Zaštitnica ukazala na određene zabilježbe

"Moj stav kao člana OD i predsjednice istog više puta iznesen u javnosti i na samom Odboru Direktora, ostaje principijelan i glasi da kada se stvore zakonski okviri i okončaju sudski procesi kao predstavnik Vlade u OD bih inicirala i podržala povraćaj crkava Mitropoliji crnogorsko-primorskoj iz razloga koje sam takođe obrazložila, a to je da su jedini prirodni vlasnici crkava oni koji u njima neprekidno vjekovima obavljaju vjerske obrede, koji o crkvama brinu i koji narod u njima sabiraju"

3065 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Jedini prirodni vlasnici crkava su oni koji u njima neprekidno vjekovima obavljaju vjerske obrede, ocijenila je predsjednica Odbora direktora kompanije u većinskom državnom vlasništvu “Sveti Stefan hoteli” AD Budva Dragana Kažanegra-Stanišić.

Reagovanje na tekst “Crkve državne, Joanikije odbijen”, objavljen juče, prenosimo integralno:

”Kompanija ‘Sveti Stefan hoteli’ a.d. Budva nije postupala niti donosila odluke vezano za zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske, na sjednici je samo sa istim upoznata. Odmah po prijemu zahtjeva Mitropolije obratili smo se Zaštitinici imovinsko-pravnih interesa Crne Gore koja je ukazala da treba naročito obratiti pažnju na G list LN broj 750 KO Sveti Stefan, koji bilježi određene zabilježbe, a kako bi pravne posljedice eventualno preduzetih pravnih poslova bile valjane i proizvodile pravno dejstvo. U vezi sa navedim ističem da moj stav kao člana OD i predsjednice istog više puta iznesen u javnosti i na samom Odboru Direktora, ostaje principijelan i glasi da kada se stvore zakonski okviri i okončaju sudski procesi kao predstavnik Vlade u OD bih inicirala i podržala povraćaj crkava Mitropoliji crnogorsko-primorskoj iz razloga koje sam takođe obrazložila, a to je da su jedini prirodni vlasnici crkava oni koji u njima neprekidno vjekovima obavljaju vjerske obrede, koji o crkvama brinu i koji narod u njima sabiraju. Društvena odgovornost prema kulturno-istorijskom nasljeđu je naša obaveza i dužnost kao predstavnika Vlade. Da li će moj stav biti podržan od strane ostalih predstavnika Vlade u Odboru stvar je njihovog opredeljenja po ovom pitanju. Još jednom upozoravam i smatram neprikladim rabiti i koristiti ime našeg Mitropolita u cilju promocije neistinih konstatacija i povećanja tiraža”.

Bonus video: