Porez plaćen, zemlja na kojoj se gradi hotel "Kraljičina plaža" odblokirana

Opština deblokirala kompleks na kojem se gradi hotel “Kraljičina plaža”, nakon što je izmiren dug. Na vile i zemlju i dalje je ostala hipoteka Univerzal capital banke na ime kredita od 750 hiljada eura

16957 pregleda 6 komentar(a)
Gradilište hotela “Kraljičina plaža”, Foto: Vuk Lajović
Gradilište hotela “Kraljičina plaža”, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva deblokirala je zemljišni kompleks na kome kompanija “Adriatic properties” grčkog biznismena Petrosa Statisa gradi novi hotel “Kraljičina plaža”, nakon što je državno Hotelsko-turističko preduzeće “Miločer” izmirilo 85 hiljada eura na ime duga za porez na nepokretnost.

”Vijesti” su imale uvid u list nepokretnosti u koji je početkom mjeseca izbrisana hipoteka Opštine Budva, a koja je upisana na ime rješenja Uprave lokalnih javnih prihoda.

U Hotelsko-turističkom preduzeću “Miločer” koje je u stoodstotnom vlasništvu Vlade, potvrđeno je “Vijestima” da su izmirili kompletan poreski dug, te da je traženo da se hipoteka izbriše s imovine frime.

Međutim, na vile i zemlju i dalje je ostala hipoteka Univerzal capital banke na ime kredita od 750 hiljada eura koje je bivše rukovodstvo uzelo kod banke.

Takođe, zemlja se i dalje nalazi pod restitucijom srpske kraljevske porodice Karađorđević, koja traži da joj se vrati Miločerski park.

Na zemlji se gradi novi hotel “Kraljičina plaža” sa 60 soba i depadansom sa 66 apartmana za tržište. Gradnja je trenutno stala nakon što je stupila na snagu zabrana gradnje za prvu i ekskluzivnu zonu budvanske opštine.

Novi hotel “Kraljičina plaža” prema projektu će imati dvije podzemne etaže sa 137 parking mjesta, prizemlje i četiri sprata. U objektu će biti 126 smještajnih jedinica, od čega 60 soba i 66 apartmana za prodaju, u okviru kojih će se nalaziti 262 kreveta.

Površine hotelskih soba biće od 30 do 70 kvadrata i projektovane su kao jednokrevetne i dvokrevetne. Apartmani će biti veličine 62 do 317 kvadrata, a projektovani su kao dvokrevetni, trokrevetni, četvorokrevetni, petokrevetni i šestokrevetni. Apartmani će imati trpezariju, dnevni boravak, dvije do četiri spavaće sobe s kupatilom i garderoberom, radnu sobu, prostoriju za osoblje, kuhinju i terasu sa zelenilom. Kompanija “Adriatic properties”, koja je investitor, dugoročni je zakupac hotela Sveti Stefan i Miločer, kao i hotela “Kraljičina plaža”. Statisova firma zakupila je hotele na period od 30 godina.

Aneksima zaključenim januara 2013. produžen je zakup hotela “Sveti Stefan” i “Miločer” sa 30 na 42 godine, dok je zakup hotela “Kraljičina plaže” produžen sa 30 na 42, odnosno 90 godina. Opština Budva donijela je Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan u budvanskoj Skupštini, kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.

Gradnja nove “Kraljičine plaže” izazvala je veliki revolt lokalne zajednice, a nova opštinska uprava Budve suprotstavljala se betonizaciji i izgradnji stanova za tržište u stoljetnom parku.

Međutim, Vrhovni sud odbacio je kao neosnovan zahtjev Opštine Budva da preispita presudu Upravnog suda koji je odbio tužbu metropole turizma protiv saglasnosti Glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje hotela “Kraljičina plaža” u Pržnu. Upravni sud je početkom maja prošle godine odbio tužbu Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva koji je tražio da se poništi rješenje nekadašnjeg glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića, a koji je početkom avgusta 2019. dao saglasnost na idejno rješenje novog hotela.

Tužbom protiv tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja - Direktorata glavnog državnog arhitekte, Upravnom sudu je predočeno da je saglasnost data nezakonito, suprotno Prostornom planu posebne namjene za obalno područje.

Vrhovni sud je potvrdio presusudu Upravnog suda, te da je rješenje Glavnog državnog arhitkte o davanju saglasnosti zakonito.

Bonus video: