Drakić: Ekonomska diplomatija važna za jačanje konkurentnosti malih zemalja

„U cilju povećanja obima spoljnotrgovinske razmjene i privlačenja investicija, male zemlje snažnu ekonomsku diplomatiju i promociju svoje ekonomije moraju realizovati u snažnoj sinergiji institucija koje mogu dati doprinos tome", rekla je predsjednica Privredne komore

2195 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Ekonomska diplomatija je danas u fokusu diplomatskog djelovanja svih država i tiče se svih subjekata društva koji učestvuju u jačanju konkurentnosti zemlje, saopštila je predsjednica Privredne komore (PKCG) Nina Drakić.

Ona je na panelu koji je održan u Monaku u okviru Konferencije predsjednika parlamenata malih država Evrope, posebno apostrofirala važnu ulogu privrednih komora u ekonomskoj diplomatiji i njihove saradnje u okviru asocijacija kao što su Eurochambres i ICC.

„U cilju povećanja obima spoljnotrgovinske razmjene i privlačenja investicija, male zemlje snažnu ekonomsku diplomatiju i promociju svoje ekonomije moraju realizovati u snažnoj sinergiji institucija koje mogu dati doprinos tome", rekla je Drakić.

Ona je, kako je saopšteno iz PKCG, dodala da je u Crnoj Gori PKCG prepoznata kao nosilac značajnih aktivnosti u sferi ekonomske diplomatije.

Drakić je učesnicima Konferencije približila saradnju Komore sa diplomatsko konzularnim predstavništvima, resornim ministarstvima i Agencijom za investicije.

Delegaciju Crne Gore predvodila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović, a činili su je predstavnici PKCG, kao i Nacionalne turističke organizacije (NTO), na čelu sa direktoricom Anom Tripković Marković.

Skup na temu ekonomskog i turističkog razvoja: agilnost i atraktivnost malih država Evrope, otvorio je predsjednik Nacionalnog savjeta Monaka Stefan Valeri, a učesnike parlamentarne, privredne i turističke delegacije Crne Gore, Andore, Islanda, Kipra, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, San Marina i zemlje domaćina, pozdravio je princ Albert II od Monaka.

„Konferencija je bila prilika da se sa kolegama iz privrednih komora malih zemalja razmijene iskustva i dobre prakse po pitanju adekvatnog reagovanja i zaštite interesa poslovne zajednice u kriznim periodima, poput pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

Takođe, razmotrene su mogućnosti za unapređenje saradnje i razmijenjena iskustva u privlačenju visokoplatežnih gostiju, odnosno o daljim pravcima razvoja turizma, koji je glavna privredna grana u skoro svim malim državama Evrope.

U okviru konferencije, Drakić i direktor Sektora za istraživanja i analize u PKCG, Miljan Šestović, sastali su se sa više od 20 privrednika iz Monaka.

Interesovanje za Crnu Goru su pokazali turoperateri, organizatori zabavnih manifestacija, predstavnici IT sektora, energetike, prevodilačkih i agencija za trgovinu nekretninama.

„Povodom ovog skupa, održan je promotivni događaj Staza malih država Evrope, pa su na jednoj od frekventnijih lokacija u Monaku postavljeni njihovi izložbeni prostori. Tokom obilaska štandova, članovi delegacija su imali priliku da se uvjere u veliko interesovanje za turističke ponude malih zemalja, a posebno Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: