Ubrzaće se isplata novca po osnovu obeštećenja

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je objasnio da je prethodna Vlada za ovu oblast planirala svega 2,6 miliona eura isplate po osnovu obeštećenja, dok je godišnjim odluka predviđeno da se bivši vlasnici obeštete za 30 godina. Damjanovic je kazao da ce se za narednu godinu planirati višestruko više novca od ovogodišnje sume i da će dogovoriti iznos.
Ovo će znaćiti da će se smanjiti broj godina za isplatu novca smanjiti na 6-7

10821 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je na današnoj sjednici utvrdila uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2022. godinu, koje su to pravo stekli na osnovu konačnih rješenja komisija za povraćaj oduzetih imovinskih prava i obeštećenja.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je objasnio da je prethodna Vlada za ovu oblast planirala svega 2,6 miliona eura isplate po osnovu obeštećenja.

"To je malo neprimjereno i to je ružan odnos prema poslovno građanskim pravima, imajući u vidu da je zakon ostavio mogućnost da se desetostruko viša sredstva isplaćuju godišnje. Ovom dinamikom radom prethodnih Vlada nama su vezali ruke. Bivši vlasnici će biti obeštećeni za 30 godina. Da vam ne pričam šta to znači...", rekao je Damjanović.

On je kazao da će u budžetu za narednu godinu predvidjeti višestruko više novca za ovu oblast. Ovo će znaćiti da će se smanjiti broj godina za isplatu novca smanjiti na 6-7

Prema podacima Fondu za obeštećenje do kraja maja komisije za povraćaja i obeštećenje su dostavile 1.682 konačna rješenja čija je ukupna vrijednost 237,128 miliona eura, a po ovom rješenjima isplaćeno je bivšim vlasnicima 43,44 miliona.

Podaci Fonda pokazuju da za iznos obveznica serije FO01 može se trajno umanjiti iznos obaveza za 18,52 miliona, dok je obveznica serije FO02 registrovano u ukupnoj vrijednosti 95,85 miliona.Od toga se na računu Ministarstva finansija nalazi 57,05 miliona po osnovu otkupa potraživanja, prodaje nekretnina i otkupa obveznica.

Na posebnom računu Fonda za obeštećenje ( restricted račun) nalazi se 19,07 miliona, iznos plaćene carine je vrijedan 15,98 miliona, porez u vrijednosti 1,12 miliona, Zavod za zapošljavanje ima 192,739 hiljada, a Fond PIO 7,59 hiljada.

Fond ukazuje da ukupan iznos za koji se mogu trajno umanjiti obaveze Fonda prema bivšim vlasnicima je 155,421 milion eura.

Zakon o povraćaju imovinskih prava i obeštećenja je stupio na snagu 2004.godine

Bonus video: