Ograničavaju marže trgovcima na pet i sedam odsto

Vlada bi danas trebalo da utvrdi odluku o ograničenjima koja će se odnositi na veleprodajne i maloprodajne cijene ulja, brašna, soli i šećera, što bi trebalo da snizi cijene ovih životnih namirnica

32277 pregleda 19 komentar(a)
Snižavaju cijene osnovnih životnih namirnica (ilustracija), Foto: Shutterstock
Snižavaju cijene osnovnih životnih namirnica (ilustracija), Foto: Shutterstock

Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da utvrdi odluku kojom će se maksimalna visina marži u trgovinama na veliko ograničiti na pet odsto, za pšenično bračno (tip 400 i 500), šećer, ulje i so, dok će maksimalna marža na ove namirnice za male trgovine iznositi sedam odsto, saznaju “Vijesti” od izvora iz Vlade.

Ograničenjem marži ove životne namirnice bi trebalo da budu jeftinije. Njihove cijene drastično su skočile ove godine, posebno nakon što je 24. februara započeo rat u Ukrajini. Tako je za litar ulja početkom 2021. godine bilo potrebno izdvojiti jedan euro, januara 2022. godine 1,40 eura, a cijena tog proizvoda se sada u crnogorskim marketima kreće između 2,3 i 2,4 eura. Kilogram brašna (tip 400) u januaru 2021. godine je koštao 40 centi, godinu dana kasnije je došlo do poskupljenja od 50 odsto, a sada se cijene brašna kreću oko 80 centi. Cijena kilograma soli je između 50 i 60 centi, dok je šećer 95 centi.

Predlog odluke u koju “Vijesti” imaju uvid, prema nezvaničnim informacijama, prošao je Vladinu komsiju za ekonomska pitanja. Pripremilo je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) u okviru Zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, koji je Skupština usvojila 10. maja. Predlog ovog podzakonskog akta je uslijedio nakon što je Skupština 15. juna donijela zaključak kojim od Vlade traži da ga u najkraćem roku pripremi. Skupština je, uz to, pozvala Vladu i da pripremi program subvencija prema trgovinama koje bi bile pogođene ovakvim mjerama.

Stupanjem na snagu ove odluke zakon će početi da se primjenjuje u praksi. Ovaj zakon je pripremilo Ministarstvo ekonomskog razvoja u mandatu ministra Jakova Milatovića.

”Donošenje ove odluke će doprinijeti otklanjanju štetnih posljedica povećanja cijena proizvoda od značaja za život i zdravlje ljudi, a u svjetlu činjenice sve učestalijeg povećanja cijena proizvoda od značaja za život i zdravlje ljudi, što direktno utiču na životni standard”, navodi se u obrazloženju predloga odluke.

Dodaje se da je MERT razvilo posebnu analizu praćenja cijena osnovnih životnih namirnica, na mjesečnom nivou, koja se zasniva na podacima Uprave za inspekcijske poslove, pa ovo ministarstvo raspolaže informacijama o cijenama i maržama za 22 osnovna prehrambena proizvoda.

”Navedena analiza cijena je bila polazna osnova za predlaganje privremene mjere iz ove odluke”, piše u obrazloženju. predloga odluke.

Neto masa proizvoda na koju se odnose marže za jestivo suncokretovo ulje, šećer kristal i pšenično brašno (tip 400 i 500) nije ograničena, dok je za kuhinjsku so definisano da se marža odnosi samo na pakovanja od jednog kilograma, što znači da se marža ne odnosi ako je so upakovano u većoj ili manjoj količini od te.

Skupština je početkom maja usvojila i izmjena zakona o PDV-u, kojim je porez na brašno i ulje smanjen sa sedam na nula odsto, a na so sa 21 na sedam odsto.

Međutim, tim izmjenama nije došlo do značajnijeg smanjenja cijena tih proizvoda. Tržišna inspekcija nije imala nadležnost da kontroliše da li su trgovci smanjili cijene namirnica, dok je Uprave prihoda i carina, odnosno njena poreska inspekcija nadležna za kontrole obračuna i naplete PDV-a, ali ne i umanjenja cijena.

Kako je ranije najavljivano iz Ministarstva ekonomskog razvoja, tržišna inspekcija će smanjenje cijena moći da kontroliše tek sada kada se zakon o ograničavanju cijena bude primjenjivao, odnosno da li trgovci poštuju maksimalno propisane marže.

Bonus video: