Uz pomoć Vlade završiće dionicu puta Pljevlja - Metaljka?

Preduzeće “Crnagoraput” navodno pristalo da završi dionicu Pljevlja - Metaljka, uprkos tome što su ranije obavijestili Upravu za saobraćaj da ne mogu da izvode radove zbog rasta cijena...

13502 pregleda 6 komentar(a)
Asfalt na dugom štapu, Foto: Goran Malidžan
Asfalt na dugom štapu, Foto: Goran Malidžan

Rekonstrukcija dionice puta Pljevlja - Metaljka biće nastavljena u narednih desetak dana, upkos tome što je izvođač radova - preduzeće “Crnagoraput” nedavno obavjestilo Upravu za saobraćaj da ne može da izvodi radove u skladu s ugovorom, zbog rasta cijena materijala i energenata.

To je, kako je potvrđeno “Vijestima” iz Uprave za saobraćaj, dogovoreno s izvođačem radova na sastanku 15. juna.

Iz Uprave nijesu naveli šta je dogovoreno na tom sastanku i kako će biti riješen problem s finansiranjem radova, s obzirom da je “Crnagoraput” prethodno odbio da radi po ugovorenim cijenama, jer bi navodno pretrpio velike gubitke.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Uprava za saobraćaj nema mogućnosti da odstupi od potpisanog ugovora, pa se u rješavanje problema umiješala i Vlada.

Izvor “Vijesti” nije mogao da saopšti na koji će način Vlada pomoći izvođaču radova da završi započeti posao i da li za to ima zakonsku osnovu.

Radovi su prekinuti u novembru prošle godine, kada je i povučena sva mehanizacija.

Ugovor o rekonstrukciji regionalnog puta R-3, dionice Pljevlja - Metaljka, potpisali su 26. maja 2019. Uprava za saobraćaj i “Crnagoraput”.

Vrijednost potpisanog ugovora je 12.097.955 eura sa PDV-om.

Dužina trase je 16,3 kilometara, a rok izvođenja radova je 540 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

”Izvođaču radova produžen je rok za izvođenje radova usljed pandemije COVID-19 virusa, te problema u vezi s imovinsko-pravnim odnosima, kao i za izmještanje visokonaponske i niskonaponske mreže na trasi, i zbog izmjena projektne dokumentacije usljed složenih geotehničkih uslova za izvođenje radova. Ranije nas je izvođač radova obavjestio da radove ne može dalje da izvodi po ugovorenim jediničnim cijenama usljed promjena cijena građevinskog materijala i energenata... Na sastanku održanom 15. 6. 2022. dogovoreno je da izvođač ipak nastavi izvođenje radova pored nepovoljne situacije u vezi sa skokom cijena. Očekujemo da radovi budu završeni u toku 2022.”, navodi se u odgovoru “Vijestima” Uprave za saobraćaj, kojeg potpisuje vršilac dužnosti direktora Radomir Vuksanović.

Protest i poziv premijeru

Mještani više pljevaljskh sela nedavno su organizovali protest s kojeg su pozvali premijera Dritana Abazovića i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića da nađu način i nastave rekonstrukciju dionice puta Pljevlja - Metaljka.

S protestnog skupa održanog na puta, u mjestu Srdonov grob, mještani su poručili da će radikalizovati proteste ukoliko Vlada pozitivno ne odgovori na njihov zahtjev.

”Nadali smo se da će radovi početi u martu, ali i u junu nisu počeli. Mi hoćemo da se ovaj put što prije počne da radi. Trenutno nema ni jedne mašine na putu”, rekao je predsjednik Mjesne zajednice Poblaće Goran Laković.

Podsjetio je da je put u lošem stanju i da se njime teško saobraća s obzirom da veliki dio puta nije asfaltiran.

"Tehnoput" odustaje od dionice ka Bijelom Polju?

Zbog povećanja cijena građevinskog materijala i energenata, i kompanija “Tehnoput MNE” obavijestila je Upravu za saobraćaj da ne može da izvodi radove na putu Vrulja - Mijakovići, po ugovorenim cijenama.

Prema nezvaničnim informacijama, firmi “Tehnoput” više odgovara da Uprava aktivira bankarske garancije u iznosu od 400.000 eura, nego da nastavi izvođenje radova, jer bi po sadašnjim cijenama građevinskog materijala i energenata znatno više izgubila.

Ugovor o izgradnji nove trase puta Pljevlja - Bijelo Polje, dionice od sela Vrulje do Mijakovića i puta Pljevlja - Đurđevića Tara, u dužini od oko 7,5 kilometara, Uprava za saobraćaj potpisala je 2019. s firmom “Tehnoput-MNE”. Izgradnjom ove dionice značajno bi se poboljšala saobraćajna povezanost Pljevalja s ostalim gradovima sjevera Crne Gore. Ranije je rekonstruisana i dionica puta od Slijepač mosta do Vrulje.

”Tehnoput” je ponudio cijenu od 8,69 miliona eura, što je za oko dva i po miliona eura manje od procijenjene vrijednosti radova.

Prema ugovoru, izvođač je trebalo radove da završi za 365 dana, odnosno do 8. juna 2020.

Iz Uprave za saobraćaj “Vijestima” su kazali da će raskinuti ugovor ukoliko izvođač radova uskoro ne nastavi radove.

”Očekujemo da se u skorije vrijeme nastave radovi, u protivnom Uprava za saobraćaj će inicirati raskid ugovora”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Ukoliko bi Uprava raskinula ugovor, što je izvjesna varijanta, morala bi da raspiše novi tender za izbor izvođača radova. Ta procedura bi trajala možda i dvije-tri godine, s obzirom da je prethodno potrebno uraditi presjek situacije, odnosno izračunati vrijednost dosadašnjih i procjenu preostalih radova.

Iz Uprave tvrde da je ugovor “Tehnoputu MNE” produžavan zbog pandemije COVID -19, problema u vezi s imovinsko-pravnim odnosima, uslijed izmještanja visokonaponske i niskonaponske mreže na trasi, te izmjenama u tehničkoj dokumentaciji.

”Radovi na iskopima su završeni 95 odsto. Preostalo je oko 60 odsto radova na trasi, kao i radovi na izgradnji dva mosta, u dužini od 128 i 160 metara, s tim da su urađeni pristupni putevi u cilju njihove izgradnje”, tvrde u Upravi za saobraćaj.

Dionica do granice sa Srbijom do kraja godine?

Od tri puta, koji su odavno trebalo da budu završeni, trenutno se jedino radi na putu Pljevlja - Mihajlovica do granice sa Srbijom.

U Upravi očekuju da će radovi biti okončani do kraja godine.

Rekonstrukcija 13 kilometara puta Pljevlja - Mihajlovica do granice sa Srbijom počela je 18. avgusta 2020.

Ugovorena vrijednost radova je 8,2 miliona eura, a cijeli posao koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke, trebao je da se završi za godinu dana.

”Radovi na izgradnji puta Pljevlja - Mihajlovica, koje izvodi preduzeće Strabag iz Austrije bili su prekinuti usljed zimskih uslova na gradilištu od novembra 2020. do aprila 2021. i u istom periodu do aprila 2022.”, tvrde u Upravi za saobraćaj.

Radovi obuhvataju, između ostalog, izgradnju treće trake na određenim dionicama, korekcije trase i profila za poboljšanje brzine, radijusa okretanja, zaustavljanja i daljine vidljivosti priključaka, rehabilitaciju ili rekonstrukciju mosta, izgradnju novih i rekonstrukciju oštećenih propusta, kao i potpornih i obložnih zidova, novih drenaža i ispusta, rehabilitaciju kosina, zamjenu oštećenih slojeva asfalta, postavljanje ili obnavljanje saobraćajne signalizacije i opreme.

Iz Uprave za saobraćaj tvrde da na ovoj dionici puta tokom ljetnje turističke sezone neće biti obustave saobraćaja zbog izvođenja radova.

Na pojedinim dionicama, kako ističu, saobraćaj će možda biti regulisan svjetlosnom signalizacijom.

Put Pljevlja - Prijepolje posljednjih godina sve više koriste turisti koj putuju na odmor na Žabljak i primorje.

Bonus video: