Odluka o sankcijama Tosjali grupi nakon što se ispitaju detalji ugovora

Iz MER-a poručili da Tosjali grupa nije ispunila obaveze iz investicionog ugovora za Željezaru iz 2012. zbog čega će “pažljivo sagledati sve pravne činjenice” u vezi s ugovorenim obavezama

3457 pregleda 0 komentar(a)
Neće odustati od zahtjeva: Radnici na protestu ispred Vlade, Foto: BORIS PEJOVIC
Neće odustati od zahtjeva: Radnici na protestu ispred Vlade, Foto: BORIS PEJOVIC

Turska Tosjali grupa, koja je vlasnik nikšićke Željezare, nije ispunila obaveze iz investicionog ugovora koji je potpisala sa Vladom 2012. godine, rečeno je zvanično “Vijestima” u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma (MERT).

Obaveza turskog investitora je bila da za prve tri godine investira 35 miliona eura i nakon tog ciklusa zapošljava 550 radnika sa godišnjom proizvodnjom od 240.000 do 400.000 tona.

Imovinu Željezare turski investitori kupili su iz stečaja 2012. godine, za 15,1 milion eura.

Na pitanje “Vijesti” koje su sankcije predviđene i da li će one biti sprovedene zbog neispunjenja ugovora iz resora kojim rukovodi ministar Goran Đurović su objasnili da će “imajući u vidu da je investicioni ugovor između Vlade i kompanije Toščelik istekao u junu 2017. godine, MERT će u narednom periodu pažljivo sagledati sve pravne činjenice”.

”Predstavnici Tosjali grupe 2012. godine, prilikom preuzimanja imovine Željezare, istakli su da za svoj osnovni cilj imaju da Željezara, u njihovom vlasništvu poveća svoj proizvodni portfolio, ukupni kapacitet i raznovrsnost proizvodnje. Vladi su dostavili investicioni plan u kojem su najavili da će u naredne tri godine u fabriku investirati 35 miliona eura, a nakon završenog investicionog ciklusa zapošljavati 550 radnika sa godišnjom proizvodnjom od 240.000 do 400.000 tona. Bez obzira na najave “Tosyali” grupe do realizacije datih obećanja, sagledavajući situaciju nakon 10 godina poslovanja u Crnoj Gori, nije došlo. Imajući u vidu da je investicioni ugovor između Vlade i kompanije Toščelik istekao u junu 2017. godine, MERT će u narednom periodu pažljivo sagledati sve pravne činjenice”, kazali su u MERT-u.

Proozvodnja u Željezari je obustavljena u martu prošle godine, a radnici su primali zarade u iznosu od 90 odsto. Vlasnik im je početkom ovog mjeseca saopštio da planira da ostavi 25 radnika iz uprave, a ostale da otpusti, odnosno da će u naredna tri mjeseca ostati bez posla. Nakon toga su radnici ušli i fabriku i započeli proteste od kojih je poslednji bio ispred zgrade Vlade u petak kada im je premijer Dritan Abazović kazao da Vlada traži rješenje i da je kontaktirala republiku Tursku kako bi se problem u vezi fabrike riješio na najvišem državnom nivou.

Iz MERT-a podsjećaju da je riječ o kompaniji u privatnom vlasništvu i da MERT u ovom momentu ulaže maksimalne napore da pomogne pregovore kako bi se pronašlo rješenje situacije u korist vlasnika i zaposlenih fabrike.

”U tom cilju ovo ministarstvo je uputilo molbu upravi Željezare da odustane od odluke o otpuštanju 229 zaposlenih do eventualnog nastavka pregovora ili prodaje”, rekli su u MERT-u.

Vlasnik kompanije Neksan Miodrag Daka Davidović je spreman da kupi fabriku za istu cijenu po kojoj je država dala turskom investitoru koji sada za prodaju traži 25 miliona.To je Davidoviću neprihvatljivo pa je prvi sastanak u vezi ovog posla okončan neuspješno prošle sedmice. Davidović je izjavio da može da pokrene proizvodnju i zaposli 700 radnika.

Bonus video: