Građanska akcija traži da SDT spriječi prodaju imovine Budvanske rivijere

Podnijeta krivična prijava zbog sumnje na zloupotrebu službene dužnosti zbog prometa akcija "Budvanske rivijere" i zatraženo da se spriječi da državna imovina postane privatna

7892 pregleda 13 komentar(a)
Hotelsko naselje Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović
Hotelsko naselje Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović

Budvanska “Građanska akcija” podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog sumnje na zloupotrebu službene dužnosti protiv odgovornih osoba za kontrolu prometa akcija akcionarskog društva “Budvanska rivijera”, zatraživši hitnu reakciju kako bi se spriječilo da državna imovina pređe u privatne ruke.

Kako je “Vijestima” kazao predsjednik tog nevladinog udruženja Božidar Vujičić, 14. juna kompanija MKG Properties, članica MK Group sistema, objavila je Prospekt za preuzimanje preostalih akcija HG “Budvanska rivijera” i “Sveti Stefan Hoteli”, što je suprotno članu 40 zakona o državnoj imovini.

”Hotelska grupa ‘Budvanska rivijera’ kao eminent raspolaže akcijama koje su stečene od strane države Crne Gore i koje mogu u narednih nekoliko dana da pređu u privatno vlasništvo suprotno članu 40 zakona o državnoj imovini, bez javnog nadmetanja. Objavljivanje Prospekta je suprotno članu 5 stav 1 tačka 5 Zakona o preuzimanju akcionarskih društava. Predlažem da preduzmete aktivnosti kojima bi se spriječila prodaja dobara u državnoj imovini, svojine nad privrednim društvom HG ‘Budvanska rivijera’ bez javnog nadmetanja”, naveo je Vujičić.

Transakcijom od 24. maja na Montenegro berzi, MKG Properties stekla je dodatnih 3,24 odsto akcija u HG “Budvanska rivijera” i 1,51 odsto akcija u “Sveti Stefan Hotelima”, što zajedno sa akcijama otkupljenim od povezanih lica čini 32,20 procenta u HG “Budvanska rivijera” i 31,25 odsto akcija u “Sveti Stefan hotelima”.

Većinski vlasnik u oba preduzeća je država Crna Gora.

Iz MK grupe su nedavno kazali da je prelazeći prag od 30 odsto vlasništva, kompanija imala zakonsku obavezu da ponudi ostalim akcionarima otkup po istim uslovima po kojima je stekla navedene akcije: 7,3 eura po akciji za “Budvansku rivijeru” i 3,85 eura po akciji za “Sveti Stefan Hotele”. Ponuda MKG Properties će važiti 21 dan od dana objavljivanja Prospekta za preuzimanje, odnosno do 5. jula.

”Građanska akcija” je ranije pokrenula sudski proces kako bi dokazala da je Vlada prije dvije i po decenije nezakonito prisvojila akcija Opštine Budva u “Budvanskoj rivijeri”, upravo one koje su interesovanje MK grupe. Apelacioni sud je prošlog mjeseca prihvatio žalbu Opštine Budva i ukinuo rješenje Privrednog suda koji je osporio pravo lokalnoj upravi da kao umješač bude u postupku na strani budvanskog Nevladinog udruženje “Građanska akcija” koje je podnijelo tužbu za utvrđivanje ništavnosti Sporazuma o prenosu akcija sa HTP “Budvanske rivijere” na Vladu od 15. maja 1997. godine, čime je metropoli turizma nepravedno oduzeta imovina vrijedna stotinu miliona eura.

Vujičić
Vujičićfoto: Vuk Lajović

Vujičić je ranije “Vijestima” predočio svoju tužbu u kojoj je naveo da je u u razvoj tadašnje HTP “Budvanske rivijere”, na osnovu odluka SO Budva, Opština uložila državni kapital, zemljište, komunalije, takse, sredstva od samodoprinosa i drugo u iznosu oko 100 miliona eura, što je definisano i ugovorom potpisanim od tadašnjeg direktora “Budvanske rivijere” i predsjednika opštine Budva, kao i zapisnikom Narodne banke Jugoslavije.

Na osnovu tada važećeg Zakona o lokalnoj samoupravi, kako je pojasnio, lokalna samouprava je imala pravo da raspolaže, koristi i vrši svojinska ovlašćenja nad dobrima u opštoj upotrebi i prirodnim bogatstvima na svom području.

”Sporazumom o prenosu akcija HTP ‘Budvanske rivijere’ na Vladu Crne Gore, akcije koje su predstavljale državni kapital koji je u preduzeće uložila opština Budva, prenesene su suprotno zakonu na Vladu”, rekao je Vujičić.

Kazao je da su iz budžeta Opštine, na osnovu skupštinskih odluka uplaćivana novčana sredstva, ustupano građevinsko zemljište, državna imovina, u HTP “Budvansku rivijeru”, da bi Sporazumom o prenosu akcija ta državna imovina, kojom pravo raspolaganja i korišćenja ima Opština, bila prenijeta na Vladu.

U protekle dvije i po decenije, od gotovo deset hotela, Hotelskoj grupi “ Budvanska rivijera” preostalo je pet hotela - “Palas” u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje “Slovenska plaza” u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel “Aleksandar” u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel “Castellastva” Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel “Mogren” u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica). Iz Kompanije je prije dvije godine izuzet grad hotela “ Sveti Stefan”, koji je povjeren na hupravljanje drugoj vladinoj firmi “ Sveti Stefan hoteli” AD.

Odbor direktora jednoglasno protiv prodaje

Odbor direktora Hotelske grupe “Budvanska rivijera” AD Budva prekjuče je jednoglasno donio odluku da je protiv prodaje Hotelske grupe “Budvanska rivijera”.

To je dio mišljenja koje je Odbor direktora objavio povodom dostavljenog Prospekta MKG Properties za preuzimanje akcija Hotelske grupe “Budvanska rivijera” AD Budva.

Odbor direktora je stava da Hotelska grupa "Budvanska rivijera" treba da ostane u većinskom državnom vlasništvu.

U Mišljenju se navodi da u uslovima postkovid poslovanja, geopolitičke situacije i kretanja na turističkom tržištu MKG Properties neće u bitnom unaprijediti poslovanje “Budvanske rivijere”, budući da je u normalnim poslovnim okolnostima HG “Budvanska rivijera” najuspješnija hotelska grupa u Crnoj Gori, sa tendencijom da u narednim godinama, uz postojeća i planirana investiciona ulaganja, odgovorno korporativno upravljanje i rast profitabilnosti to i ostane, kao prepoznatljiv crnogorski turistički brend.

Bonus video: