Kako u Hrvatskoj vide zatvaranje Svetog Stefana: Propast najelitnijeg ljetovališta na Jadranu

"Kad vidim zatvorene škure i vrata na Svetom Stefanu obuzme me tuga, jer je prije pedeset godina taj grad-hotel dobijao svjetske nagrade", kaže 87-godišnji Vladimir Mitrović

39664 pregleda 49 komentar(a)
Sveti Stefan (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Sveti Stefan (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Propast najelitnijeg ljetovališta na Jadranu - na rajskoj plaži ležaljka je nekad koštala 100 eura, sada je tu vašar sa ćevapima - naslov je hrvatskog Jutarnjeg lista, koji donosi priču o trenutno zatvorenom crnogorskom grad-hotelu Sveti Stefan.

Nekadašnje elitno ljetovalište za bogatiju klijentelu, piše Jutarnji, drugu godinu zaredom zatvoreno je za turiste. Sveti Stefan ne radi zbog sudskog spora većinskog vlasnika, vlade Crne Gore i kompanije grčkog biznismena Petrosa Statisa koji traži odštetu od 100 miliona dolara za uloženo i izgubljenu dobit.

U međuvremenu ponudu za otkup preostalih dionica hotelskih kompanija Sveti Stefan i Budvanska rivijera dala je beogradska MK Grupa srpskog tajkuna Miodraga Kostića, u ukupnoj vrijednosti većoj od 60 miliona eura, ali iz vlade poručuju da Sveti Stefan ostaje zaštićeno nacionalno dobro Crne Gore, pa ga neće dati ni za 600 miliona eura.

Jutarnji objašnjava da je sukob izbio oko toga hoće li pristup plažama Svetog Stefana biti dopušten samo gostima hotela - ugovor sa zakupcem potpisala je stara vlada Mila Đukanovića, a proteste nezadovoljnih mještana koji su tražili pristup plažama vodile su stranke od kojih su neke danas u vladi premijera Dritana Abazovića.

"Kad vidim zatvorene škure i vrata na Svetom Stefanu obuzme me tuga, jer je prije pedeset godina taj grad-hotel dobijao svjetske nagrade", kaže 87-godišnji Vladimir Mitrović u reportaži Radija Slobodna Evropa.

Mitrović je bio direktor Svetog Stefana u vrijeme njegove najveće slave. Tužan je kad vidi zapušteni park, a na plažama vašarište, gdje se peku ćevapi.

Sveti Stefan je zakupila kompanija Adriatic Properties, odnosno njihov hotelski operator Aman. Zakupci su zatvorili grad-hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer nakon što im vlada Crne Gore nije dala garancije da će plaže u okviru hotelskog kompleksa imati hotelski režim kao i prethodnih 14 godina, odnosno da se gostima garantiraju mir i diskrecija. Na mjestu nekadašnjeg hotela Kraljičina plaža, takođe u njihovom zakupu, gradi se novi hotel sa 60 apartmana za tržište.

Sveti Stefan
foto: Vuk Lajović

Sveti Stefan nije radio ni prošle godine. Mještani su lani krajem marta razbili ogradu koja vodi prema Kraljičinoj plaži, a ta plaža, kao i Kraljeva i zapadna svetostefanska plaža date su na korišćenje svim građanima, prenio je Euronews.

Prošle godine prvi put, nakon deceniju i po, građanima je bilo dozvoljeno kupanje na plažama elitnog hotelskog kompleksa.

Prošlogodišnjem zatvaranju hotela Svetog Stefana prethodili su protesti dijela mještana i čelnika lokalne vlasti iz Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA. Lokalni političari su se protivili izgradnji apartmana za prodaju na zemljištu hotela Kraljičina plaža, a tražili su i slobodan pristup hotelskim plažama. Upadali su na gradilište i porušili plažnu ogradu.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović navela je pred Privrednim sudom da Adriatic Properties više od 10 godina bespravno koristi šetalište između Kraljičine plaže i Aman spa centra, kao i javni put koji povezuje Sveti Stefan sa obalom, te nezakonito zabranjuje mještanima njihovo korišćenje.

Dvije svetostefanske i dvije miločerske plaže decenijama su bile prvenstveno namijenjene gostima ekskluzivnih hotela, ali i drugima koji su mogli priuštiti stotinjak eura dnevno za suncobran i ležaljku. Trenutno je pristup plažama slobodan, beogradska Politika piše da se turisti žale na skupoću, jer na plaži Svetog Stefana za dvije ležaljke i suncobran moraju da plate 50 eura.

"Nećemo dozvoliti da nam se ponovi prošla sezona. Ukoliko Adriatic properties ponovo ne uredi kupališta, to ćemo uraditi mi, kako bi ih koristili mještani i turisti", rekao je za RSE Blažo Rađenović iz "Morskog dobra", preduzeća koje gazduje obalom oko Svetog Stefana. Adriatic Properties im je prošlogodišnji zakup za četiri kupališta platio oko 75.000 eura.

Beogradska MK Grupa u vlasništvu Miodraga Kostića prije sedmicu objavila je ponudu za preuzimanje dionica hotelske grupe Budvanska rivijera i Sveti Stefan Hoteli u kojima ima oko trećinu vlasništva, prenijela je agencija Tanjug.

Transakcijom od 24. maja na Montenegro berzi, članica MK Grupe MKG Properties stekla je dodatnih 3,24 posto dionica u HG Budvanska rivijera i 1,51 odsto dionica u Sveti Stefan hotelima, pa sada ima 32,20 posto u Budvanskoj rivijeri i 31,25 odsto dionica luksuznog hotelskog preduzeća Sveti Stefan.

Sveti Stefan
foto: Shutterstock

Prelazeći 30 odsto udjela, MK Grupa je imala zakonsku obavezu da ponudi ostalim dioničarima otkup po istim uslovima - 7,3 eura po dionici za Budvansku rivijeru i 3,85 eura po dionici za Sveti Stefan, što znači da bi za većinski paket morali da isplate 61,5 milona eura. Ponuda MKG Properties vrijedi 21 dan, odnosno do 5. jula ove godine.

Ni nakon promjene vlasti u Crnoj Gori ne nalazi se rješenje sa Sveti Stefan, iako premijer Dritan Abazović poručuje da je najgora opcija da Sveti Stefan ostane zatvoren. Premijer je nedavno rekao novinarima da je pokrenuo inicijativu "kako bi se u nekim modalitetima Sveti Stefan mogao vratiti u stopostotno državno vlasništvo". O kojim modalitetima je riječ, Abazović nije objasnio.

U međuvremenu se vode sudski ratovi između vlasnika i zakupca Svetog Stefana. Kompanija Adriatic Properties je tužila crnogorsko Ministarstvo turizma, hotelsku grupu "Budvanska rivijera" i dioničko društvo "Sveti Stefan hoteli", oba u većinskom vlasništvu Crne Gore, arbitražnom sudu u Londonu.

Ali i kompanija "Sveti Stefan hoteli" pred istim sudom je tužila zakupca "kako bi zaštitila svoja prava iz ugovora, ali i kapital dioničara i imovinu društva".

Šta se odvija na sudu u Londonu, ostaje nepoznato zbog pravila arbitražnog procesa. Dok traje arbitraža, male su šanse za otvaranje hotela.

Bonus video: