BIZNIS.GOV.ME – Sva podrška privredi na jednom mjestu

Crnogorskim mikro, malim i srednjim preduzećima, od juče je na raspolaganju novi digitalni alat, portal BIZNIS.GOV.ME

11336 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Svjesni važnosti kontinuiranog unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta Crne Gore, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Evropska banka za obnovu i razvoj, a uz finansijsku podršku Evropske unije, kreirali su IT platformu čiji je cilj uspostavljanje sigurnog sistema uz čiju pomoć će privredni subjekti razvijati i unapređivati svoj biznis, a sve u skladu sa standardima poslovanja i zakonodavnim okvirom.

Mikro, mala i srednja preduzeća čine 99% ukupnog broja preduzeća u Crnoj Gori i pokretači su društvenog i ekonomskog razvoja crnogorske ekonomije, te je neophodno zajedničkim snagama raditi na jačanju njihove konkurentnosti i inovativnosti, a jedan od prvih koraka ka tome je brza i efikasna distribucija informacija od značaja za njihovo poslovanje.

Dostupnost ovih informacija, olakšaće preduzećima poslovanje i pojednostaviti procese dobijanja finansijske i nefinansijske podrške.

Cilj nam je da zajednički kreiramo jednu održivu adresu koja će sadržati odgovore na pitanja važna za naše kompanije, posredstvom koje se mogu obratiti nadležnim institucijama za sve dodatne informacije, savjete i pomoć.

Vizija Vlade i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma je da BIZNIS.GOV.ME bude pouzdan kanal komunikacije između privrede i državne uprave zasnovan na preciznim informacijama, tačnosti i povjerenju.

Naša misija je da unaprijedimo poslovno okruženje, investicioni ambijent, podstaknemo razvoj preduzetničke kulture i podstaknemo MIKRO MALA I SREDNJA PREDUZEĆA da svoje poslovanje razvijaju na principima inkluzivne, pametne, digitalne i cirkularne ekonomije, uz kontinuirani dopinos održivom ekonomskom razvoju Crne Gore.

U narednom periodu planiramo da dalje razvijamo ovaj portal u saradnji sa svim ostalim zainteresovanim stranama koje nude podršku privredi, prije svega ostalim resornim ministarstvima i jedinicama lokalne samouprave

Posebno želimo da ukažemo da se sprovođenje svih mehanizama podrške odvija transparentno i da je dostupna svima koji posluju u skladu sa zakonom. Digitalizacija servisa za građanke, građane i privredu je jedan od prioriteta ove Vlade, zbog čega raduje početak naše digitalne komunikacije sa privredom posredstvom portala BIZNIS.GOV.ME.

Efekti ovakvog pristupa biće višestruki, u smislu uštede vremena crnogorskih privrednika, bolje informisanosti i uprošćavanju administrativnih procedura, a na kraju i transformacija administracije u modernu, pouzdanu i efikasnu, potpuno otvorenu za građanke i građane.