Mugoša: Građani najbolje znaju koliko im je standard porastao u prethodnih godinu dana

"Danas je u Crnoj Gori svako oduševljenje kada je u pitanju ekonomsko-socijalna situacija prilično degutantno”, kazao je potpredsjednik SD-a

3264 pregleda 14 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik i poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša osvrnuo se na objavljene podatke o stopi rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) u prvom kvartalu, koja je iznosila 7,2 odsto. Mugoša ukazuje na par važnih detalja oko BDP-a i ističe da ga iznenađuje, posebno od strane nekih ekonomista u politici, pretjerano slavljenje tog rezultata.

Podrazumijeva se, ističe, da je dobro što BDP raste, ali da “površno statističko tumačenje rasta BDP-a nije relevantno”.

Potpredsjednik SD-a navodi da prvo treba pogledati u odnosu na koji period se upoređuje kretanje BDP-a i ukazuje da je u ovom slučaju to prvi kvartal 2021. godine, kad je stopa realnog rasta BDP-a u Crnoj Gori iznosila -6,4 odsto i prema podacima Eurostata, tadašnji kvartalni pad crnogorskog BDP-a je bio najveći u Evropi. Zato, kako ističe Mugoša, ovo povećanje BDP-a nije za preveliko hvaljenje.

Povezani članci

15. Jun 2022.

Rast ekonomije u prvom kvartalu 7,2 odsto

Osim toga, on navodi da treba uvijek sagledati strukturu BDP-a koja govori o tome koliko je “kvalitetan” rast i da sve navedeno, iako je BDP nedostatan pokazatelj u tom dijelu, može djelimično pokazati koliko rast BDP-a ima suštinski veze sa rastom standarda.

Mugoša je u saopštenju kolegama dao jednu "kolegijalnu preporuku" - da treba građanima pričati realne stvari, jer oni najbolje znaju koliko im je standard porastao u prethodnih godinu i navodi da su indikatori standarda plate kroz naravno kupovnu moć, ali i kvalitet i dostupnost zdravstvenih usluga, putna i komunalna infrastruktura...

“Generalno, danas je u Crnoj Gori svako oduševljenje kada je u pitanju ekonomsko-socijalna situacija prilično degutantno”, zaključuje potpredsjednik i poslanik SD-a.

Bonus video: