Mnogo je afera za direktorsku fotelju

Komisija tražila da se Lukaču poništi stručni ispit, kao i da fakultet koji je završio u Donjim Lugama kod Berana, nema veze sa željeznicom

6743 pregleda 23 komentar(a)
U selu kod Berana “učili” o vozovima: Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC
U selu kod Berana “učili” o vozovima: Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC

U tekstu “Ugrozio putnike, a sad bi u fotelju Uprave za željeznice” navedene su samo činjenice o incidentu sa putničkim vozom od 23. aprila 2021. godine, i odgovornosti Denisa Lukača, tadašnjeg direktora Sektora za upravljanje i reagulisanje saobraćaja u Željezničkoj infrastrukturi, a sada glavnog kandidata za direktora Uprave za željeznice, koje je utvrdila nadležna komisija.

Tog dana kao što su “Vijesti” ranije objavile izvještaj komisije na dijelu pruge od Bratonožića do Bioče desio se odron zbog čega je isključen napon, i putnički voz nije smio proći prugom bez napona.

Otpravnik vozova sa ukrsnice Bratonožići je i pored zabrane otpremio putnički voz, a dvoje mašinovođa ga je dovezlo prugom bez napona do Bioča gdje je voz zaustavljen. Voz je prema propisima, morao ostati na tom mjestu do dolaska komisije za izviđaj, međutim Lukač je samo 13 minuta nakon zaustavljanja voza izdao usmeni nalog da se on pokrene čime je onemogućena istraga i utvrđivanje činjeničnog stanja na vozu.

Lukač u svom reagovanju navodi da nije mogao čekati komisiju jer bi to trajalo, kako je kazao 4-5 sati, pa je odlučio da putnici ne trpe štetu i da voz bez istrage nastavi put ka Podgorici. Znači zna da je njegova naredba bila mimo propisa, ali je odlučio da “učini” putnicima. Iz izvještaja komisije se vidi da je jedan član komisije već bio na licu mjesta, da je drugi tamo krenuo, a da ostali nisu bili obavješteni o incidentu, zbog čega su naknadno disciplinski kažnjeni oni koji su ih trebali obavijestiti. Nije jasno na osnovu čega je zaključio da bi istraga i kontrola voza trajala 4-5 sati.

Navodi i da je naređenje dao u pisanoj formi, to ništa ne bi promijenilo. Time priznaje da je prekršio propis što je usmeno naredio pokretanje voza, jer bi pisanim nalogom one i preuzeo odgovornost. Kaže i da se incident desio prije njegovog uključenja u slučaj još na ukosnici Bratonožići. Komsija je utvrdila i da je on prekršio propise što odmah nije suspendovao sve uključene u incident.

Komisija u drugim izvještajima koje se odnose na Lukača, navodi da je u njegovom slučaju sporne sve - od prvog zapošljavanja na Željeznici do posljednjih imenovanja. Završio je Fakultet za menadžment u saobraćaju koji se nalazio u mjestu Donje Luge kod Berana.

Komisija je, kako su naveli, utvrdila frapantan podatak, da se ispiti na ovom fakultetu poklapaju sa manje od 10 odsto sa ispitima na željezničkom smjeru Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, kao i da je ovo neodgovarajuća kvalifikacija za rad na željeznici i da nije ni mogao polagati stručne ispite u firmi.

Takođe se navodi da je dva puta obavio pripravnički staž, da nekoliko članova komisije pred kojom je polagao ispite za stručne kvalifikacije na željeznici nisu imali pravo da budu u tim komisijama, da je otpravnik poslova pod nadzorom bio na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima - što je nezakonito, da su u njegovom slučaju i teorijski i praktični dio ispita sprovedeni na nezakonit način,... zbog svega toga komisija je u oktobru prošle godine zatražila da mu se poništi stručni ispit i taj postupak je još u toku kod glavnog inspektora za željeznički saobraćaj.

Bonus video: