Jedna od najjačih avio-kompanija na svijetu stigla u Tivat: Turkish Airlines će pokupiti kajmak?

Uspostavljena redovna sezonska linija na relaciji Istanbul - Tivat

36016 pregleda 36 komentar(a)
Sa svečanosti na aerodromu, Foto: Siniša Luković
Sa svečanosti na aerodromu, Foto: Siniša Luković

Slijetanjem “boeinga B737-800” sa 150 putnika na pistu na obali Tivatskog zaliva, turska nacionalna avio-kompanija “Turkish Airlines” (TK) uspostavila je juče redovnu sezonsku liniju na relaciji Istanbul - Tivat.

Time je TK, uz “Air Montenegro” i “Air Serbia”, postao treća avio-kompanija koja saobraća na redovnim linijama sa oba crnogorska aerodroma, u Podgorici i Tivtu, kao i peti nacionalni avio-prevoznik koji ovog ljeta leti za Tivat.

Prvom avionu kompanije “Turkish Airlines” u Tivtu je priređen tradicionalni “vodeni pozdrav” aerodromskih vatrogasnih vozila, a putnike među kojima je bio i dio top menadžmenta te kompanije, predvođen generalnim direktorom Bilal Ekšijem, na platformi aerodroma dočekali su predstavnici Aerodroma Crne Gore predvođeni izvršnim direktorom Goranom Jandreoskim i predsjednikom Odbora direktora Nebojšom Đokovićem, kao i turska ambasadorka u Crnoj Gori Songul Ozan.

Vodeni pozdrav za prvi avion
Vodeni pozdrav za prvi avionfoto: Siniša Luković

Visoku delegaciju TK-a pozdravili su i potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović i njegov partijski kolega iz Bošnjačke stranke, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, te gradonačelnik Tivta Željko Komnenović.

TK će, kako je najavljeno, tri puta nedjeljno letjeti iz Istanbula za Tivat, sve do kraja oktobra. Uz 11 sedmičnih rotacija za Podgoricu, to znači da će TK nedjeljno imati najmanje 14 letova za Crnu Goru.

Dolaskom i u Tivat, TK dodatno tržišno pritiska crnogorsku nacionalnu aviokompaniju “Air Montenegro” (AM) koja je lani sama i prva pokrenula liniju Tivat - Istanbul, i ovog ljeta je trebala da na njoj saobraća svakodnevno.

Uprkos osjetljivom položaju i brojnim problemima sa kojima se nosi AM, Ministarstvo kapitalnih investicija dalo je dozvolu kompaniji TK da se pojavi i na liniji Istanbul - Tivat, a za to se zalagalo i rukovodstvo ACG koje pokušava da dovođenjem TK koliko-toliko kompenzira činjenicu da je već treću godinu zaredom Crna Gora bez letova iz Rusije, drugu godinu bez letova iz Bjelorusije, a zbog rata je ove sezone izgubila i veoma značajno tržište Ukrajine, dok su propali ranije pompezno najavljivani novi sezonski letovi iz Saudijske Arabije.

TK je, uz Air Serbiu, jedina evropska avio-kompanija koja, uprkos sankcijama dijela međunarodne zajednice, leti za Rusiju, pa u ACG računaju da će preko haba te kompanije u Istanbulu i njenih brojnih povezanih konektirajućih letova, u Tivat ovog ljeta sa TK prvenstveno stizati putnici iz Rusije.

Na liniji za Tivat TK je najavio da će letjeti avionima tipa B737-800, te airbus A320 i A321 koji su kapaciteta od 162 do 200 putnika.

Poželjevši uspjeh TK-u u Tivtu, Jandreoski je kazao da mu je jedna od želja prilikom preuzimanja te funkcije u ljeto 2021. bilo jačanje vazdušnog mosta između Crne Gore i Turske.

Rekao je da su pregovori sa TK o dovođenju te kompanije i na aerodrom Tivat, počeli u septembru prošle godine “i u krajnjoj instanci je veoma važan bio stav MKI kao resornog ministarstva da podrži cio ovaj projekat”.

Istakavši da je Tivat postao 339. destinacija za koju u 129 država svijeta leti flota TK od 377 aviona, generalni direktor te kompanije Bilal Ekši je podvukao da za Podgoricu lete još od 2010. godine, te da će linija za Tivat “dodatno učvrstiti naše veze i odličnu saradnju”.

”S obzirom na raširenost naše mreže linija i brojnost flote, mogu da obećam da ćemo učiniti sve da Crnu Goru povežemo sa što većim brojem destinacija, da je što više približimo svijetu, a svijet da približimo Crnoj Gori”, kazao je on, dodajući da već imaju odličnu prodaju karata za letove ka Tivtu gdje je buking već prešao 80 procenata, “pa tri nedjeljna leta vjerovatno neće biti dovoljna, nego će trebati još”.

Turka ambasadorka u Crnoj Gori Songul Ogan je naglasila da dvije države imaju odlične odnose i sjajnu saradnju, kao i da ih vežu i brojne rodbinske veze među ljudima, te da i sve više turskih turista dolazi u Crnu Goru.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je podvukao da linija TK za Tivat doprinosi namjeri pozicioniranja Crne Gore kao jedne od vodećih turističkih destinacija u regionu.

”TK je jedna od najrenomiranijih avio-kompanija na svijetu i ponosni smo što sa njom sarađujemo. Ovo je i dobar signal za privrednke iz obje države da nastavimo da razvijamo i intenziviramo ekonomsku saradnju, te vjerujem da će ovo unaprediti i onako dobre bilateralne odnose naših zemalja”, kazao je Ibrahimović, dodajući da će i Vlada i on kao resorni ministar “uzeti u razmatranje ove vaše zahtjeve da uvedete i dodatne letove za Tivat i u skorije vrijeme ćemo odlučiti kako možemo da izađemo u susret predlozima TK”.

Aerodromi žrtva rusko-ukrajinskog rata

Čelnici ACG i resornog ministartva objašnjavaju da davanje dozvola TK da uspostavi i saobraćaj za Tivat, odakle je za Istanbul do sada letio samo AM, što je gotovo neizdrživa konkurencija crnogorskoj nacionalnoj avio-kompaniji, neminovnost u situaciji kada se Crna Gora zbog rusko-ukrajinskog rata i sankcija, suočava sa drastičnim smanjenjem broja avio-kompanija i putnika iz regiona Istočne Evrope.

”Znate koja je struktura putnika AM-a i znate da oni nemaju kod-šer ugovore i mogućnost povezivanja njihovih putnika na druge letove kao što to ima TK. Ja bih bio najsrećniji da se naša nacionalna avio-kompanija poveže u sistem kod-šera i da možemo da imamo konektirajuće putnike sa svih destinacija na kojima AM operiše, ali svjesni ste da su nama u toku sezone potrebni putnici, a Crnoj Gori su potrebni turisti. Jedini način da djelimično nadoknadimo najave koje smo ranije imali od ukrajinskih kompanija za ovu godinu, nam je ovo”, odgovorio je “Vijestima” Jandreoski na pitanje gdje su u dovođenju TK i na aerodrom Tivat, interesi crnogorske nacionalne avio-kompanije.

On je kazao da je za prvu nedjelju letjenja TK već prodao 85 odsto raspoloživih kapaciteta za Tivat, “a za nas je posebno interesantna struktura njihovih putnika na ovoj liniji jer veći dio njih čine putnici koji dolaze uz ruskog regiona”.

On je ponovio da bi “bio najsretniji da AM što prije postane član IATA i dođe u poziciju da potpisuje kod-šer ugovore sa drugim avio-prevoznicima, jer bi onda i ACG imali ravnopravnu poziciju za poslovne pregovore sa bilo kojim drugim prevoznikom koji želi da leti za Crnu Goru”.

Ministar Ibrahimović je kazao da su letovi TK za Tivat “snažan podsticaj za razvoj turizma u Crnoj Gori”.

”Vjerujem da ima prostora i za još letova i vjerujem da time ničim ne možemo ugroziti funkcionisanje naše nacionalne kompanije. Ovo vidim kao još jedan uspjeh menadžmenta ACG i kao dobru poruku da je Crna Gora otvorena za duge avio-kompanije. Vjerujem da ACG-u i uopšte turizmu Crne Gore, dolaze bolji dani”.

Bonus video: