Grupa bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita blokirala kapiju na Gračanici kako bi spriječili odvoz boksita

Iako im firma Uniprom metali, koja gazduje imovinom Boksita, ne duguje potraživanja, poručili su da ih više ne zanima ko im duguje i ko će im novac isplatiti jer su previše čekali, a i oni "imaju udjela" u rudi što se odvozi

12200 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 13.06.2022. 12:11h

Kao što su i obećali prošle sedmice grupa bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita blokirala je kapiju na Gračanici kako bi spriječili odvoz boksita.

Nezadovoljni su što od 2014. godine ne uspijevaju do dobiju razliku za 15 plata, od minimalnih do punih zarada, za period od prije uvođenja stečaja.

Iako im firma Uniprom metali, koja gazduje imovinom Boksita, ne duguje potraživanja, poručili su da ih više ne zanima ko im duguje i ko će im novac isplatiti jer su previše čekali, a i oni "imaju udjela" u rudi što se odvozi.

Za oko 270 radnika neisplaćena potraživanja na ime razlike od minimalnih do punih plata iznose oko dva miliona eura, u prosjeku od 5.000 do 7.000 eura.

Privredni sud je odbio njihov zahtjev da se razlike u platama uvrste u prvi isplatni red, ali je apelacioni sud presudio u njihovu korist.

Kako su kazali sadašnji predsjednik Vlade, Dritan Abazović, im je dok je bio potpredsjednik, obećao isplatu potraživanja ukoliko dođe do prodaje upravne zgrade. Zgrada je prodata, ali oni novac nijesu dobili.

Vitomir Krulanović je kazao da će ostati ispred kapije sve dok im ne isplate novac koji godinama čekaju, dok je Jelica Kovačević poručila da ih ne interesuje ko upravlja Boksitima već da samo traže ono što su zaradili.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

"Tražimo svoja teško stečena prava. Mi smo ovdje ostali većinom i bez stana i bez kredita za stambenu nadoknadu. Oteli su nam plac, oteli su nam plate, oteli su nam život, oteli su nam mladost. Oteli su nam sve što je bilo. To se više ne može trpjeti. Mi smo ovdje. Ovdje su i naši preci radili. Na kraju je ispalo da mi molimo za mrvice sa njihovog bogatoga stola. To je sramno", kazala je Kovačević.

Pozvala je predsjednika Opštine i Vladu da ih prime, dok je Danilo Korać podsjetio da im je Abazović obećao isplatu novca kad se proda upravna zgrada.

Korać
Koraćfoto: Svetlana Mandić

"Ako je on nas zaboravio mi njega nijesmo. Pozivamo ga da nam prije nego što odleti kod Zelenskog uplati novac", poručio je Korać.

Krulanović
Krulanovićfoto: Svetlana Mandić

Bivši rudari su poručili da će danonoćno ostati ispred kapije sektora transporta na Gračanici sve dok ne dobiju movac koji im se duguje

Bonus video: