Radnici traže da Đukanović posreduje između vlasnika Željezare i Davidovića

Predstavnik radnika Ivan Vujović je kazao da radnici i dalje ostaju u krugu fabrike, kao i da će radikalizovati korake ako se situacija ne promijeni nabolje po njih

12354 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Radnici nikšićke Željezare na današnjem sastanku sa Petrom Ivanovićem, koji je savjetnik predsjednika države Mila Đukanovića, zahtijevali su da se Đukanović lično uključi oko rješavanja pitanja sudbine fabrike, jer ima direktne relacije sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Predstavnik radnika Ivan Vujović "Vijestima" je kazao da su Ivanoviću prenijeli da očekuju da Đukanović posreduje u razgovorima između turske Tosjali grupe, koja je vlasnik Željezare i direktora kompanije "Neksan" Miodraga Dake Davidovića, koji je zainteresovan za kupovinu fabrike.

"Imali smo jako konstruktivan sastanak, ali nikakva konkretna obećanja nismo dobili. Od Đukanovića tražimo da posreduje u sastanku, a od turskih vlasnika tražimo da ponište rješenja o otkazima i ne dijele nove, te da se ponašaju korektno u pregovorima, kao i da ponište krivične prijave koje su podnijeli protiv radnika", rekao je Vujović i naveo da očekuje da se Đukanović u narednim danima izjasni povodom ovog pitanja.

Radnicu su Ivanoviću prenijeli i očekivanja da primaju 90 odsto zarade, dok se proizvodnja u fabrici ne nastavi.

Oni će sjutra imati novi sastanak sa ministrom ekonomskog razvoja Goranom Đurovićem, a Vujović je kazao da radnici i dalje ostaju u krugu fabrike, kao i da će radikalizovati korake ako se situacija ne promijeni nabolje po njih.

Đukanović na današnjoj pres-konferenciji s predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, nije htio da odgovori na pitanje u vezi sa Željezarom, odnosno da li osjeća odgovornost za tri neuspjele privatizacije te fabrike.

Povezani članci

14. Jun 2022.

Đukanović će o Željezari "drugom prilikom"

On je samo kazao da šta god odgovorio na to pitanje, u percepciji dijela javnosti mora biti odgovoran "za sve što ne valja ovdje".

"O tome ćemo pričati u nekoj drugoj prilici...", naveo je Đukanović.

Nakon što je Tosjali grupa najavila da odustaje od proizvodnje čelika i da će otpustiti 229 dugogodišnjih radnika Željezare, a koji su proglašeni tehnološkim viškom, javio se Davidović kao zainteresovani kupac. Međutim, na sastanku održanom prije dva dana nije postignut dogovor o cijeni, jer su, kako je saopštio Davidović, turski vlasnici tražili 25 miliona eura za prodaju fabrike, dok je on u tom trenutku bio spreman da plati 15,1 milion

Bonus video: