informisalo preduzeće da neće preduzimati krivično gonjenje protiv bilo koje osobe za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

“Tužilaštvo je navelo da ako preduzeće ima suprotno mišljenje, ima pravo da podnese krivičnu prijavu protiv određene osobe za određeno krivično djelo uz valjane dokaze”, navodi izvor “Vijesti”.

Preduzeće je od Tužilaštva početkom februara tražilo da ocijeni da li u radnjama zaposlenih ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Rast prihoda od 33,73 odsto

Iz Nacionalni parkova tvrde da nijedna prethodna uprava nije imala volju i namjeru da sprovede neophodnu transformaciju preduzeća, da riješi pitanje izuzetno niskih zarada i koeficijenata zaposlenih, krivolova i nelegalne sječe, već su resursi preduzeća korišćeni za sticanja lične koristi.

”Novo rukovodstvo je uspjelo da uprkos svim poteškoćama, za pet mjeseci stabilizuje finansijsku situaciju i da redovno izmiruje sve dospjele obaveze uz izmirenje obaveza iz prethodnog perioda. Nacionalni parkovi u proteklih pet mjeseci bilježe porast posjetilaca za 160,40 odsto u odnosu na isti uporedni period prethodne godine, odnosno ostvaruju oko 100.000 eura više prihoda. Bilježi se porast ukupno ostvarenih prihoda za 33,73 odsto. Tim rezultatima je prethodila ozbiljna priprema novog menadžmenta preduzeća i njegovih jedinica, bolja kontrola naplatne evidencije, bolja angažovanost i organizacija na terenu”, kazali su u Nacionalnim parkovima.

Iz preduzeća su poručili da su spremni da rješavaju najteža pitanja koja se tiču poslovanja i da očekuju za to podršku resornog ministarstva.

Bonus video: