Vlada će promijeniti Zakon o dječjoj i socijalnoj zaštiti i isplatiti naknade bebama

Ministar finansija kazao da je laž da je rečeno da neće biti isplaćene naknade, a koju spinuje bivša administracija. Premijer Abazović rekao da je ova odluka donijeta 8. aprila da bi neko nastupio na izborima

33438 pregleda 36 komentar(a)
Damjanović, Foto: Boris Pejović
Damjanović, Foto: Boris Pejović

Ministar finasija Aleksandar Damjanović je kazao da će Vlada isplatiti jednokratne naknade za bebe u skladu sa odlukom bivše administracije, ali da je prethodno potrebno da se stvori zakonski osnov u Zakonu o dječkoj i socijalnoj zaštiit što bivša Vlada nije uradila.

"Zbog spekulacija u javnosti i neodgovrnih izjava bivše administraacije i nezakonititih stvari koje su nam ostavili, pokušavajući da to pravdaju jeftnim populističkim trikovima pripremio sam usmenu informaciju. Prethodna administracija je 8. aprila donijela zaključke kojima je Vlada usvojila informaciju i zadužila Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da pripreme uputstvo i da se iz tekuće rezerve obezbijedi između 5 i 5,8 miliona eura. Kada je donijela bivša administracija ove zaključke ništa nije bilo što joj je smetalo, nego su to ostavili da bi pokušali preko nove Vlade da stiču jeftine poltičke poene, niti su pripremili upustvo za realizaciju niti su izvršili obavezu koja je ostala ovoj Vladi. Mi smo na početku rekli da smo kao odgovorni ljudi spremni da sve konstituisane zakonske obaveze prethodne Vlade koje nijesu namjerno izmirivane da ćemo izmiriti do zadnjeg centa. To sam zajedno sa ministrom Adrovićem rekao u javnom prenosu u parlamentu da ćemo sve da izmirimo. Bez obizira što se kaže u javnosti u prenosi i što se svaka riječ odmjeri dođu neki tvitovi od strane bivše administracije i nije lijepo da se laže javnost, jer ko laže taj i krade i onda ovdje moramo biti potpuno precizni kad biramo riječi i govorimo o čemu se radi", istakao je Damjanović.

On je rekao da je njegov predlog da se uđe u realizaciju ove obaveze uz opasku da nije definisana u skladu sa Zakonom o dječijoj i socijalnoj zaštiti jer on u članu 41 definiše šta je naknada za novorođenčad.

"Trebalo je promijeniti taj član i obezbijediti sredstva, a ne zbog jefitnih poena igrati se sa sedam hiljada novorođene djece. Drugo, ovo je predviđeno samo za ovu godinu, zači neko je mislio samo za 2022.godini da završi posao i da ode u maniru drugih stvari.Moj predlog je da ovu priču utemeljimo na zakonu i da krenemo u realizaciju, neće biti lako to ispuniti, ali ćemo mi da učinom sve da izdefinišemo do kraja i zakonski osnov i utemeljenje u proisima i krenemo u realizaciju", kazao je Damjanović na početku današnje sjednice Vlade.

Ministar je naglasio dase bave jednim ružnim nasleđem spinova i spekulacije koje im je bivša Vlada ostavila.

"Nijednom nije rečeno da se naknade neće isplatiti. To je bila gola laž i spekulacija i to je lako provjeriti, a mi ćemo učiniti sve da izdefinišemo do kraja zakonski osnov i utemeljenje u propisima i realizujemo jednu plemeniti ideju koju je neko potrošio na način kako je potrošio", rekao je Damjanović.

Premijer Dritan Abazović je na početku sjednice kazao da će zbog spinova početi od ove tačke.

"Niko nije rekao da nećemo ove obaveze ispuniti. Zbog ovoga ga treba zakon o Vladi. 8. aprila je donijeta odluka za novorođenčad da bi neko nastupio na izborima. Niko nije rekao da obaveze neće biti ispunjene, naprotiv 100 puta je rečeno da će biti ispunjene. Vlada će izvršavati svoje obaveze i tražiće sistematsko rješenje za djecu. Roditelji mogu da budu spokojni i novorođenčand će imati pomoć od vlade i kao jedan vid podsticaja. To je važna stvar i dugoročni cilj i nema nikakvih dilema i biće novac za našu djecu i skadu sa pravilima a ne populistički i kampanjski", poručio je Abazović.

Bonus video: