Mašine stoje: Proizvodnja u "Baš metalima" još nije počela, nema ni novca

Stigle prve mašine, a vlasnici čekaju odgovor od državnog IRF-a za kredit kako bi kupili sirovine

9456 pregleda 7 komentar(a)
Montiran dio opreme: “Baš metali” Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Montiran dio opreme: “Baš metali” Plužine, Foto: Svetlana Mandić

Još nije ni počela proizvodnja u nekadašnjoj fabrici elektroda na Goransku, u Pivi, a tablu na kojoj piše naziv nove firme, “Baš metali”, već bi trebalo zamijeniti.

Novi poslodavac iz mjeseca u mjesec najavljuje početak proizvodnje, ali mašine i dalje stoje. Proizvodnje nema, a nema ni novca da bi bila pokrenuta.

Čekaju vlasnici, čekaju budući radnici, i dok se prvi nadaju, ovi drugi ne gaje nadu da će platu zarađivati u nekada jedinoj fabrici elektroda u regionu, a danas kompaniji koja bi se bavila proizvodnjom peleta, stiropora i obojenih metala.

”Lako se obećava, a teško ispunjava. Mnogo je lakše s parama, nego bez njih. Investiciono-razvojni fond (IRF) je obećao podršku, jer su ovo tri razvojna projekta na teritoriji, kako je oni tretiraju, nerazvijene opštine. Očekujući, nadajući se, a nada još uvijek postoji da će nas podržati i ispuniti obećanje, čekamo. S parama se vrlo brzo kreće, a bez njih se malo koči. Razlog je isključivo taj. Oprema je tu, kupljena je iz sopstvenih sredstava, 80 odsto je montirana. Treba para za sirovinu i da to napokon krene punim kapacitetom kao što je planirano”, kazao je “Vijestima” suvlasnik kompanije “Baš metali”, Aleksandar Božović.

Tvrdi da su dostavili svu potrebnu dokumentaciju koju je IRF tražio, da im je rečeno da je sve u redu i da im sada preostaje čekanje. Ali ne predugo.

”U posljednjih godinu otkako se vode ozbiljni razgovori, otkako su tražili poprilično papira, garancija, biznis planova, sve što su tražili dostavljeno je. Mi čekamo, svaki dan se nadamo da će na računu biti sredstva, da ćemo se iznenaditi. Sve najbolje kažu, u principu ništa ne treba, a ako se još nešto ispostavi, dostavljamo u roku od dan-dva, ali nijesmo još dobili. Svi smo optimisti, ja mislim i u IRF-u da vjeruju”, kazao je Božović.

Firma “Baš metali” je 2018. godine imovinu FEP-a kupila na 17. oglasu za 115 hiljada eura. Kako su novi vlasnici najavljivali do kraja maja trebalo je da u probni rad bude pušten pogon za proizvodnju peleta i livnica aluminijuma, a dvadesetak radnika zaposleno. Nakon probnog rada, koji bi trajao mjesec, posao bi dobilo još 30-40 njih, uglavnom iz Pive. Trenutno svega njih nekoliko radi na montaži mašina i pripremi za proizvodnju. Jedan od njih je dvadesettrogodišnji Slaven Bogdanović iz Plužina.

”Nadam se da ću ostati, jer je priča sjajna za Pivu. Ovo je fina priča koja treba da zaživi i mislim da to i Pivljani treba da ‘poguraju’ koliko mogu i podrže. Ovo je za mene prava šansa, jer ne želim da idem iz Pive, već da tu ostanem i radim, da održavam domaćinstvo na selu, stvaram porodicu. Ne želim da napustim svoju Pivu nikad”, kazao je Bogdanović uvjeren da će proizvodna hala uskoro biti puna radnika.

Projekt menadžer u firmi “Baš metali”, Branko Prodanović, tvrdi da je 80 odsto opreme montirano.

”Ostaju završni radovi - puštanje u rad, probe, tehnološke i tehničke. To je za nekih mjesec, uz naravno finansijska sredstva koja su potrebna da bi sve to krenulo. Urađen je veliki posao, ljudi rade na montaži, u pitanju su radnici iz Pive i iz Nikšića. Zadovoljan sam dinamikom. Ovo ipak jedan zahtjevan projekat iza koga mora stati država i njene institucije. Težak je to posao za privatnu firmu koja treba da pripremi posao koji realno država može da radi”, istakao je Prodanović.

Ako ne dobiju potrebna sredstva od IRF-a, a nadaju se sumi od oko milion eura, spremni su da već narednog mjeseca prodaju dio akcija.

”Bez para se ne može funkcionisati i raditi. Prošle nedjelje smo očekivali 300 hiljada, a onda fazno. Neka uplaćuju tako i neka se uvjere sve što treba, ali da bismo krenuli treba nam toliko. Kad se uvjere, neka uplate drugu tranšu tek tada. Mi smo tražili milion za tri linije. Imaju tešku proceduru, rigorozni su, ali možda i treba tako. Ipak je to ozbiljna institucija koja prati projekte koji se rade i njihovi uslovi su veoma strogi. Treba ih mnogo ispuniti da bi se ušlo u realizaciju. Posljednji put smo s njima razgovarali prije sedam dana i rečeno je da je to prihvatljivo, da je u završnoj fazi realizacije i čekamo da to bude završeno. Volio bih da se to završi kao što je zamišljeno, a ako odgovore negativno, odmah ćemo prodati dio vlasništva da bi izgurali projekat do kraja jer nazad ne možemo. Čekaćemo do kraja mjeseca”, poručio je Božović.

I dok menadžment firme čeka, Pivljani koji nijesu htjeli javno da govore, jer kako rekoše dosta im je praznih priča, misle da od fabrike nema ništa.

”Neka dođu da se uvjere da nije tako. Ova oprema koja je plaćena milion eura nije donesena da ne bi radila nego da bi radila. Zašto smo tu, zašto montiramo ako ne mislimo da radimo. Tačno je da se odlaže, ali je rezlog to što nemamo dovoljno sredstava”, poručio je Božović.

U Fabrici elektroda Plužine proizvodnja je obustavljena 2014. kada je Elektroprivreda isključila struju zbog neplaćenih računa, a naredne godine Poreska uprava uvela je stečaj zbog duga od skoro milion eura. Tada su 104 radnika ostala bez posla, a njih 36 je uspjelo da se penzioniše. Država je krajem 2015. radnicima povezala radni staž do uvođenja stečaja, koji im nije bio povezan od 2007, a onima koji su završili na Birou rada isplatila otpremnine u prosjeku od oko 12 hiljada eura. Dugovali su im 33 plate, ali im je Fond rada isplatio šest minimalnih zarada. Sv. M.

IRF: Na vrijeme informisani da dopune zahtjev koji još nije predat

Iz IRF-a su kazali “Vijestima” da je firma “Baš metali” prošle godine aplicirala za kredit, blagovremeno su informisani da dopune dokumentaciju, ali dopunjeni zahtjev još nije predat.

”Kompanja ‘Baš metal’ prošle godine je aplicirala za kredit. Nakon izvršene detaljne analize finansijskih izvještaja, sagledavanja svih aspekata poslovanja kroz održavanje niza sastanaka i obilaska kapaciteta kojima raspolaže, dodatno cijeneći značaj koji planirani projekti u oblasti proizvodnje čelika i obojenih metala, peleta, stiropora i drugog imaju za preduzeće, opštinu Plužine i državu Crnu Goru, a uvažavajući uslove propisane kreditnom podrškom IRF-a, te regulativom CBCG, kompanija je blagovremeno informisana i upućena na dopunu dokumentacije. Kompanija je nedavno izrazila interesovanje za ponovno aktiviranje kreditnog zahtjeva za finansijsku podršku, ali do formalne predaje zahtjeva još nije došlo”, odgovorili su iz IRF-a.

Bonus video: