Milošević: Carinski zakon navodi da kada određeni rokovi isteknu carinarnica ima pravo da oduzme i proda robu

Naveo je i član 83 koji navodi da carina može oduzeti i prodati robu ukoliko je ona predmet zabrane ili ograničenja.

34558 pregleda 79 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 14.06.2022. 11:16h

U ovih mjesec dana Vlada je pokazala volju, snagu i spremnost da se razračunamo sa svim negativnostima koje su u proteklom periodu narušavale imidž i stvarale štetu budžetu Crne Gore, kazao je na pres konferenciji ministar unutrašnjih poslova Filip Adžć.

On je kazao da je u nastavku akcije "Tranzit" spriječeno je krijumčarenje 1.568 paketa cigareta vrijednosti oko 1,2 miliona eura.

"Zaplijenili smo ogromnu količinu cigara i time pokazali da duvanska mafija više nema slobodnu prohodnost i da ne kontroliše institucije. U tom kontekstu danas iznosimo određene podatke. Ono što želim da istaknem je da Crna Gora konačno ima snažne institucije kojima vjeruju međunarodni partneri i MUP ima izuzetnu saradnju sa Upravom prihoda i carina i uz pomoć Uprave policije izvršilo je nekoliko aktivnosti i napravilo istorijski rezultat. U mjesec dana rade ove Vladi uradili smo više nego u proteklih 30 godina", rekao je Adžić.

U 40 dana otkad traje ova Vlada zaplijenili smo blizu 150.000 paketa cigareta, što je količina koja nikad nije zaplijenjena, kazao je direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević.

"U akciji "Tranzit" oduzeli osam kontejnera sa cigaretama, a u okviru drugog oduzimanja sprečijili smo dodatno krijumčarenje 1.568 paketa cigareta. Tu je u pitanju "dupli kontejner", gdje je firma vlasnik cigareta pokušala da obmane državu i prijavili da je jedna količina cigareta u pitanju a kada smo obavili kontrole ispostavilo se da su to dupli paketi. Utvrđeno je da tri kontejnera imaju duplu vrijednost. Vrijednost oduzete robe, kada bi se platile sve dažbine, bila bi oko 1.5 miliona eura", rekao je Milošević.

Istakao je da UPC ima pravo i zakonske norme koje su imperativne, te da imaju apsolutno pravo da to kontejnere, odnosno robu zaplijene, a da je to učinjeno jer nisu ispoštovane zakonske norme.

"Član 63 carinskog zakona jasno definiše da kada određeni rokovi isteknu carinarnica ima pravo da momentalno reaguje, oduzme i proda robu", objasnio je Milošević.

Naveo je i član 83 koji navodi da carina može oduzeti i prodati robu ukoliko je ona predmet zabrane ili ograničenja.

"Ta priča da je to privatna svojina je neosnovana. Imamo tumačenja Vrhovnog suda u Podgorici gdje kaže da je to zabranjena roba".

Duvanski proizvodi ovog tipa su zabranjeni, podsjetio je Milošević.

"ovaj pokušaj diskreditacije UPC. Mi razumijemo nervozu. Mi smo uspjeli da ogromnu vrijednost ljudima koji su se bavili ovim poslom oduzmemo i plan je da se razmotre zakonski osnovi da se ova roba proda. Pokrenuli smo kaciju zaključavanje koja se po prvi put radi u Luci Bar, u Slobodnoj zoni koja podrazumijeva zaključavanje svih kontejnera. Nijedna manipulacija nijednog kontejnera ne može da se desi bez kontrole UPC u saradnji sa UP. Svako otvaranje prati kamera kako bismo sjutra mogli da izbjegnemo bilo kakvu žalbu", rekao je Milošević.

Milošević je istakao da je tokom mandata Milene Petričević ova roba morala biti oduzeta. On je pokazao dokumentaciju barske Carinarnice prema kojoj je su 22 kontejnera prijavljena i u kojoj se navodi da je maksimalni rok za tranzit 45 dana, te da je imperativ da se moraju oduzeti posle tog roka.

"Poslednji kontejner je prijavljen 18. februara. Sad vi saberite 45 dana. Ti rokovi su istekli u njenom mandatu, 60 dana je prošlo od skladištenja ovih kontejnera. Kada sam stupio na dužnost ova 22 kontejnera mi nisu prijavljena".

Naveo je da je pretpostavka da u Luci ima još cigareta koje nigdje nisu evidentirane.

"Kada se izvrši kontrola svih kontejnera, a ostalo ih je još pet, biće obaviješteno Tužilaštvo a mi ćemo dati osnov sumnje da postoji krivično djelo krijumčarenje", poručio je Milošević.

Istakao je da je i danas dozvoljen tranzit cigareta ukoliko je u skladu sa zakonskom procedurom, ali da ga prati policija i carina.

Što se tiče bezbjednosti unutar Slobodne zone Milošević je kazao da je to nadležnost Luke Bar.

"Jedan od priroiteta će biti pokrivanje Slobodne zone video nadzorom da bismo mogli pratiti kriminalne aktivnosti. Trenutno nemamo nadzor ali uvršteno je u plan javnih nabavki".

Bonus video: